Hajdi Korošeč Jazbinšek: "Res je, znova sem noseča"

Hajdi Korošeč Jazbinšek: "Res je, znova sem noseča" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
27. 3. 2015

Na uho nam je prišla vest, da naj bi bila otroška zvezdnica Hajdi Korošec Jazbinšek kmalu po rojstvu prvega otroka že drugič noseča. Presrečna mamica nam je z velikim nasmeškom potrdila, da bo enoletni Dante septembra postal starejši bratec. Lepo novico je Hajdi najprej delila z revijo Story, razveselila pa nas je tudi z novico o novem projektu, ki ga je skovala med drugo nosečnostjo.

Story: Čestitke ob ponovni nosečnosti. Verjamem, da ste presrečni …

Ja, veselo novico lahko potrdiva. Sicer se je zgodilo kar hitro, a nikoli nisva skrivala, da si želiva imeti najmanj dva otroka. Sicer mislim, da bova kar pri dveh ostala, glede na to, da sva preizkusila, kako je z enim. (smeh) Kolegice, ki imajo manjše razlike v letih med otroci, pravijo, da je to odlično in da bo čez dve leti že lažje. Sicer pravijo, da je 30 let hudo, potem se pa umiri. (smeh)

Story: Je bil otrok načrtovan? Vemo, da je bil Dante spočet po koncertu Jamiroquaija.

Ne vem, kakšna kemija je med nama z Urbanom, ampak res me samo pogleda in že sem noseča. No, ironija je pa ta, da je drugo dete po vseh izračunih nastalo po koncertu Laibachov. Dante je zelo umirjen, ta pa je že v trebuhu tako živahen, da mi je jasno, da bomo imeli divje bitje na pohodu. (smeh) Prav zanimivo bo opazovati to razliko.

Story: Pred kratkim je Dante moral v vrtec, kar vam je menda zlomilo srce. Ste pričakovali, da bo tako težko?

Videla sem, da so sodelavke, kolegice trpele ob tem tako imenovanem rezu popkovine, ampak ko sam to izkusiš, je res neprijetno. Čeprav veš, da je v varnih rokah in da smo vsi to doživeli, da je vse v redu z njim … Ampak je le tako, da si vse leto skupaj, potem pa kar naenkrat ta prelom. Menim pa, da otrok mora v civilizacijo, da se mora znati družiti in deliti z drugimi, se naučiti postaviti zase, in vrtec je idealen prostor, ki vse to otroku zagotovi. Zdi se mi, da tako bolj napreduje, kot pa če bi ga držal zase in ga ovijal v vato.

Story: Ampak vseeno ga je bilo težko izpustiti, kajne?

Je, grozno je. Jokala sem, slike nisem smela niti pogledati, in ker sem še vedno doma, mi je mož predlagal, da se z nečim zaposlim, in tako sem si našla delo. Delala bom za otroke, a tokrat ne bom pela, ampak pomagala mamicam z izbiro bolj praktičnih izdelkov za dojenčke. Vzpostavila sem spletno stran, kjer bodo vse to lahko kupili, in tudi naredili smo posebno mesto, tako imenovano 'ikona nostalgija', ki bo namenjena izdelkom iz našega otroštva, tako da bodo lahko tudi starši delček svojega otroštva delili s svojimi otroki.

Story: Ste že našli igračo, ki vas je spomnila na vaše otroštvo?

Našla sem igračko iz svojega otroštva in Dante jo je zelo dobro sprejel. Ravno za to igračko sem obrnila pol sveta, da sem na koncu našla proizvajalca na Kitajskem. Gre pa za opice Monchichi, ki so že na poti in bodo na prodaj na moji spletni strani.

Story: Materinstvo vam je torej dalo nov zagon za posel. Kaj pa na splošno, se je kaj spremenil odnos med vama z možem?

Z Urbanom res zelo dobro funkcionirava. Nikoli nisem verjela v usodo in to, da bom našla sorodno dušo, pa se mi je to zgodilo. Zelo dobro se dopolnjujeva, res je super očka in krasen partner, tako da si kaj takega lahko samo želiš. Najina povezanost in ljubezen še vedno ostajata in se poglabljata. Veselim se prihodnosti, ker verjamem, da bo vse samo še lepše. S prihodom novega dojenčka ne dvomim o tem, pa čeprav vem, da bo naporno, ampak če si stojiva ob strani in se podpirava - kar se - je to res veliko vredno. Ne znam si predstavljati, da imaš otroka z nekom, ki ne sodeluje in ga stvari ne zanimajo. Uboge nekatere mamice, zdaj šele vidim, kako pomembno je, da ima otrok oba starša, če se le da.

Story: Je ta nosečnost kaj drugačna od prve?

