Helena Blagne in Salome sta združili moči v najnovejši predstavi!

Helena Blagne in Salome sta združili moči v najnovejši predstavi! (foto: Dejan Nikolič) Dejan Nikolič
Vir: Story
23. 11. 2018

Dve svetlolaski, ki ju druži več kot le barva las. 

Velika glasbena diva slovenskega prostora Helena Blagne in prepoznaven medijski obraz Salome sta združili moči v najnovejši predstavi Špas Teatra, imenovani Menopavza.

Story: Helena, Salome smo Slovenci lahko bolje spoznali tudi po imitiranju vas. Ste si ogledali posnetke? Kako ste jih doživeli?

Helena: Nisem, nisem. Sem pa enega od njenih nastopov pred leti videla v živo. No, saj imam sicer kar nekaj imitatorjev. (smeh) Salome? Super, fajn nastop, zelo se je približala originalu. (smeh) Salome je zelo zanimiva in zabavna, tako bo tudi v Menopavzi. Celotna predstava je zelo zabavna, in če kdo, potem Salome res paše v to zgodbo. (smeh)

Story: Salome, kakšen občutek je stati na odru v družbi Helene Blagne?

Salome: Enkrat sem že stala ob njenem boku, v oddaji Poglej in zadeni Stojana Auerja. To je bilo v petek, v soboto pa se je poročila. Tako imava že nekaj skupnih izkušenj. Tam sem pela na ‘playback’, tokrat tega ne bo. Tudi tokrat bomo pele in plesale in, kar je za naju s Heleno najhujše, tudi igrale. Nisva šolani igralki, sva kot gobi, ki vpijata znanje. Upam, da bova presenetili.

Story: Torej je igralski vidik najtežji?

Helena: Res je, čeprav se mi zdi, da se kar dobro znajdem. Igram resno, brezkompromisno podjetnico, kar precej sovpada z mojim življenjem in siceršnjim značajem.

Salome: Ni lahko. Nisem vedela, da bo tako naporno, tudi psihično. Čez dan vadimo osem ur, tako da smo zvečer zelo utrujene. Vsaj jaz sem, ko pa pridem domov, ne morem zaspati. Zaspim šele ob dveh, vstanem kar brez budilke.

Story: Se sicer veliko naučite druga od druge?

Helena: Seveda, predvsem od Zvezdane in Urške se lahko učim igralstva, medtem ko se dekleta z mojo pomočjo učijo petja. Druga drugo podpiramo in se druga od druge učimo. Ni le učenje, temveč tudi energije. Predvsem odrska prezenca, karizma, energija, znanje. Dobro se dopolnjujemo. Drugače le ne gre. Me smo ekipa, tu ni prostora za soliranje. Vsaka prispeva nekaj v mozaik, noben kamenček v tej barvitosti ne sme manjkati.

Salome: Zvezdano sem prav tako prosila, da mi da malo inštrukcij, saj ima igralske izkušnje. Vsaka pripomba je dobrodošla. Sem zelo pridna in stoodstotno v menopavzi. (smeh)

Story: Salome, kaj pri Heleni najbolj cenite?

Salome: Helena je diva! Seveda pove, da ne mara naziva diva, a mislim, da ji tam zadaj kar malo laska, da jo kličejo tako. Helena se obnaša kot diva, ima dolgo glasbeno pot, kar 30 let. Pa tudi jaz imam za seboj 30 let medijskega dela. Spoznali sva se pred 30 leti. Letos praznujem tudi 10 let novega rojstva in 50-letnico, ob kateri organiziram tudi veliko zabavo v Cvetličarni. Alma Rekić mi bo naredila torto! Komaj čakam. (smeh)

Story: Slišala sem, da se med vajami odlično zabavate.

Helena: Seveda, zelo. Imamo odlično režiserko, je zelo potrpežljiva, vse natančno pojasni, zna nas pohvaliti, tudi konstruktivno skritizirati.

Story: Spodbuja vas, da se izrazite in tudi veliko pogovarjate.

Helena: Veliko se pogovarjamo. Pomembno je, da se tudi kot ženske spoznamo. Izrazimo svoja življenjska razmišljanja. Tudi to prijateljstvo prispeva k predstavi.

Story: So to dekleta, s katerimi bi se lahko …

Poročila? (smeh) Ne!

Story: No, mislila sem, ali so to dekleta, s katerimi bi se lahko v soboto zvečer odpravili ven.

Helena: Seveda! To bomo zagotovo uresničile, ko bo nekaj več časa.

Salome: No, če imam vajo naslednji dan, ne, ker sem za vajo rada osredotočena. Ko pa bo konec vaj, mogoče. Seveda, zakaj pa ne? A ne na žur, temveč v dobro restavracijo, kjer bi ob dobrem vinu nekaj dobrega pojedle. Kadar smo skupaj, ne potrebujemo nikogar. Dobro se razumemo, se zabavamo. Smo različne, zato še bolj uživamo v zgodbah druga druge.

Story: Helena, kaj pri Salome najbolj občudujete?

Helena: Njen humor. Način, kako se vživi v vlogo. Tudi v zasebnem življenju je diva, zvezda, zato se je odlično vživela v vlogo. To je krasno videti na odru.

Story: Salome, kaj pa je pri Heleni najbolj občudovanja vredno?

Salome: Njen humor, njen glas. Pa tudi njen stas. Ko sem jo prvič videla, sem rekla: Joj, jaz bi tudi imela takšne prsi. Takrat sem bila še fant. (smeh)

Story: Bi lahko rekli, da ste v najboljših letih?

Helena: Ne bi rekla, vsako desetletje ima svoje prednosti. Vsako je zelo lepo. Za to moramo poskrbeti sami. Z veliko mero optimizma gledam na življenje. Sama sem predvsem zelo radovedna, kot pivnik. Treba je ohraniti otroka v sebi, optimizem. Zato sem tu, ker me zanima, kako pristopiti h gledališču. Čeprav je to že moj tretji izlet v gledališki vlogi. Gledališka tehnika me zanima. Izzivi. Ves čas si moraš postavljati izzive. Moraš pa tudi vedeti, katerih projektov se dotikati in katerih ne. Tudi to osvojiš sčasoma.

Salome: Čudijo se - Salome je bila moški, kako je lahko zdaj v menopavzi. Po spremembi spola sem ostala brez moškega hormona. Tako sem kot ženska, ki so ji odstranili maternico. Zato je pri meni treba dodajati hormone, saj jih moje telo ne proizvaja več. Verjetno bo tako do konca življenja.Končno so zame prišla najlepša leta. Leta, ko zajemam življenje s polno žlico. Na to sem čakala dolgo, skoraj 50 let.

Story: Kje pa vidite največjo prednost obdobja, v katerem ste?

Helena: Ni prednosti. Ves čas živim nekako asketsko, disciplinirano. Čas je za ustvarjanje, razdajanje. Ko je čas, si vzamem čas zase, za osebnostno rast. Za samopodobo. Dobršna mera samozavesti.

Story: Helena, veljate za brezčasno damo slovenskega medijskega prostora. Damo, ki ruši vse predstave o letih.

Helena: Ne vem, kaj se razume kot leta. Mi smo tu, delamo, ustvarjamo. Potrebni pa so večni kompromisi z okolico, ljudmi, s katerimi sodeluješ. To je življenje. Rada imam življenje. Rada imam življenje in sebe. Če sem nezadovoljna, nihče okrog mene ne funkcionira dobro. Najprej moram biti zadovoljna jaz sama, kot ženska, kot ustvarjalka, kot osebnost, da lahko funkcioniram. Vsa lepota izvira iz notranjega zadovoljstva. Absolutno!

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografija: Dejan Nikolič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 24/2018

Story 24/2018, od 08. 11. 2018

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri