Gorka Berden in Lotos Vincenc Šparovec: Skregata se v nedeljo

“Ob začetku je bila ena izmed opazk avtorjev ta, da sem premalo ciničen, to sem povedal tudi doma. Zadnji mesec ima torej moja draga občutek, da doma treniram ta cinizem,” je v smehu povedal Lotos. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
10. 3. 2016

Miša, obsedena z nakupovanjem. Bojan, navdušenec nad avtomobili. Ona si želi otroka, on gradi uspešno kariero. Gorka Berden in Lotos Vincenc Šparovec v vlogi para razkrivata moške in ženske stereotipe!

Šele zadnji teden je postalo jasno, kdo bo igral vlogi Miše in Bojana, nam je zaupal Ven Jemeršič.

Z gledalci jih bosta delila v seriji Da, dragi! Da, draga!, ki 6. marca prihaja na ekrane Planet TV. Mi smo ju ujeli med snemanjem nove epizode, ob klepetu pa se nam je pridružil tudi režiser Ven Jemeršič.

Story: Rdeča nit serije bo odnos med parom v srednjih tridesetih letih, ki tudi na humoren način prikazuje odnos med moškim in žensko. Kaj pa je vas pritegnilo, da ste se odločili za sodelovanje v seriji?

Lotos: Moški spol, stereotipi ... To so teme, ki me vsakodnevno pritegnejo. Če torej igra ne bo avtentična, bo to predvsem moja krivda. Serijo jemljem kot nekakšen igrani dokumentarec s stereotipi in klišeji. V določenih karakteristikah sva si sicer z Bojanom zelo različna, v določenih pa zelo podobna, vendar gledalci ob gledanju ne bi smeli dobiti občutka, da igram.

Gorka: Mene pa je pritegnila komičnost serije, ki se mi nadvse dopade. Ob tem pa tudi frekvenca snemanj, s katero lahko pridobim ogromno novih izkušenj. Bolj ko spoznavam Mišo, bolj ugotavljam, da sva si različni, prav zato je to še poseben izziv. Ima popolnoma drugačne poglede na življenje in razmišljanje, vendar sem se kljub temu lahko povezala in našla sebe. Tudi sama sem zato liku vdihnila določeno globino, ki v začetku morda ni bila tako očitna. Aja, pa še Lotos je super kolega, super ekipa pa projektu daje le še dodano vrednost.

Lotos: Ja, predvsem se med snemanji zelo zabavamo, ker so iztočnice v scenariju nadvse zabavne. Gre za določene situacije, ki jih v zasebnem življenju morda ne prepoznavamo več.

Story: Torej je vsak izmed vas svojemu liku dodal svoj pečat. Ste navdih črpali predvsem iz lastnega življenja?

Lotos: Ja, seveda, iz katerega pa. (smeh) Tudi če bi želel študirati, za to ne bi imel časa, saj je frekvenca snemanja zelo visoka. Seveda pa režiser sam nato pove, ali sva si pravilno predstavljala prizor, vlogo v prizoru.

Story: Ste kdaj že sredi prizora izbruhnili v smeh, ker vas je spominjal na določeno situacijo doma?

Lotos: Ja, vsaj jaz marsikdaj najdem vzporednice z zasebnim življenjem, ne pa vedno. V nekaterih lastnostih sva si z Bojanom svetlobna leta narazen. Je velik avtomobilski in računalniški obsedenec, meni pa to ne pomeni popolnoma nič.

Gorka: Izredno rada opazujem ljudi in dogajanje v okolici, zato marsikdaj najdem vzporednice z njimi, znanci, prijatelji ali kolegi. Že opazovanje sveta okoli mene mi veliko pomaga pri vlogi. Življenje je nenehno inspiracija.

Story: Že v preteklosti ste skupaj nastopili v kratkem študijskem filmu 100 točk in v predstavi Dragana Živadinova Tri elizabetinske tragedije. Kakšen je bil torej vaš odziv, ko ste izvedeli, da bo vaš partner v seriji 'Da dragi! Da draga!'?

