Hannah Mancini: RTV jo toži za skoraj štiri tisočake!

Hannah Mancini: RTV jo toži za skoraj štiri tisočake! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
1. 6. 2017

Pevka Hannah Mancini se je prvič v življenju znašla na sodišču, in sicer na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Tja je morala priti zaradi pravdne obravnave, saj jo RTV Slovenija toži za 3.923,00 EUR!

Hannah, ki ima sicer ameriške korenine, a že nekaj let živi v Sloveniji, je na obravnavo prišla urejena v elegantnem kostimu in črnih salonarjih z vrtoglavo visokimi petkami, nasmejana in dobre volje. Ob boku tožene je prišla tudi njena zastopnica, odvetniška pripravnica Špela Štrakl, tožečo stran RTV Slovenija pa je zastopal pooblaščenec Aljoša Ivanovič.

Sodnik je najprej pojasnil, za kaj gre. Postopek se nanaša na pogodbe med RTV SLO in Hannah Mancini v zvezi s sodelovanjem na pesmi Evrovizije leta 2013 v švedskem mestu Malmö. Kot priča je prvi spregovoril novinar, ki že več let temeljito pokriva Evrovizijo Alesh Maatko, ki je bil tistega leta prav tako na Švedskem. Pogovor se je večinoma vrtel okoli stroškov, ki jih je kot akreditiran novinar imel v Skandinaviji. Ob tem je tudi poudaril, da so mu iz RTV SLO pozneje sporočili, da so imela s celotno ekspedicijo stroškov za 167.000 EUR. Neuradno naj bi okoli 60 do 70.000 evrov šlo samo za participacijo na dogodku. Kajti vsaka država mora plačati določen znesek za participacijo, večje države več, manjše manj. Kot je še dejal Maatko, pa je bila Hannah tistega leta edina evrovizijska predstavnica brez promocijske zgoščenke, s katero bi se lahko na uradnih dogodkih predstavila že pred polfinalnim nastopom.

Nato je na prostor za priče stopila producentka RTV Slovenija Janina Pirnar, ki je bila ena izmed članov ekspedicije televizijcev, ki so v Malmö odpotovali skupaj s Hannah. Dejala je, da ona dela prenakazila, vse stroške honorarnih sodelavcev (letala, hoteli, zavarovanje) plača televizija, ko pa je dogodek končan, ona naredi prenakazila oziroma kompenzacijo. Tako so Hannah poslali račun za nekaj več kot 3.000 evrov, sporna pogodba pa se je naredila naknadno zaradi prenakazil, ki jih zahteva računovodska služba RTV Slovenija.

Povedala je, da je ravno tam prišlo do napake, saj je nekdo plačal ta račun. Na vprašanje sodnika, zakaj je tak postopek potreben, je dejala, da je to njihov računovodski manever, saj si izmenjajo račune, da se skupni znesek razdeli med različne ljudi. Ni bilo predvideno, da se po tej pogodbi karkoli plača, saj je bila namenjena izključno kompenzaciji. Janino so pozneje obvestili, da je prišlo do napake, zato je poklicala Hannah, ki je bila takrat ravno na počitnicah v Los Angelesu. Po enem letu je izvedela, da Hannah zneska ni plačala in da je vložena tožba.

Kot zadnja priča je spregovorila Mica Puc Ornik, ki je bila takrat zaposlena v razvedrilnem programu. Povedala je, da je očitno prišlo do napake v računovodstvu, saj so Hannah dvakrat nakazali sporni znesek in zdaj ga terjajo nazaj. Po njenem pričanju je sodnik sklenil, da se obravnava prestavi na 13. september, saj Hannah ne razume dovolj dobro slovenskega jezika in bi potrebovala tolmača, ki pa ga tokrat niso imeli. Zato tudi od nje nismo dobili nobenega komentarja glede postopka, le da tega ne more komentirati.

Odgovor RTV Slovenija

Obrnili smo se tudi po komentar na RTV Slovenija, kjer so nam zapisali: "Odprtih sodnih postopkov ne komentiramo. Dejansko ni prišlo do dveh plačil, temveč je bil plačan račun, ki bi moral biti kompenziran. Namen tega sodnega postopka je vračilo izplačanega zneska."

Izjava odvetnice

Nam pa je več povedala njena zastopnica, odvetniška pripravnica Špela Štrakl. "Celoten postopek se je začel, ker je RTV Slovenija vložila izvršbo proti Hannah Mancini. RTV Slovenija je namreč Hannah po končanem tekmovanju izstavila račun v skupnem znesku 3.923,00 EUR, ki je zajemal stroške prenočitev v kraju Malmö, kjer je potekala Evrovizija, v višini 3.132,92 EUR, stroške letalskega prevoza v Kopenhagen v višini 411,35 EUR, stroške letalskega prevoza v Amsterdam v višini 372,43 EUR ter stroškov zavarovanja v višini 6,30 EUR. Od Hannah je RTV Slovenija zahtevala plačilo le 3.323,00 EUR, saj naj bi jim Hannah 600,00 EUR že plačala. Tekom postopka je RTV Slovenija spremenila svoje trditve in zdaj od Hannah zahteva vračilo denarja, ker naj bi ji znesek 3.923,00 EUR nakazala po pomoti." je povedala Štraklova.

Barbara Majič