Helena Blagne: Na sodišču je bila odločna!

Helena Blagne: Na sodišču je bila odločna! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
26. 6. 2017

Naša glasbena diva Helena Blagne se je zadnja leta po grdi ločitvi dobro pobrala, ima novega spremljevalca, pridno koncertira po Sloveniji in tujini ter je videti bolje kot kdajkoli prej. A tožba, ki jo je proti njej vložil nekdanji mož Mitja Zaman, je bila zanjo zagotovo šok. Po tem, ko se aprila ni pojavila na sodišču, je tokrat prišla v velikem slogu. A že na začetku se je v sodni dvorani zapletlo, saj sta nekdanja zakonca želela, da se javnost izključi iz obravnave.

Kot smo že aprila poročali, je Helena Blagne za našo revijo izjavila: "Moja trenutna izjava je sledeča: Oče, ki toži lastnega otroka, ni vreden nič! To je vse, kar zdaj lahko povem. Pozdrav, HB."

Nanašala pa se je na tožbo nekdanjega moža Mitja Zamana, ki njo in nujnega komaj polnoletnega sina Kristjana (ki je mimogrede sedaj tudi zamenjal priimek Zaman in vzel materinega Blagne) toži za 150.000 evrov, kar naj bi bila njegova polovica premoženja.

Spomnimo, Helena Blagne in Mitja Zaman sta se poročila pred 21 leti na medijsko odmevni in razkošni poroki. Podjetnik je na sodišču povedal, da je služil milijone in da ne ve, kje se je izgubil ves denar. Aprila je Zaman še povedal, da je med trajanjem njune zveze vse prepisal na Heleno in sina Kristjana, zdaj pa želi del denarja, ki ga je vložil v vilo v Žabnici in kasneje tudi kupljeno stanovanje ob Celovški cesti v Ljubljani. Vse skupaj naj bi znašalo teh 150.000 evrov.

Medtem pa je odvetnik Helene Blagne trdil drugače. Sodišče je opozoril, da je v drugih sodnih postopkih Zaman trdil, da ga preživlja Helena Blagne, zdaj pa vse to zanika. No, Helena je tokrat na sodišče prišla v velikem slogu, slogu prave glasbene dive: oblečena v tesno črno obleko, ki je poudarjala njeno fantastično postavo, v vrtoglavo visokih črnih salonarjih, črnem klobuku in s črnimi sončnimi očali. Spremljal jo je njen odvetnik David Sluga, prav tako je Mitja Zaman prišel v spremstvu svojega odvetnika Zorana Korenčana. A ko so se sodna vrata zaprla, sta oba odvetnika na pobudo svojih strank želela javnost izključiti iz obravnave, ker da bodo govorili o zasebnih stvareh. Sodnica se s tem predlogom ni strinjala in pozneje celo dejala, da naj ima tudi Blagnetova možnost povedati svojo stran zgodbe pred javnostjo, tako kot jo je na prejšnjem sojenju imel Zaman.

Helena Blagne

Obravnava je bila sicer polna prerekanja in obtoževanja, kdo je koliko zaslužil, kdo je koga preživljal. Mitja Zaman je trdil, da je med letoma 2002 in 2005 zaslužil 470.000 evrov, medtem ko je Blagnetova zatrdila, da je bil v tem času njen bivši mož brez službe. Helena je še dodala, da je v zakonu vztrajala samo zaradi sina, saj ji je ves čas obljubljal, da bo zaslužil, a tega ni udejanjil. Zato je vmes že razmišljala o ločitvi.

Dejala je, da glede na to, da sta leta 2012 sklenila notarski sporazum, na podlagi katerega je bilo njuno imetje razdeljeno, je zanjo ta zgodba končana. Na sodišču so razglabljali tudi o dragih darilih, ki naj bi jih Helena dobivala v dar od soproga, a je vse zanikala – povedala je, da je denar za krzneni plašč šel z njenega računa, da je bil plačan z njeno plačilno kartico, dragih potovanj pa da sploh ni bilo. Daljša potovanja so potekala le v sklopu njenih glasbenih turnej v tujini. Obravnava se bo nadaljevala jeseni, in sicer 2. oktobra. 

Helenina izjava:
"Kar se tiče tega dogajanja, bom zelo kratka. Ne bi rada namreč dajala preveč komentarjev, saj postopek še taja." Vprašali smo jo, ali se morda po ločitvi in sodni bitki v hiši v Žabnici ne počuti najbolje ali razmišlja, da bi si svoj dom ustvarila kje drugje, na novem naslovu? Odločno je odgovorila: "Ta hiša je moj dom in tukaj ostajam, vsaj dokler bo z mano živel še moj sin. To je moj dom. Nič ne spremni tega. Probleme samo prežvečim in grem naprej." Na vprašanje, ali po vsem tem še verjame v ljubezen, pa še bolj odločno in glasno pove: "Seveda, pa še kako! Pa še kako verjamem v ljubezen!"

Pred odhodom na sodišče

Helena je le nekaj ur pred obravnavo svoje sledilce na Facebooku navdušila s fotografijo, na kateri pozira v črni opravi. Pod sliko pa je zapisala: "Danes odhajam s sinom na sodišče, ker naju po mnogo letih ločenega življenja toži bivši zakonec in oče. Nizko se je spustil! To je pač odraz njegovega trenutnega stanja. Jaz pa še vedno mislim, da v končni fazi ni slabih ljudi, so le slabi karakterji. Mimogrede, ali se vam dopade moja oprava za na sodišče?"

Maja Muhič