Glasbenik Nino Ošlak je proste dneve izkoristil za obisk ZDA

Glasbenik Nino Ošlak je proste dneve izkoristil za obisk ZDA (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
3. 1. 2016

Glasbenik in priljubljeni profesor glasbe Nino Ošlak se je deset dni potepal po New Yorku. Mesto, ki nikoli ne spi ga, je prevzelo, tako kot vsakega, ki se odpravi spoznavat nekaj novega. V celoti je izkoristil dneve, ki so bili namenjeni raziskovanju po številu prebivalstva največjega mesta v Združenih državah Amerike.

New York je s svojim metropolitanskim območjem največje urbano območje na svetu. Z več kot 8,2 milijona prebivalcev na območju 830 kvadratnih kilometrov je tudi najgosteje naseljeno veliko mesto v ZDA," nam je povedal Nino. "Čez lužo sem se odpravil izključno na dopust in skupaj z dvema prijateljema sem si ogledal vse glavne turistične atrakcije, seveda pa smo okusili tudi pravo nočno življenje mesta, ki nikoli ne spi. Najbolj me je navdušilo to, da sem spet znova spoznal, kaj vse imamo pri nas v Sloveniji na dosegu, saj so tam razdalje tako velike, da je vožnja z letalom za marsikoga čisto vsakdanja, če želi na primer obiskati stare starše in sorodnike. Tempo in kakovost življenja, sploh za vzgajanje otrok, sta pri nas po mojem mnenju mnogo boljša, saj imamo malo več svobode in lažje dihamo, tam pa je vse ena velika borba in vse poteka zelo hitro; vsaj tako so mi pripovedovali lokalni prebivalci, ki sem jih spoznal na desetdnevnem dopustu," pove Nino, ki je tudi prepričan, da se tja nikoli ne bi preselil.

A vseeno ga je kot turista mesto navdušilo: "Vse te velike stolpnice, tudi bloki imajo 50 nadstropij in več, so me seveda prevzele. Všeč mi je moderna arhitektura in nekateri nebotičniki so res nekaj posebnega. Podobno kot v drugih velikih mestih me je tudi tu navdušilo, kako deluje mesto pod zemljo – javni promet oziroma podzemna železnica. Sicer pa ljudje, ki te sprejmejo zelo prijazno in ti pomagajo. Te usmerijo, če se izgubiš v veliki betonski džungli, ti dajo kak nasvet, kje se kaj splača pojesti in podobno. Same lepe izkušnje sem imel in sem bom gotovo še vrnil, a samo kot turist."

Priporočamo