Bolj divje je. (smeh) Ne vem, ali so za to krivi Laibachi ali ne, ampak oba sva prav radovedna, kakšno bo to bitjece in v kakšno osebo se bo razvilo. Dojenčki v neki fazi namreč samo obstajajo; kakajo, lulajo, jočejo in nič drugega. Ko pa naenkrat začnejo razvijati osebnost skozi smeh in stvari, ki jih zanimajo, jih je res lepo opazovati. Prav zanima naju, kakšen bo otroček in ali bo podoben bratcu ali ne.

Story: Želita izvedeti, katerega spola je otrok, ki ga nosite pod srcem, ali ne?

Ko sva bila na pregledu, sva vprašala in za zdaj se nagibajo k temu, da naj bi bil še en fantek, ampak ti začetni pregledi nikoli niso zelo zanesljivi. Veliko prijateljic mi je reklo, naj se ne zanašava na to, ker mogoče ne bo fantek. Pozneje se bomo torej prepričali, ali kaj visi ali ne. (smeh) S tem nisva obremenjena. Po eni strani sem si sama že kot punčka želela brata, tako da, če bo punčka, bo super, saj bo imela nekoga, ki bo pazil nanjo. Vsaj tako sem si jaz predstavljala, da naj bi bilo, če bi imela starejšega brata. Če bo fantek, bosta prijatelja ter se bosta lahko igrala skupaj in potem bomo morali pred hišo narediti ali nogometno ali tenis igrišče, pa ogromno lego kock in vlakov bo. Ravno prejšnjo noč sva se z možem pogovarjala, kako bova otroka obranila pred temi modernimi igračami, ki so res grozne. Ne razumeva, kakšni starši kupijo svojemu otroku pištolo, tega enostavno ne razumem.

Story: Potem predvidevam, da ne uporabljata tehnoloških naprav?

Ko smo bili na letalu, sva uporabila tudi tehniko. Pri vzletu in pristajanju je namreč pritisk, pa tudi sedeti moraš tri do štiri ure, kar je za otroka in starše zelo hudo. Dante je ravno v fazi, ko veliko pleza, in pred tem, da bo shodil, in nima obstanka. Lažje je bilo za naju in za otroka, da sva ga malo zamotila, ampak to so skrajni ukrepi, ki jih ne izkoriščava. Trudiva se, da izbereva druge, bolj avtohtone metode, ampak včasih so te stvari neizogibne. Nisem zagovornik, ampak včasih se jim ne moreš izogniti. Po drugi strani pa se ogromno piše o tem, da ne televizije, telefonov in drugih tehničnih stvari, pa se mi zdi, da če v pravem odmerku s tem ne bo znal upravljati, se bo težje vklopil. Ta generacija je pač takšna. Nimam nič proti, če se s tem ukvarja, saj je tudi mož računalničar, pa so mu starši vse življenje izklapljali kable in internet, da ni mogel dostopati, po drugi strani pa je to danes njegov kruh.

Story: Si bosta Dante in nov družinski član delila sobico? Kako se bo spremenil vaš življenjski ritem in z njim prostor, v katerem živite?

Ker se dojenčki ponoči zbujajo, bomo imeli eno leto ločeni sobici, ko pa se bo novo bitjece navadilo vso noč spati, bomo naredili skupno sobico. Sama nimam te izkušnje, ker nisem imela ne brata ne sestre, mož pa prihaja iz velike družine in je rekel, da je bilo do konca osnovne šole pravzaprav super, da so imeli skupno sobico. Potem pa so, seveda, želeli vsak na svoj konec, a s tem se bova ukvarjala pozneje.

Story: Boste porodniški dopust zdaj kar podaljšali v novega?

Bomo videli, kako bo in kaj bodo pokazale preiskave. Moj ginekolog se nagiba k temu, da bom morala biti kar v bolj ležečem položaju, zaradi težav v preteklosti in določenih operativnih posegov. Iz ležečega položaja v službo ne morem, lahko pa sem produktivna kje drugje, zato sem rekla, da bom te stvari za otroke peljala naprej na simpatičen in malo drugačen način prek spletne strani 'od mamice za mamice' Hajdi.si, ki prihaja čez slaba dva tedna.

Story: Kaj pa glede izbire imena za novega člana in kako je Dante dobil svoje, ki je prav poseben?

Ta zgodba z imeni se je kar zapletla, ker so mi bila všeč francoska in bolj posebna imena, mož pa se k temu ni ravno nagibal. Zadnjič pa mi je priznal, da najinemu sinu res ustreza ime Dante. Takrat je popustil, ker ko sem rojevala, sem si mislila, če mi tega ne bo dovolil, ne vem, kaj bo. (smeh) Zdaj pa nimam pravice glasovanja in zdaj bo Urban tisti, ki bo izbral ime. Res pa je, da mi je obljubil, da ga dobim v potrditev, tako da me prav zanima, kaj bo, saj še nisva usklajena. To bo še huda bitka. (smeh)

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 12/2015

Story 12/2015, od 20. 03. 2015