Gregor Gruden: Želel sem postati glasbenik

4. 10. 2018 | Vir: Jana
Deli
Gregor Gruden: Želel sem postati glasbenik (foto: POP TV)
POP TV

Igralec MGL v seriji Reka ljubezni, ki se je vrnil na televizijske zaslone, igra premišljenega, rahlo zadržanega in natančnega detektiva Gašperja.

V srednji šoli ste se v Šolski impro ligi preizkušali v tekmovanjih v gledališki improvizaciji. Ste že takrat vedeli, da želite postati igralec?

Pravzaprav ne. Še v srednji šoli mi je veliko pomenila glasba in želel sem postati glasbenik. V osnovni šoli sem ogromno bral, potem pa me je v srednji šoli potegnila glasba. V impro ligo sem padel čisto po naključju. Nekdo me je vprašal, ali bi se pridružil, in sem rekel, ja, kaj pa je to. Nekaj časa smo potem vadili, in ko sem prvič stal na odru s svojo ekipo Lüške Grüške, sem začutil strast. Igral sem v disciplini 'crkni'. Opravil sem jo dobro, občinstvo je začelo ploskati, jaz sem ležal na tleh, ker je na koncu bilo treba 'crkniti'. Spomnim se, da sem si rekel, to bi si pa želel početi vse življenje.

Vaš brat Matjaž je igral v priljubljenem mladinskem filmu Sreča na vrvici. Je to vplivalo na vašo odločitev, da želite postati igralec?

To me ni odvrnilo od tega. (smeh) V resnici nisem nikoli videl povezave s tem. Seveda smo ta film pogosto gledali, ko sem bil majhen in je bil del našega družinskega izročila ali pa mitologije. Potem pozneje, že po koncu AGRFT, sem film pogledal še enkrat, da vidim, ali mi je bil prej všeč zaradi tega, ker v njem igra moj brat, ali pa se mi zdi res dober film. Moram reči, da se mi zdi res dober film in da je odlično odigral svojo vlogo.

Številni vas poznajo po zaslugi serij Reka ljubezni in Usodno vino. Kaj vas je pritegnilo k sodelovanju?

K sodelovanju me je pritegnilo že to, da so mi ponudili vlogo. Kot igralec imaš v Sloveniji redko priložnost snemati, in ko so mi ponudili vlogi v obeh serijah, sem bil najprej zelo vesel, da bom lahko snemal. Moja lika v omenjenih serijah sta precej različna. Simon je bil vročekrven puhloglavec, ki je imel srce na pravem mestu, medtem ko je Gašper premišljen, rahlo zadržan, natančen in odločen detektiv. Zelo uživam v tem delu, všeč mi je, da imamo odlično ekipo, ki gara, da imamo igralci pogoje, da lahko snemamo. Na snemanju se zelo dobro počutim.

Se v zasebnem življenju družite večinoma z igralci ali so vaši prijatelji z različnih področij?

Mislim, da tako kot večina ljudi. Ko sem šel v srednjo šolo, mi je 17 let starejši brat rekel, da bodo prijatelji, ki jih bom dobil v srednji šoli, moji prijatelji za vse življenje. To je seveda res. Imam svojo družbo prijateljev, ki me spremljajo že vse življenje, in zelo sem hvaležen, da v svojem poklicu lahko spoznam zelo veliko ljudi različnih generacij. Nekaj odličnih prijateljev sem dobil na svoji gledališki poti.

Menda se ukvarjate tudi z glasbo.

Res je, imam bend Kamerad Krivatoff. Delamo glasbo, ki bi jo lahko opisal v stilu – če bi bili okus, bi bili feferoni s čokolado in ošpicami. Zasedba je malo nenavadna, trije klaviaturisti, jaz pojem, boben in bas. Prvi album smo naredili iz sklopa priredb, zdaj pa delamo tudi že avtorske skladbe. 

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografija: Pop TV