Goran Dragić: Poroka, dobrodelnost in prvenstvo

Goran je vse presenetil, ko se je prejšnji teden v ožjem družinskem krogu poročil s svojo boljšo polovico Majo, s katero novembra pričakujeta naraščaj. (foto: arhiv KZS) arhiv KZS
31. 8. 2013

Košarkarski zvezdnik lige NBA, 27-letni organizator igre Goran Dragić, se zadnje dni pospešeno pripravlja na Eurobasket, a je kljub temu našel čas še za dve stvari - poroko in dobrodelnost. S prvo je nekoliko presenetil, z drugo pa niti ne toliko, saj je bil vedno pripravljen pomagati.

Goran je namreč prejšnji teden večno zvestobo prisegel svoji izbranki Maji, s katero bosta že novembra prvič postala starša. Odločitev za skok v zakonski jarem je bila sicer nekoliko nepričakovana, vendar pa zato nič manj romantična. Prstane sta si izmenjala v Ljubljani v ožjem družinskem krogu, večje slavje in zabavo pa načrtujeta prihodnje leto, ko bo ob njiju tudi dojenček.

Vsekakor pa Goran, ki je vedno veljal za skromnega fanta, kar je dokazal tudi s tem, da ga v zadnjih letih, odkar igra v ameriški ligi NBA, niti denar niti slava nista ponesla v višave, vedno rad priskoči na pomoč ljudem, ki jo potrebujejo. Tako je združil moči s Košarkarsko zvezo Slovenije in Špas teatrom. S pomočjo predstave Slovenska muska od A do Ž so zbirali denar za mladega košarkarja Urbana Gorjanca, ki se mu je z odkritjem dedne bolezni svet obrnil na glavo.

Enaindvajsetletni in 213 centimetrov visoki Urban je bil še lani resen kandidat za nastop v slovenski reprezentanci mlajših članov (do 20 let) na domačem evropskem prvenstvu. Košarka mu je pomenila vse, nato pa mu je odkrit Marfanov sindrom preprečil nadaljnje igranje in vzel sanje.

Za njegov težek življenjski položaj pa je krivih še nekaj drugih okoliščin. Fant iz Zlatoličja je sprva treniral nogomet, po selitvi v Maribor pa se je zaljubil v košarko. Pri 15 letih sta se njegova starša ločila, kar ga je popolnoma potrlo, vendar pa je uteho vedno našel na košarkarskem parketu.

"Pred lanskim EP U-20 pa je na dan prišla slaba novica, da moram začasno prekiniti treninge, saj bi bilo nadaljevanje po besedah zdravnikov lahko zame usodno. V Heliosu so bili zelo razumevajoči in kljub neigranju sem lahko ostal v Domžalah, saj sem upal, da bo operacija še lani, kar bi pomenilo, da bi se morda lahko vrnil na parket. Ker pa operacije do danes še ni bilo, smo, popolnoma razumljivo, s Heliosom sodelovanje pretrgali," žalostno razlaga Urban, ki je dobesedno ostal brez vsega.

"Domov v Maribor se nisem mogel vrniti, saj oče živi v majhnem stanovanju in prejema minimalno plačo, mama pa si je uredila življenje in se poročila z drugim moškim, kjer nekako ni več prostora zame. Tako sem ostal brez vsega, a z veliko željo po šolanju, delu in, če bi le bilo mogoče, igranju košarke."

Urban kljub vsemu ostaja izjemna osebnost, odprt človek, velik borec in izjemno zanimiv sogovornik s težko zgodbo in veliko življenjsko izkušnjo. To so v njem prepoznali tudi pri KZS, kjer so prejeli njegovo ganljivo pismo, o sodelovanju pa ni veliko razmišljal niti Goran.

"Da nekdo, ki je za meni najljubši šport dal vse, zaradi bolezni ostane brez uresničenih sanj, ob tem pa še nima podpore domačega okolja, me je tako ganilo, da preprosto nisem želel sedeti križemrok. V času napornih priprav in pritiskov me tako izjemno veseli, da smo po zaslugi Špas Teatra ter odličnega igralca Lada Bizovičarja z ekipo lahko enega izmed večerov preživeli z nasmehom na ustih ter naredili nekaj dobrega in se hkrati še zabavali."

Pomagate lahko tudi vi!

Pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je tako odprt tudi poseben transakcijski račun. Vsi, ki bi še vedno želeli po svoji moči prispevati, to lahko storite z nakazilom na račun SI56 3300 0000 1303 865, s sklicem 329, kamor bodo nakazana tudi vsa zbrana sredstva dobrodelne predstave.

Priporočamo