Gojmir Lešnjak Gojc: »Žagam, pilim, brusim, režem, oblam …«

Gojc (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Govori.se
16. 10. 2009

Petdesetletni igralec in direktor Kosovelovega doma Sežana je spregovoril o novi pridobitvi, tožbi na sodišču, mizarski delavnici in uboganju svoje žene.

Gojc, katera vloga vas trenutno najbolj okupira – ste partner, sosed ali direktor?

Vse troje hkrati! Partner soprogi, da se lahko na koga jezi, sosed Darju Vargi, oziroma gospodu Debevcu v gledališki uspešnici 'Jaz pa tebi sestro' in direktor v Kosovelovem domu Sežana (KDS). Znotraj njega sem ponosen na svoje sodelavce, hkrati pa hvaležen evropskemu skladu za regionalni razvoj 'Naložba v vašo prihodnost' in občini Sežana z županom Davorinom Terčonom na čelu ter ministrstvu za kulturo, ki so omogočili gradnjo srednje dvorane.

Za kakšno pridobitev gre?

Gre za novo dvorano, ki je zgrajena po principih in zahtevah TV studiev. Sprejela bo do 150 obiskovalcev. Smo v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja, ki ga že nestrpno pričakujemo. Predstavitev dvorane za javnost načrtujemo za 23. oktober 2009 … Želimo pokazati, čemu vse bo služila.

Kdo oziroma kaj vam na delovnem mestu trenutno 'pogloda' največ živcev?

Nemogoče ravnanje društva SAZAS, ki nas prav sedaj toži na sodišču. Energijo in pozornost, ki bi jo morali usmerjati v naše delo, nam odvrača v njihove nemogoče pogoltne zahteve, ki nas bodo ob nadaljevanju odiranja kulturnih domov prisilila k odpovedi vseh glasbenih prireditev.

Oktobra prihodnje leto se vam izteče mandat v KDS. Kje vidite cilje in ambicije v nadaljevanju?

Na vsak način vidim nadaljevanje svojega dela tu na Krasu, skratka doma, kjer je treba še marsikaj postoriti.

Kaj počnete v prostem času?

V mizarski delavnici pošljem glavo na pašo. Žagam, pilim, brusim, režem, oblam … Delavnico imava skupaj z mojim odličnim prijateljem in izjemnim arhitektom Brankom Arandjelovićem.

Se lahko pohvalite s kakšnim svežim izdelkom?

Ravno pred kratkim sem dokončal ohišje za zvočnike, v delu pa imam tri omare. Predvsem pa sem ponosen na veliko mizo iz orehovega lesa, ki sem jo poleti, končno po dveh letih, naredil za letno kuhinjo.

Vas gospa žena (Zvonka Makuc, znana kostumografinja, op.p.) kaj uboga?

Oba s soprogo sva odraščala v času hipijev, zato nama svoboda pomeni največjo vrednoto ob sospoštovanju! Sicer pa ubogam …

 

Maja Susman