Gianni Rijavec: Zaljubljen v glasbo in Patricijo

Gianni Rijavec: Zaljubljen v glasbo in  Patricijo (foto: Alojz Petrovčič) Alojz Petrovčič
Vir: Lady
8. 6. 2017

Glasbenik in mirovnik Gianni Rijavec se vrača z novo glasbo – odkril je namreč pop-simfo stil. S to nas želi prepričati, da se umirimo in poslušamo glasbo, začutimo romantiko in prebudimo ljubezen v sebi. Obljublja koncert romantičnih presežkov, zaupal pa nam je, da takšna ljubezenska romantika vlada tudi v njegovem zasebnem življenju.

Gianni je popotnik – s svojo glasbo je navdušil poslušalce na večini celin, pel pa tudi pred prestižnimi in pomembnimi gosti, kot je vatikanski diplomatski zbor, kjer so bili zbrani veleposlaniki z vsega sveta, in takšnih dogodkov lahko Gianni našteje še kar nekaj. In po poteh po svetu se mu je porodila ideja o pop-simfo koncertu.

"Res je, videl in doživel sem marsikaj in ta pop-simfo stil se mi je nekako najbolj usedel v srce. Že ko sem imel samostojni koncert za vatikanski diplomatski zbor, spremljal sem se s klavirjem, se mi je porodila ideja, da bi bilo vse skupaj dobro začiniti z godali. To se je potem nekako kuhalo v meni, veliko sem o tem razmišljal. Zadnja turneja po Argentini pa je sodu izbila dno. Ko sem v Buenos Airesu sedel za klavirjem na odru in je pred menoj bila velikanska množica ljudi, sem si dobesedno zaželel, da bi bila poleg mene še godala. Po vrnitvi v domovino se je počasi začelo dogajati. Moji glasbi smo dodali godala. Tako se je rodil pop-simfo stil, ki je zdaj moja glasba, to sem pravzaprav jaz, očitno sem to nosil v srcu, to me je ves čas preganjalo."

Čas za romantiko

Kot pravi Gianni, gre pri njegovi glasbi v novi preobleki za to, da sedemo in se umirimo ter prisluhnemo glasbi.

"Gre za koncert v pravem pomenu besede, da sedimo, gledamo in poslušamo, da se umirimo. Čas, ki ga živimo, je bežanje, bežimo iz trenutka v trenutek in pozabljamo, da smo, pozabljamo nase, na svoje najdražje ... S takšnim koncertom želim, da se za trenutek ustavimo, da si naberemo moči, da doživimo nekaj lepega. Moja glasba so bile od nekdaj balade, ki pa nikoli niso prišle do izraza, in upam, da se bo to zdaj zgodilo, da bodo prišle do ljudi. Radijske in televizijske postaje sicer v tem trenutku niso naklonjene takšni glasbi, ampak vse se obrača, vse se spreminja in verjamem, da bodo ljudje to začutili."

Gre za – romantiko. "To je predvsem romantika, to sem jaz. Gre za romantične pesmi, gre za čisto romantiko. Klavir je že sam po sebi romantični inštrument in zdaj, ko so mu dodana godala, to pride še toliko bolj do izraza. Tudi če je pesem hitra, torej ni balada, je lahko romantična. Romantika je v današnjem času potisnjena v ozadje, mislim, da se je celo sramujemo, nekako ni moderna, čeprav je v vsakem izmed nas. Globoko v sebi smo ranljivi in čustva nas prej ali slej izdajo. Moderni trendi nas silijo v prodornost, moč, nasilje ... biti moramo 'in', kot se temu moderno reče. V resnici pa smo samo ljudje in nič več, nismo samo iz krvi in mesa, ampak imamo tudi dušo. Prav tako je z glasbo. Glasba ni samo ritem, tehnična dovršenost, moderna produkcija, trend in ne vem še kaj. Glasba je predvsem duša, so čustva. Odličen dokaz za to je letošnja zmagovalka Eurosonga. Zmagala je pesem, zmagala je glasba, nista zmagal šov in moderna glasbena produkcija."

Bi torej lahko rekli, da si ne vzamemo časa niti za ljubezen? "Čas, ki si ga vzamemo, je natančno odmerjen, vsaj zdi se mi tako. Vse je določeno, izmerjeno. Ljubezen ne pozna časa, kraja. Ljubezen se mora dogajati vedno, vsak trenutek. Ljubezen ni računalnik, stroj, ki ga lahko vklopimo in izklopimo. Ljubezen je del nas, če sem bolj natančen, smo mi ljubezen, nosimo jo v sebi."

Spet je odkril svojo strast

Gianni nam je zaupal, da je na svoji poti v zadnjih letih klavir izgubil in zdaj spet našel. Kje ga je izgubil, kaj se je zgodilo? "To je zdaj veliko vprašanje in tudi sam se sprašujem. Kje in zakaj sem pozabil klavir, zakaj ga nisem že prej vpletel v svojo glasbo? Morda je tako moralo biti, morda je zdaj čas za to. Klavir je bil v naši hiši od nekdaj. Doma imamo skoraj 200 let star pianino znamke Petrof. Nisem še znal pisati, ko sem že tolkel po črno-belih tipkah. V naši družini se je vedno pelo, igralo, kultura je bila del življenja. Vse uspešnice so nastale na starem pianinu in, zanimivo, nikoli se na odru nisem usedel za klavir. Doma sem vedno igral klavir, z ansamblom na odru pa kitaro. Skoraj neverjetno. Očitno je tako moralo biti, očitno je zdaj napočil čas, da ta veličasten inštrument postavim na oder, da zadiham z njim s polnimi pljuči."

In tako bo Gianni spet sedel za klavir na svojem velikem koncertu, ki bo zagotovo nekaj posebnega. "Prvi koncert z mojim novim glasbenim stilom bo 9. junija v Štanjelu, v prečudovitem ambientu, v enem izmed biserov Slovenije. Grajsko dvorišče ponuja tisto romantiko, ki se spodobi za takšen koncert. Ambient je za moje koncerte zelo pomemben, kajti glasba, ki jo ustvarjam, se ne samo posluša, ampak se tudi gleda. Vse skupaj naredi izjemno atmosfero. V načrtu je tudi vizualizacija koncerta, torej ga postaviti na televizijo."

Sodelovanje s Patrikom Greblom

Glasba je plod Giannija in priznanega glasbenika in dirigenta Patrika Grebla. "Ko je ideja o godalih v moji glavi dozorela, sem poklical prijatelja, maestra Patrika Grebla, za priredbe nekaterih mojih balad. Naredil mi je odlične priredbe za godalni kvartet in tako se je rodil projekt Gianni Rijavec in godalni kvartet. To ni moje čisto prvo sodelovanje z njim, je pa res, da je prvič na tako osebni ravni, da v tem primeru ustvarja priredbe samo zame. Vse skladbe, ki na novo nastajajo, so v tem stilu in mislim, da je pred menoj in mojo ekipo lepa, pa vendar težka pot." Težka? "Ja, seveda, glasba, ki jo ustvarjam, mora priti do ljudi in prepričan sem, da ko bodo to slišali in videli, bodo vse skupaj tudi začutili."

Gianni je zelo zaljubljen!

O Giannijevi zasebnosti vemo bolj malo, zato me je zanimalo, kaj počne zasebno, ko se ne ukvarja z glasbo? "Mislim, da se je v zadnjem času tudi glasbeno bolj malo govorilo. V ospredju sta bila nekoliko bolj Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob, katere ustanovitelj sem, in moje televizijsko delovanje, oddaja Na kavi z Giannijem. Ko sem doma in imam čas, pa pravzaprav nimam časa," se smeji Gianni.

"Živim na stari kraški domačiji s kraškimi portali, vodnjaki, kraškim dvoriščem, ki je bila nekoč kmetija. Danes je tu tudi sedež Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Hiša, ki je kot en mali grad, zahteva veliko dela in to je tudi moj užitek, konjiček. Urejanje hiše torej in njene okolice. Dela ne zmanjka, in če želim ohraniti avtentičnost objekta, ki je star okoli 300 let, potem moram biti pazljiv in premišljeno preložiti vsak kamen, ki ima vsak svojo zgodovino."

Seveda pa je še vedno zaljubljen v svojo Patricijo, slikarko in kiparko iz Maribora. "Seveda, ljubezen ne umre. Tu je moja Patricija, ki je prišla v moje življenje, in veliko tudi skupaj ustvarjava. Imam rad tudi življenje na splošno in vse, kar me obdaja. Živeti je treba polno in zajeti vsak dan, sleherni trenutek. Optimizem, optimizem in še enkrat optimizem," z žarečimi očmi svojo glasbeno in ljubezensko zgodbo sklene Gianni.

Eva Jandl

Priporočamo