Glasbeno divo Heleno Blagne bomo lahko spremljali v zabavnem muzikalu!

Glasbeno divo Heleno Blagne bomo lahko spremljali v zabavnem muzikalu! (foto: Jaka Bizjak) Jaka Bizjak
Vir: Story
10. 11. 2018

Helena Blagne danes ni le ponosna in skrbna mama.

Je tudi umetnica, ki navdušuje z izjemnim glasom ter edinstvenim, karizmatičnim pristopom h glasbi. Prav zato je Helena ena in edina glasbena diva, ki na različnih odrih navdušuje že več kot 30 let, sploh če se spomnimo, da je prvič javno nastopila pri 12 letih, in sicer na tekmovanju Prvi glas Gorenjske na Jesenicah. Uspeh, ki ga je dosegla s pesmijo Santa Lucia, je bil zagotovo razlog za odločitev, da jo bo glasba spremljala vse življenje. In čeprav se zdi, da je bilo njeno življenje posuto z rožami, sploh ni bilo tako, saj je veliko prestala.

Tudi žalostne trenutke, ob katerih so pritekle solze, da njene ločitve, ki se je vlekla po sodiščih in ki so jo mediji prežvečili kot žvečilni gumi, niti ne omenjamo. Po vsem tem pa je vendarle vstala kot feniks iz pepela. “Veste, z leti človek dobi debelo kožo. Danes se ob številnih neumnostih, ki jih slišim tu in tam, hitro pomirim. Sicer pa se nisem nikoli pretirano obremenjevala z govoricami. Če nekaj delaš iskreno in s srcem, delo in uspehi govorijo namesto tebe. Seveda pa priznam, da ni bilo vedno lahko, sploh ker je naše delo na vsakem koraku na očeh javnosti,” nam v prijetnem pogovoru povedala Helena Blagne, ki danes optimistično zre v prihodnost, čeprav jo je v tem času precej opazno doletela še menopavza - a ne tista sprememba v stanju hormonov, temveč bo to edinstvena predstava.

Glasbeno divo bomo namreč lahko spremljali v zabavnem muzikalu, kjer se štiri ženske, Helena Blagne, Salome, Zvezdana Mlakar in Urška Vučak, znajdejo na skupnem mestu, kjer seveda razpravljajo o vseh aktualnih ženskih temah. In čeprav je menopavza še vedno za marsikoga tabu, se glavne akterke o tem pogovarjajo že kar nekaj mesecev, sploh ker jim vaj pred premiero ne zmanjka. “Z Zvezdano, Urško in Salome smo se odlično ujele tako na odru kot tudi v prijateljskem odnosu. Sicer pa kot vse ženske tudi me štiri, še preden se bo resnično zgodila naša Menopavza, garamo vse dneve,” v smehu pove Helena, ki je v zadnjem času resnično prava in neustavljiva garačka.

Če bi mislili, da se človek, ko počasi vstopa v tretje življenjsko obdobje umiri, je pri naši eni in edini glasbeni divi popolnoma drugače, saj je kot prerojena najstnica, ki ji marsikdo še kako zavida postavo. “Saj se nimam niti časa zrediti, ker delam od jutra do večera. (smeh) Šalo na stran, da ne bo pomote. Številnih aktivnosti in obveznosti mi zadnje čase res ne zmanjka. Med drugim je tu moj dom, za katerega je treba skrbeti, in tu je moja ljubezen - glasba, ki me v tem zadnjem letu resnično navdihuje, saj sem glede melodij znova tam, kjer sem doživljala najlepše trenutke. Z Raayem, ki je odličen glasbenik, sva se resnično našla. Je eden od redkih, ki zna delati z interpretom, saj na koncu iz tebe potegne tisto najboljše, kar je za nas glasbenike izjemno pomembno.

