Gloria Kotnik odkrito in neposredno: "Največji dosežek v življenju me čaka doma"

Gloria Kotnik je v Peking odpotovala brez načrtov o medalji, na koncu pa spisala pravo olimpijsko pravljico. (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
5. 3. 2022

V prvi polovici februarja so bile vse oči usmerjene v Kitajsko, natančneje v Peking, kjer so se odvijale 24. zimske olimpijske igre. Tudi Slovenci smo se veselili z zimskimi športnimi junaki in stiskali pesti, razlogov za veselje pa je bilo na minulih OI resnično veliko.

Slovenske medalje so se začele vrstiti že kmalu po začetku največjega športnega dogodka letošnje zime. Že dan po slavnostnem odprtju smo bili Slovenci upravičeno ponosni na slovenske smučarske skakalke, saj sta na zmagovalnem odru stali kar dve. Urša Bogataj in Nika Križnar sta nadaljevali z dobrimi rezultati s treninga, Bogatajeva se je v finalni tekmi veselila zlata, Križnarjeva pa brona.

Slovenska smučarske skakalke so tako prvič na OI posegle po zlatu, prvič pa se je zgodilo tudi, da so slovenski športniki na isti tekmi osvojili kar dve medalji. Dekleti zadovoljstva po osvojenih odličjih nista skrivali. "Zelo sem vesela in ponosna, da lahko zastopam barve Slovenije na takšen način. Res sem presrečna, da sem lahko stopila na stopničke poleg svoje najboljše prijateljice in da lahko skupaj doživljava te trenutke, se veseliva in navijava druga za drugo. V tej kolajni je skritega veliko truda in odrekanja," je po bronastem odličju povedala 21-letna Križnarjeva. Urša Bogataj pa je bila vidno ganjena še na sprejemu v domačem Polhovem Gradcu. To so bile njene zadnje olimpijske igre, takšnega uspeha pa, kot je pozneje priznala, ni pričakovala. A zaključila jih ni le z eno samo medaljo, temveč kar z dvema.

Le nekaj dni zatem je Zdravljica ponovno zaigrala. Tokrat v čast Križnarjevi, Bogatajevi, Timiju Zajcu in Petru Prevcu, ki so na mešani ekipni tekmi dosegli zlato odličje. Četverica je bila brez prave konkurence, zmage pa se je veselila s kar 111,2 točke prednosti pred drugouvrščenimi ruskimi skakalci. Slovenska mešana ekipa je povedla že po prvem skoku Nike Križnar in prednost do konca le še povečevala. S tem pa slovenskih skakalnih uspehov še ni bilo konec. Slovenija je namreč prvič postala najuspešnejši skakalni narod olimpijskih iger.

skakalci

Piko na i so postavili še slovenski skakalci na ekipni tekmi ter Sloveniji priskrbeli še četrto skakalno medaljo na igrah v Pekingu, tokrat srebrno. Orli pred tekmo niso skrivali visokih ambicij, ki so jih na skakalnici tudi opravičili. Poleg Prevca in Zajca sta na srebro Sloveniji na ekipni tekmi priborila še Lovro Kos in Cene Prevc.

Prav slednji je na tekmi zbral tudi največ točk in bil daleč najboljši v drugi skupini skakalcev. Posebna čast pa je doletela tudi njegovega starejšega brata Petra, ki je s štirimi medaljami postal najuspešnejši slovenski moški zimski olimpijec, s čimer se je zavihtel v imenitno družbo športnih legend. "Sezona je bila doslej slabša, kot se je tukaj obrnila. Življenje se tako obrne. Mi vsi samo obračamo, življenje pa to na koncu postavi na svoje mesto," je ob koncu zadnjega dejanja v Pekingu svoje misli strnil 29-letni šampion iz Dolenje vasi.

Peter Prevc

Največji življenjski dosežek jo je čakal doma

Slovenija je blestela tudi v številnih individualnih disciplinah, slovenski deskarji so se četrti dan olimpijskih iger veselili kar dveh odličij. Tim Mastnak je v paralelnem veleslalomu osvojil srebro, Gloria Kotnik pa je v ženski konkurenci paralelnega veleslaloma osvojila bron.

Mastnak ni skrival apetitov po medalji pred začetkom olimpijskih iger, saj je bil pred začetkom iger četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala, na veliko veselje slovenskih navijačev pa je svoje napovedi tudi uresničil. Suvereno si je utrl pot v finale, kjer je nastopil proti velikemu idolu Benjaminu Karlu. Mastnak je vodil skoraj vse do cilja, po napaki pa je moral zlato prepustiti Avstrijcu.

"Ko sem začel deskati, je bil moj idol, bil je serijski zmagovalec. Da sem bil z njim v velikem finalu, mi je bilo v veliko čast, zelo sem bil vesel, da sva se srečala na največji tekmi - na najpomembnejšem dvoboju. Res sem se želel dobro prikazati, mu prikazati, da prihaja mladi rod, ampak na žalost je bila manjša napaka usodna,« je po tekmi povedal Mastnak, ki se je uspeha veselil tudi s športno kolegico Glorio Kotnik. Uspeh slednje velja za eno največjih presenečenj na minulih olimpijskih igrah.

Tim Mastnak

Deskarka v svoji karieri nikakor ni našla pravega ritma in je bila tik pred tem, da odneha. Ko je lani januarja tako postala mama, jo je to dodobra spremenilo, postala je bolj sproščena, manj obremenjena. "Največji dosežek v življenju me čaka doma. Ta medalja je v bistvu nagrada za ves trud. Ne morem verjeti, res ne," je v solzah po osvojenem bronu povedala Kotnikova. Vstopnico za OI si je zagotovila šele tik pred zdajci, njene priprave med porodniškim dopustom pa so potekale daleč stran od oči javnosti. V Peking je odpotovala brez načrtov o medalji, na koncu pa spisala pravo olimpijsko pravljico, a največji življenjski dosežek tokrat le ni medalja, temveč sinček Maj, ki je za mamico navijal doma.

"Nisem imel česa izgubiti!"

Za veselje na OI je poskrbel tudi Žan Kranjec, ki je osvojil srebro v veleslalomu. Trenutno najboljšemu slovenskemu smučarju je uspel neverjeten preobrat, saj je bil po prvi vožnji osmi, v drugi pa je osupnil s predstavo. Bil je najboljši v srednjem in spodnjem delu proge ter dosegel 2. najboljši čas vožnje, kar je zadostovalo za naziv olimpijskega podprvaka.

Žan Kranjec

"Na startu sem imel cel kup dvomov. Vedel sem, da bo za medaljo zelo težko, saj je bil zaostanek kar velik. Po drugi strani sem si rekel, da nimam česa izgubiti. Zamenjal sem smuči in v drugo sem se res super počutil. Dodajal sem od starta do cilja. Bilo je težko. Proga je bila zavita in vidljivost slaba. Res sem zelo vesel. Olimpijska medalja je nekaj neverjetnega. Sanjal sem o tem. Nisem vedel, ali bo kakšna možnost za to. Noro," so bile Žanove prve besede po osvojenem srebru.

Kako izjemen je njegov dosežek, pove podatek, da so le trem alpskim smučarjem v zgodovini olimpijskih veleslalomov uspelo izničiti zaostanek za medaljami, ki so ga imeli po prvi vožnji.

Tako, olimpijske igre so za nami, Slovenci pa smo še enkrat znova lahko ponosni na naše športne junake. Prav ti so pogosto lepilo, ki narod v obdobjih razdora in težav uspe držati skupaj.

Napisala: Nika Arsovski // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story