Gregor Trebušak: Voditeljski stolček zamenjal za delo policista

Gregor Trebušak: Voditeljski stolček zamenjal za delo policista (foto: arhiv Kanal A) arhiv Kanal A
Vir: Lady
20. 7. 2016

Letos praznujemo 25 let policije, zato se je urednik oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak že med stavko policistov odločil, da po končani stavki javosti pokaže, kaj dejansko počnejo v službi policisti, s katerimi nalogami se soočajo, kakšno opremo imajo in kako se je njihovo delo spremenilo zaradi terorizma in organiziranega kriminala.

Gregor je s snemalno ekipo obiskal pomorsko in letalsko enoto, enoto s policijskimi psi, bil del specialne enote, najbolj elitnega dela naše policije, obiskal trening konjeniške enote, spustili pa so ga tudi v laboratorije Nacionalnega forenzičnega inštituta. Kot televizijca so ga zelo lepo sprejeli medse.

"Se mi zdi, da jih nisem preveč motil. Vsaj trudil sem se, a pri specialni enoti ni heca," začne Gregor, ki sicer o policistih nikoli ni imel slabega mnenja, četudi nas kdaj ustavijo. "Brez njih pač ne bi šlo. Ne na nogometnih tekmah, ne na cesti, ne pri zagotavljanju varnosti. In zdi se mi, da je bila velika napaka, da so ukinili policijsko šolo v Tacnu. Včasih se nam sicer upravičeno zdi, da so počasni, neučinkoviti, a ko bi videli, da nimajo niti svojih računalnikov, da morajo zaradi vseh zakonov vse pisati na roke, potem prepisati in pretipkati, potem bi se vprašali, kaj delajo politiki, da jih ne moder­nizirajo," odkrito pove voditelj, ki je na svoji koži preizkusil tudi policijsko opremo. "Težko je bilo, ker je oprema res težka, sploh ko si na vročini in v akciji. A je treba povedati, da ta oprema rešuje življenje," še doda. Gregor se je med drugim podal tudi na policij­skega konja, največjega in menda najbolj ubogljivega, ki mu ga je prijazno odstopil šef konjeniške enote. "Nekaj jahalnih osnov že imam, sem se namreč učil v jahalnem centru, a imam premalo znanja," zaupa in razkrije še zabavno anekdoto o tej veličastni živali.

"Konj je ves čas, ko sem snemal pogovore, jedel travo, namesto da bi vsaj za kakšen posnetek sodeloval z jahačem, torej z mano," pove Gregor. Ta nepoza­bna izkušnja pa mu bo ostala v spominu tudi zaradi bolečine, ki mu jo je povzročil službeni pes. Ta je namreč tako natančno skočil nanj, da ga je še dva dni po obisku bolela rama.

Besedilo: Barbara Majič
Foto: arhiv Kanal A