Poleg tega pa natanko ve, kaj si želim, kar je pri ustvarjanju novih pesmi, ki jih bom kmalu predstavila na novem albumu, na katerega moji oboževalci čakajo že zelo dolgo, še kako pomembno,” pripoveduje Helena, ki jo kmalu čaka še ena predstava. Ta bo tista njena. Osebna. Čustvena. Seveda govorimo o koncertu, ki se bo zgodil 8. decembra v ljubljanski Hali Tivoli in ki bo zaokrožil njeno 30-letno glasbeno zgodbo, med drugim tudi njeno prvo odmevno zmago na domačem festivalu Melodije morja in sonca, kjer je leta 1989 slavila s pesmijo Vrniva se na najino obalo, ki jo je zapela v duetu z Nacetom Junkarjem. Zmago na Melodijah morja in sonca je nato dosegla znova čez tri leta s pesmijo Moj mornarček, ki je še kako zaznamoval njeno glasbeno pot. Kot tudi številne druge pesmi, ki ne bodo manjkale na njenem edinstvenem koncertu.

“Veste, prav želela sem si oder tivolske dvorane, saj so se tu začeli moji koncerti. Lahko bi izbrala na primer Cankarjev dom ali areno Stožice, ki sem jo pred leti že razprodala. Ampak ta oder ima posebno energijo, energetsko mi je res blizu, kar je zame zelo pomembno. Če se glasbenik na odru počuti odlično, to še kako opazi publika, ki je danes čedalje bolj zahtevna. In tega se še kako zavedam, tako da je v ta koncert 8. decembra, ki bo edini takšne oblike, vloženo veliko truda in volje, saj vsi skupaj želimo pripraviti večer, ki si ga bomo zapomnili. Veliko pozornost namenjamo tudi repertoarju, saj vem, da si oboževalci želijo slišati tako moje večne uspešnice kot tudi kakšno novejšo skladbo, sploh skladbi Ti boš vedno prvi in Kar bo, pa bo, ki sta postali pravi uspešnici, bosta del tega večera,” pripoveduje Helena, ki je kondicijsko v odlični formi.

“Že večkrat sem povedala, da sta za uspeh in videz potrebna disciplina. Predvsem pa so tu pri meni na sporedu treningi in še enkrat treningi ter organizacija dela. In da ne pozabim, pomembno je tudi znanje, zagotovo ne smem pozabiti na življenjske izkušnje in seveda dobro samopodobo ter razčiščene odnose. Veste, nobena žavba ti ne pomaga, če v prvi vrsti nimaš urejenega življenja,” doda Blagnetova, ki danes prisega na asketsko življenje, kar med drugim pomeni nobenega ponočevanja, prav tako ne kajenja in alkohola.

Da bi se ob vsem tem še obremenjevala, kaj ji bo prinesla prihodnost, se ji zdi nesmiselno. “Potihoma sledim svoji začrtani poti, tako da tudi v prihodnje ne bom ničesar delala na silo. Trenutno sem vpeta v številne aktivnosti, predvsem si v prvi vrsti želim, da 8. decembra izpeljem vrhunski koncert ter da bo publika zadovoljna, potem pa, kar bo, pa bo. Veste, tudi v življenju sem si velikokrat rekla, kot pripoveduje moja zadnja uspešnica Kar bo, pa bo,” je zaključila Helena.

Glasbena poslastica ob 30. obletnici: Koncert 8. decembra

Ljubljenka slovenskih src in številnih odrov bo 8. decembra na edinstvenem koncertu z razširjeno glasbeno zasedbo in novo vizualno podobo predstavila uspešnice z novega albuma, ki bo izšel še letos, obenem pa bo s koncertom v ljubljanski Hali Tivoli zaznamovala 30 let izjemno plodne in uspešne kariere. Koncert bo, kot nam je zaupala glasbena diva, prava poslastica za vse oboževalce - s številnimi vizualnimi presenečenji in spektakularno scensko postavitvijo se bo sobotni decembrski večer zagotovo za vedno zapisal v trajen spomin mnogo ljubiteljem slovenske glasbe.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Jaka Bizjak, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story23/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 23/2018

Story 23/2018, od 25. 10. 2018