Gojmir Lešnjak - Gojc: Danes sem Gojc, pred četrt stoletja sem bil Goje!«

Vir: Nova
12. 3. 2013

Od TV-voditelja, igralca, glasbenika, režiserja do direktorja. Le kdo ne pozna Gojmirja Lešnjaka - Gojca? Do zdaj smo ga videli že v najrazličnejših vlogah. Najraje pa je 'nono' in svoj čas preživlja s svojima dvema vnukinjama, za kateri sam pravi, da čeprav zahtevata toliko pozornosti in energije, bi si z njima želel preživeti še več časa.

Azadnje dni je njegov urnik polno zaseden. Zakaj? Odgovor je Pazi, mail! Nova predstava Špas teatra, v kateri igra eno izmed vlog. Kot pravi, časa za 'zabušavanje' pač ni.

OD LESARSTVA DO IGRALSTVA
Po poklicu je učitelj slovenščine, čeprav je vedno imel raje matematiko kot slovenščino. Pred tem je obiskoval srednjo lesno šolo. Je kdaj delal kot lesni tehnik? »Ko sem imel obvezno prakso, sem delal na žagi v Škofljici, pa v mizarstvu Šiška, sicer pa ne.« Pa je ponosen na kakšen svoj izdelek? »Na eno mizo, ki pa še ni dokončana, začel sem delati kuhinjo ... in ostal pri začetkih.«

Veliko bolj bogata je njegova igralska kariera. V osemdesetih je skrbel za humorne studijske vložke iz 'podmornice' v mladinski oddaji Periskop, na malih zaslonih deset let pozneje zabaval v kultnem Teatru Paradižnik, nazadnje pa v prav tako znameniti televizijski humoristični seriji Naša mala klinika. Je eden izmed najbolj prepoznavnih komedijantov v Sloveniji. »Resne vloge sem igral, vendar sem si bližji s komedijo, humornimi vlogami.« Ko boste koga slišali govoriti o njem, bodo vedno govorili zgolj o Gojcu. Od kdaj Gojc? Pravi, da je tako zadnjih 25 let. Prej je bil Goje.

»Stvar pač pride sama od sebe.« Poleg svobodnjaškega gledališkega dela, ki ga vseskozi opravlja, je nastopil v več kot 20 slovenskih filmih, zadnjih deset let se je uspešno preizkušal tudi kot direktor Kosovelovega kulturnega doma v Sežani, poleg tega pa kot občinski svetnik v kraški občini Komen skrbi za družabne dejavnosti. Gojca vsi poznajo tudi po tem, da je bil tabornik in da še vedno včasih pobegne v te vode. V mladih letih je bil zelo zagrizen tabornik. »Najprej sem dobil taborniško ime Piko, nato Cene ... in se naučil zakuriti ogenj, narediti vozle, kako preživeti v naravi ...« Nikakor ne preseneča, da mu je bila oddaja o tabornikih, ki jo je pozneje vodil na TV Slovenija, pisana na kožo.

RAČUNALNIK JE NJEGOV PRIJATELJ
Sledenje trendom je še ena od njegovih posebnosti. Je že res, da mladi obvladajo vse vrste sodobne tehnologije. Redki pa so, ki se lahko pri 54 letih pohvalijo s takšnim znanjem o računalnikih. »Seveda pogrešam stare čase, saj sem bil nekako mlajši, zdaj nekako uživam v obdobju, ki ga živim, in na vsak način sem nekako navdušen nad razvijajočo se tehnologijo.« Med tistimi, ki danes nosijo s sabo računalnike, kjer se na sprednji strani sveti 'jabuček', torej najdemo tudi Gojca. Predvsem zanimivo je to, da je čisti računalniški frik. Kot kakšen najstnik zelo težko preživi brez wi-fija. In ja, zelo rad potuje, že od srednje šole dalje.

»Od Laosa in Kambodže, Tanzanije, Južne Amerike do Afrike in arabskih držav. In vsepovsod me spremlja kakšna računalniška napravica.« Jo pa uporablja zgolj v sprostitvene namene, kot so branje, zabava, budilka in za iskanje kakšnih informacij. Vsekakor pa na potovanjih namenja največ časa svoji soprogi Zvonki, ki jo je spoznal leta 1986 na snemanju TV-filma Sonce za dva. »Zbližala sva se v Lipici, saj je bilo snemalno mesto v Lokvi, torej nedaleč stran. In iz prijateljstva se je razvila zakonska zveza.«

EDEN OD ŽLAHTNIH PET
Trenutno je njegova največja okupacija igranje v predstavi Špas teatra. Govorimo o broadwajski komediji Pazi, mail!, kjer igra vlogo Luke. Igralska zasedba je poimenovana kar žlahtnih pet, gre namreč za zelo odmevno in mično igralsko zasedbo. »Iskreno sem vesel, da lahko sodelujem v tako imenitni postavi. Vse dobro poznam že od prej.« Je zato interpretacija lika v predstavi lažja? »Vsekakor! Dobro se poznamo in z vsemi smo delali že prej.«

Sicer so vsi mlajši od njega in Gojc se rad pošali, da jim to zelo zavida. Celotna zgodba gledališke komedije na smešen način predstavlja situacijo, ko nekdo pošlje e-pošto, ki je namenjena ljubici, svoji ženi. Poleg Gojca se v tej komični situaciji znajdejo še Matjaž Tribušon, bivši Gojčev sošolec, Vesna Pernarčič, za katero Gojc pravi, da je krasna pevka in kompatibilna za vsakršno moško družbo, Nataša Barbara Gračner, skrbna in ponosna mamica, in pa Mojca Fatur, ena seksi in temperamentna 'Primorklja'. Gojcu torej ni dolgčas, slovenskemu občinstvu pa tudi ne, saj ga po vseh teh letih vedno znova očara in preseneti.

 

Napisal Domen Mavrič