Gorka: Rekla sem, da ne bom sodelovala. (smeh)

Ven: Dolgo časa nismo vedeli, kdo bo nastopal v vlogah Miše in Bojana, vse se je zjasnilo šele teden ali dva pred snemanjem. Morali smo se prepričati, da so ljudje pripravljeni to delati več časa in da so resnično primerni za vlogo. Poleg tega smo želeli najti nekoga, ki na televiziji še ni bil tako močno izpostavljen, nekaj svežega in novega, vendar kljub temu izredno profesionalen.

Lotos: Format serije ni za vsakega, pa tudi način snemanja ne. Pregledati in prežvečiti moraš velike količine besedila in informacij, in to v zelo kratkem času. Tega ne zmore vsak! Po mojem mnenju so izbrali najboljša dva. (smeh)

Story: Stereotipi in klišeji so vodilo serije. Eden izmed takih je tudi, kdo nosi hlače v hiši.

Gorka: Sva uravnovešena, zato se dopolnjujeva, včasih pa se tudi prilagodiva drug drugemu.

Lotos (govori kot Bojan): Bojan je ponosen, ker je Miša ženska. Saj veste, ni možača, temveč prevzame vlogo nežnejšega spola, ko je to potrebno. Poleg tega se ne naveličava drug drugega, torej se imava tudi rada. Vsak torej izpolni svoja pričakovanja, drug drugega pa zelo dobro poznava. Vendar se tudi skozi serijo spoznavava in odkrivava plasti.

Gorka: Se ti res zdi, da se odkrivava?

Lotos (govori kot Bojan): Seveda, vedno znova se presenečava.

Gorka: No, to pa ja! To se mi zdi popolnoma normalno, saj bi bila brez presenečenj že zdavnaj skupaj s psom zakopana pod rušo na vrtu (v eni izmed epizod Mišin kuža klavrno konča na vrtu, op. p.).

Story: Katere teme pa so se vam med snemanjem zdele najbolj spotakljive?

Lotos: Uf, da naštejem tri. Šovinizem, homofobija in seksizem.

Gorka: Meni osebno pa morda tista s taščo, nakupovanjem in pa seveda otrok, s katerim Miša malo posiljuje Bojana.

Lotos: Seveda, otrok. Biološko uro moški dojemamo drugače kot ženske. Poglejte Charlieja Chaplina in Roda Stewarta, ki sta v očetovske vode stopila zelo pozno.

Story: Ena izmed tistih bolj spotakljivih pa je tudi doba sedem let, za katero marsikdo verjame, da je v odnosu odločilna.

Lotos: Mislim, da je to stereotip, ki se ga dotaknemo tudi v seriji. Midva rešujeva probleme tako doma kot tudi pri zakonskem psihologu. Sicer pa sem sam že dvakrat oddelal dobo sedmih let.

Gorka: Kdorkoli je skupaj sedem let, je že oddelal svoje. (smeh) Sama sicer še nisem toliko časa v zvezi.

Story: V zadnjem času so zakonski svetovalci čedalje pogostejša rešitev v primeru težav. Pa ste kdaj pomislili, da bi s partnerjem obiskali enega izmed njih?

Gorka: Ne.

Ven: Sam sem bil že trikrat poročen in priznam, da sem enkrat celo obiskal svetovalca, vendar je bila izkušnja morda še bolj komična kot v seriji. So kar hecne te seanse, predvsem če si sam skeptičen. Prijetno neumno. (smeh)

Story: Pogost problem v dolgotrajnem razmerju lahko postane tudi spolnost. Kako ste se s tem spoprijeli pri snemanju serije?

Ven: Hecno je, ker je predvsem Miša tista, ki si želi popestritve v spolnosti, medtem ko se Bojanu ne da več.

Lotos: Ko ima moški enkrat dobro službo, dobro žensko, novo hišo, vse postane samoumevno. Takrat se ponavadi udobno zlekne na kavču.

Gorka: Tako da v drugi sezoni Miša dobi ljubimca. (smeh)

Story: Torej ne postane moška copata. Ali sploh verjamete v obstoj tega pojma?

Lotos: Kadar ima slabo vest, ja! Ne vem, no, morda toliko, da ustreže ženi doma.

Story: Torej je ključ do dobre zveze ta, da moški posluša ženo?

Lotos: Delno se strinjam, ja. Mene so učili, a naj mi gredo ženske besede skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven.

Story: No, vendar v seriji ni popolnoma tako.

Gorka: Ah, kje, Bojan ni copata. V določenih primerih zelo provocira in Miša velikokrat ne naredi nič. Takrat sem začudena, da jo je tako z lahkoto odnesel. Tako ga, recimo, sredi spolnega odnosa pokliče privlačna tajnica in on ji pove, da jo pokliče nazaj čez dve minuti. Kaaaaaj? Večina žensk bi v tem primeru znorela, med drugim tudi jaz, Miša pa ne naredi popolnoma nič. To je čudno, saj se včasih Miša razburja zaradi malenkosti, za katere si jaz mislim, pa, ženska, pomiri se, ne kompliciraj!

Story: To bi bil trd oreh za kar lepo število parov. Kaj pa je po vašem mnenju najpogostejši vzrok za nesoglasja med spoloma?

Lotos: Ne vem, dolgčas nam postane. Kadar si nimamo več česa povedati, se skregamo. Prav tako tudi Miša in Bojan. Skregata se v nedeljo, ko nimata več česa početi.

Ven: Seveda, saj je to povsem normalno življenje. Takoj ko ti veliko delaš in si polno zaposlen, nimaš časa za prepir.

Lotos: Saj poznate stereotip. Moški dlje časa zdržijo pod vodo kot pa doma. (smeh)

Story: Tudi to je ena izmed stvari, ki ženske spravlja ob živce. Kaj pa vas najbolj zmoti pri nasprotnem spolu?

Gorka: Uf, recimo, da imajo moški tendenco v zvezi zaspati in se ne posvečajo več odnosu. Postane jim samoumevno, ni več presenečenj, iskrenih pogovorov. To me najbolj spravi ob živce!

Lotos: Histerija, patetičnost in usodnost, za vas je namreč vsaka stvar usodna. No, saj patetičnost in usodnost sta v sorodu. Ženske terjate veliko pozornosti!

Ven: Hm, kaj pa vem. Predvsem morate cenite individuum vsakega bitja. Najhuje je, ko zvezo vzamete kot neki paket. Ko mora biti partner del nekoga. Vsaka minuta brez tebe pomeni konec življenja.

Gorka: A to obstaja?

Lotos: Seveda. Mislim, da tudi partnerja lahko različno razmišljata in imata drugačno mnenje. Najbolj mi gre na živce, ko nekdo reče: "Midva misliva ..." Čakaj, čakaj, ti misliš tako, on pa misli tako. To pomeni, da sta zelo povezana. Ni res. No, ne vem, ali je res!

Ven: Ja, potem pa ustvarjajo skupno pošto, profile na Facebooku ... (smeh) To je začetek konca!

Story: Kakšno mnenje pa sta imela vaša partnerja, ko sta izvedela, kakšna bo vaša vloga v novi seriji?

Lotos: Predvsem ločujemo zasebno in poklicno življenje. Partnerica me je že videla na odru in v filmu, tudi v nekaterih kočljivih situacijah. Nikoli ne debatirava o mojih vlogah.

Gorka: Midva pa. Moj partner spremlja moje ustvarjanje in za uspešno zvezo se mi zdi pomembno, da se pri delu partnerja podpirata in primerno pohvalita.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story10/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 10/2016

Story 10/2016, od 03. 03. 2016