Gostilna dela se širi po Sloveniji

7. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Gostilna dela se širi po Sloveniji (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Aprila letos bo minilo natančno šest let, odkar se je v Ljubljani na Poljanski 7 odprla prva okrepčevalnica Gostilna dela. Gostilna dela je majhna restavracija, le nekaj minut odmaknjena od mestnega vrveža. Gostom nudijo dnevne zajtrke in kosila, ki jih pripravljajo in strežejo tudi mladi iz različnih ranljivih skupin.

Delujejo kot učna delavnica za mlade iz različnih ranljivih skupin (mladi invalidi do 30. leta oziroma druge osebe s posebnimi potrebami), ki se zaradi vedenjskih in čustvenih težav soočajo s težavami pri iskanju in ohranitvi zaposlitve. Prek programa usposabljanja na konkretnem delovnem mestu (pomočnik natakarja ali pomočnik kuharja) pa jih pripravljajo na bolj uspešen vstop na trg dela. Učenje mladih, ki ga izvajajo sistematično, prilagojeno potrebam udeleženca, je vodeno s pomočjo mentorjev na delovnem mestu in strokovne podpore. V strokovnem timu delujejo sodelavci različnih strok: gostinski tehniki, psihologinja, specialna pedagoginja.

Vsi si zaslužijo isto priložnost

Mladi, ki se vključijo v njihove programe, poleg konkretnega znanja pridobijo predvsem delovno vzdržljivost in delovno rutino, razvijajo socialne veščine ter pridobivajo delovno motivacijo. "Naš glavni namen je, da mladi sprejmejo pričakovani način delovanja v delovnem okolju, torej pravočasni prihod na delo, vztrajnost pri delu, premagovanje težav in reševanje konfliktov,  sodelovanje v delovni skupini, usvajanje odgovornosti pri delu, sprejemanje vodenja in nadzora in podobno," nam je povedala Tita Destovnik iz CenterKonture, ki je v šestih letih v delovni proces uspešno vključila že več kot 25 mladih, pet oseb pa so tudi zaposlili.

Vključenim mladim omogočajo delo in izkušnjo v urejenem in organiziranem delovnem procesu ter jim pomagajo tudi pri korakih k samostojnemu življenju. Delodajalcem pa s podobnim pristopom omogočijo bolj uspešno sodelovanje z mladimi oziroma invalidi, s katerimi jim na dolgi rok sicer ne bi uspelo vzpostaviti dovolj uspešnega delovnega odnosa. Zaradi velike potrebe po usposabljanju mladih iz ranljivih skupin v gostinski dejavnosti so v začetku novembra 2016 odprli novo učno delavnico Gostilna dela, in sicer na Ljubljanski 64, nasproti Občine Domžale. Dnevno pripravljajo zajtrke in kosila ter pogostitve za različne priložnosti. Vsak dan so na voljo juha, mesna, ribja ali vegetarijanska jed, solata in sladica. Skrbijo tudi, da so jedi pripravljene na čim bolj zdrav in kreativen način.

Zaposlitvena rehabilitacija žanje uspehe

Gostilna dela je eden izmed rezultatov projekta Tovarna dela – vstop v svet dela, ki se je izvajal med letoma 2009 in 2011 v okviru prvega javnega razpisa za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve RS in bil sofinanciran s sredstvi Evropskega socialnega sklada. Danes program usposabljanja v Gostilni dela poteka v okviru družbe CenterKontura (invalidsko podjetje), ki organizira in razvija različne storitvene in proizvodne dejavnosti, vse v funkciji usposabljanja in zaposlovanja invalidov in drugih ranljivih oseb. Poleg tega kot koncesionar izvajajo javno službo za program zaposlitvene rehabilitacije.

A. K.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave