Helena Blagne: “Jaz sem vedno malce zaljubljena”

Helena Blagne: “Jaz sem vedno malce zaljubljena” (foto: Jaka Bizjak) Jaka Bizjak
Vir: Story
30. 11. 2017

Na slovenskih radijskih postajah njena zadnja uspešnica Ti boš vedno prvi že dosega prva mesta na glasbenih lestvicah.

Čustveno in z žarom odpeta pesem govori o ljubezni in o njej se je Helena Blagne tokrat razgovorila - o ljubezni do glasbe, o ljubezni do sina Kristijana. O želji, da bi skozi njeno pesem ljudje spet čutili: "Ta skladba predstavlja tisto malo ali veliko, kar lahko naredim, da ljudje znova začutijo svoja čustva."

Story: Helena, vaša nova pesem Ti boš vedno prvi je ganila poslušalce. Kaj ste začutili, ko ste prvič prebrali besedilo in slišali melodijo?

Iskreno, začutila sem, da je ravno prava pesem v pravem trenutku. Izvajalci imamo enostavno kdaj srečo, ker se srečamo s skladbo, ki izraža stanje in čustva, ki jih nosimo v srcu, ampak nekako ne najdejo poti navzven. Takrat se vse nekako čarobno poveže.

Story: Pesem ste odpeli z veliko močjo, z veliko žara. Na kaj ste mislili, ko ste snemali pesem?

Veliko je tega. Na prvem mestu so seveda moj otrok in čustva, ki jih prinaša materinstvo. Strah in upanje obenem. Potem pa so seveda tu moje otroštvo, moja pot in trenutki, ki sem jih preživljala z mamo. Gre za izpovedno skladbo, ki nosi veliko sporočilnost.

Story: Ste zajokali? Jočete kdaj ob svojih pesmih?

Kdaj potočim kakšno solzo, ne bom vam lagala. Svet je postal tako ciničen, tako samousmerjen, da potrebujemo močne impulze iz okolja, ki nas spomnijo, kdo smo, kaj smo izgubili, čemu smo se odpovedali. Dobra skladba ima katarzičen učinek. To ji daje vrednost in pomen. Potrebujemo tako vesele skladbe, na katere zaplešemo, kot tudi čustvene, ki nam pomagajo pri izražanju.

Story: Komentarji na spletu so pod vašo pesmijo izredno pohvalni, ljudje so ganjeni in objokani, pravijo, da znate le vi tako odpeti pesem, da ste skratka neprekosljivi. Kaj vam takšen odziv pomeni?

Veliko. Živimo v ciničnem, ciničnem svetu, polnem zavisti, slabih želja in egoizma. Živimo v času, ki časti sprenevedanje, otopelost in moč, in to ne lastno, ampak tisto nad drugimi, tisto negativno, ko si ljudje gradijo samopodobo tako, da zatirajo druge. Ta skladba predstavlja tisto malo ali veliko, kar lahko naredim, da ljudje znova začutijo svoja čustva. Težko je postaviti vrednost, ampak če mi uspe nekoga ganiti do solz, je zame to zmaga. Med tistimi, ki zajočejo, so tudi moški in ni jih malo ...

Story: Vaš sin je že polnoleten in verjetno bo kmalu odletel iz varnega objema doma. Kako se ob tem počutite? Ali menite, da morajo otroci zgodaj od doma?

Verjamem v samostojnost. Razumeti morate, da starši veliko damo v vzgojo otrok, njihovo varnost, razumevanje sveta in okolice. Naredimo vse, da se počutijo ljubljene in sprejete. Od tu pa je predvsem pomembno zaupanje. Vsak naredi kakšno napako, vsak se kdaj zmoti, ampak vloga starša je, da otroku stoji ob strani v vsakem trenutku. Odraščanje pa prinaša situacije, ki bi se jim starši radi izognili, ampak to ni prava pot. Vsak otrok je posameznik z lastno zgodbo in graditi jo mora sam, živeti mora samostojno, seveda z vedenjem, da ga vedno, ko naleti na težavo, doma čaka varen pristan.

Story: Ga pogrešate, ko ga ni doma?

Seveda. Vse mame pogrešamo svoje otroke, ampak to ni razlog, da jih zadržimo doma. Prava ljubezen ne trpi zaradi fizične oddaljenosti. Trpi zaradi čustvene, ki se lahko začne tudi, če ste vse dneve skupaj.

Story: Kaj počnete, če ste ves dan sami doma?

Uživam. Saj nisem samo mama, sem tudi ženska, glasbenica, umetnica. Sem veliko Helen in vsaka od njih ima rada kdaj malce miru. Nimam slabe vesti, da to priznam. Imeti rad druge pomeni v prvi vrsti imeti rad sebe.

Story: Veliko pojete po festivalih. Kje je Kristijan takrat, ko vas doma ni več dni - je sam doma, kdo skrbi zanj?

Kristijan zelo dobro skrbi zase. Kot sem že povedala, je odrasel mlad moški, ki obvlada osnove preživetja. (smeh) Veliko več potujem in prepevam v tujini in na festivalih zdaj, ko je odrasel. V tem uživam, saj gre za ustvarjalen trening. Na festivalih sta namreč posebna ozračje in energija, ki izostri umetnikove čute.

Story: Ste stroga ali bolj blaga mama?

Strogo blaga mama. Vem, kdaj je dovolj in kdaj premalo. Sem razumevajoča in zahtevna, popustljiva in spodbudna. Mame smo posebna vrsta, ker se vsak dan trudimo. Seveda se kdaj zmotim, ampak tudi to je del življenjske enačbe. Pomembna je komunikacija. Vse drugo najde vedno pravo pot.

Story: Kakšen je vaš odnos do vzgoje? Kaj bi svetovali mladim mamicam pri vzgoji sinov?

Pravo mero. Materinstvo je težak izziv, poln vprašanj in notranjega boja. Polno strahov in veselja. Enostavno polno vsega. Prava mera je tista, ki vse postavi na svoje mesto.

Story: Je ljubezen do otroka edina brezpogojna ljubezen?

To je eno izmed tistih večnih težkih vprašanj, na katero ne znam odgovoriti. Brezpogojna ljubezen je v nekem smislu utvara, se vam ne zdi? Ne moremo zahtevati od otrok, da nas brezpogojno ljubijo. Kakšni starši pa bi potem bili? Naučiti jih moramo ljubiti na zdrav in razumen način, ampak ne za ceno lastne sreče. Starši se moramo boriti za otrokovo ljubezen, ne zato, ker nas oni ne bi ljubili, ampak zato, da jim pokažemo, kako so ljubljeni. Rodimo se s sposobnostjo brezpogojne ljubezni, to že. Ampak otroka moramo naučiti, da je treba s tem dragocenim darom ravnati pravilno in razumno, in to potem ni zares več brezpogojno. Gre za odgovornost, verjetno največjo od vseh, ki so nam dane.

Story: Ste vi še odprti za ljubezen, ste zaljubljeni oz. bi radi bili?

Jaz sem vedno malce zaljubljena. Že v življenje, glasbo, ustvarjanje. Ne sme nas oblikovati samo ena oblika ljubezni. Veliko bi zamudili, če bi razmišljali tako.

“Jaz sem  vedno malce zaljubljena”

Story: Videospot ste snemali v Arboretumu Volčji Potok. Kakšna izkušnja je bila to?

Čudovita. Gre za prekrasen, malce mističen kraj, ki mi je posebej pri srcu, ker ga obiskuje veliko družin. Ta povezava se mi je zdela zelo primerna.

Story: Vendar pa v dolgi in uspešni glasbeni karieri niste posneli veliko videospotov. Povejte, zakaj ste se tokrat odločili za snemanje?

Mislim, da se je veliko stvari postavilo na pravo mesto. Prišla sta prava skladba in pravi koncept. Zame videospot ni samo oblika promocijskega orodja. Gre za veliko več in tokrat sem začutila, da to besedilo potrebuje tudi vizualno zgodbo, ki še toliko bolj izraža sporočilnost skladbe.

Story: Ste imeli kaj vpliva na izbrane kadre, pri montaži? Koliko ste vpeti v produkcijo?

Načeloma sem privrženka pravila, naj vsak profesionalec naredi svoj del, tako da se v nekatere procese ne mešam. Ponavadi jasno povem, kakšno podobo in zgodbo želim prenesti v videospot, izrazim mnenje, ko je potrebno in na mestu. Tokrat je bilo drugače, saj je izjemna snemalna ekipa z odličnim Nikom Karom na čelu sama skreirala vsebino videospota. Sicer pa zaupam ekipi, ki jo izberem, saj je to nujno, da se ustvari kakovosten izdelek.

Story: V videospotu nastopa mlad par. Kakšni občutki so vas spreleteli, ko ste ju zagledali?

Zajokala ravno nisem. Ni šlo za fizično podobnost, ampak bolj za nesporno vedenje, resnico, da bo nekega dne v prihodnosti nastopil trenutek, ko bo moj sin zapustil dom in si zgradil lastnega. To je malce grenko-sladka zmaga. Ker je zmaga. Vzgojiti otroka na način, da razume svet, ga sprejema, sprejema sebe in želi ustvariti lasten dom, je zmaga vsakega starša.

Story: Koliko časa posvetite petju vsak dan? Vadite doma ali kje drugje?

Vadim, ko imam nove skladbe in pred koncerti, nastopi na festivalih. Vadim samostojno doma in seveda z zasedbo. Petje je zame karierna pot in vsak mora negovati svoj delovni elan.

Story: Znano je, da ste se tudi učili petja, svoj glas še vedno šolate?

Seveda. Gre za proces, ki nima konca. Profesionalni športniki vedno trenirajo. Tako tudi profesionalni umetniki. Filozofija za tem je ista.

Story: Odlični ste tudi v opernem petju, se boste temu še kaj posvetili?

Operno petje je vedno del mojega repertoarja na koncertih. Želela bi si mogoče dodatno možnost v tej smeri, temu se tudi posvečam, in videla bom, kaj mi bo prihodnost prinesla.

Besedilo: Eva Jandl // Fotografije: Jaka Bizjak

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story48/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 48/2017

Story 48/2017, od 23. 11. 2017