Helena Blagne o novem moškem v njenem glasbenem življenju

Helena Blagne o novem moškem v njenem glasbenem življenju (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
1. 11. 2017

Že pred časom mi je Helena Blagne izdala, da načrtuje veliko vrnitev na glasbene lestvice. "Našla sem pravo pesem, ki sem jo preprosto začutila. Spet imam pesem, za katero vem, da bo uspešnica." Posnela je tudi videospot, ki je, verjeli ali, šele njen peti v njeni dolgoletni glasbeni karieri, ki traja že 30 let. Spregovorila je o novem moškem, ki je vstopil v njeno glasbeno življenje, kaj počne na gledaliških odrih in ali ima kljub zavidljivi glasbeni kilometrini še vedno tremo pred nastopi.

Naša največja glasbena diva, ki na glasbeni sceni kraljuje že tri desetletja, je na veselje svojih oboževalcev in oboževalk izdala novo pesem. Ko jo vprašam, o čem pesem govori, se le skrivnostno nasmehne in odgovori: "Nič vam ne izdam (smeh), pustimo se presenetiti. Zgodba je preprosta, zagovarjam pravilo manj je več." Resnično je ponosna na svojo pesem, ki nosi naslov Ti boš vedno prvi. "To je nedvomno ena najlepših balad v moji karieri. Govori o brezpogojni ljubezni, pod skladbo pa sta se podpisala Raay kot avtor glasbe in Rado Mislej - Mef kot avtor besedila."

Na pravo skladbo lahko čakam tudi 10 let

Helena pravi, da je dolgo čakala na pravo pesem, ki bi zaznamovala njeno veliko vrnitev na glasbene odre in glasbene lestvice. In kako ve, katera pesem je tista 'prava'? "Skladbo začutiš ali ne. Preprosto nekje v sebi veš, verjameš in posledično ti močno verjame tudi občinstvo. Na pravo skladbo lahko čakam tudi deset let ali celo več. Glasba je zame namreč eno najčistejših, iskrivih, ustvarjalnih čustev. Srečna sem, da jo tako močno in intenzivno občutim, skratka, da jo nosim v sebi, plemeniti me kot človeka, kot umetnico." In zato je ta pesem tudi dobila svoj videospot, čeprav je znano, da Helena do zdaj nad snemanji ni bila najbolj navdušena. Tudi zato morda preseneča dejstvo, da gre šele za njen peti videospot v dolgi in plodni glasbeni karieri. Zakaj je tako? "Kaj pa vem ... nisem navdušena nad snemanji videospotov, hkrati pa se zavedam, da je to neizogibno. No, tokrat sem na snemanju v nasprotju s prejšnjimi zelo uživala, je pa res, da je to, če se ne motim, šele peti videospot v moji karieri."

Helena Blagne: Kdo je njen prvi?

Je postala še igralka?

Sicer pa se je Helena kar malce 'preselila' tudi na gledališke deske in pred televizijske kamere. Gledali in poslušali smo jo lahko v uspešnem muzikalu Alpska saga, kjer je s priznano ekipo nastopila kot tista, ki je obeležila 90. leta prejšnjega stoletja, seveda v glasbenem in posledično tudi kulturnem smislu. Pred kratkim je odletela v Beograd, kjer je nastopila v priljubljeni seriji Dragi sosedje. "Ja, tu je še vloga v Bakhantkah pa v Najstarejši obrti, s katero že četrto leto gostujemo po slovenskih gledaliških odrih. Res, je gledališče me je od nekdaj privlačilo, vedno so me namreč močno zanimale fascinantne odrske transformacije. Oder je oder, to drži, a se gledališki močno razlikuje od glasbenega," se razgovori Helena. Pa bi se odzvala, če bi dobila še kakšno povabilo za nastop na gledališkem odru, kjer se očitno zelo dobro znajde? "Vabljivo. Če bi bila prava vloga, zakaj ne. Če bi bilo nespodobno povabilo, pač ne," se pomenljivo nasmehne dobro razpoložena Helena. Vemo tudi, da rada preizkuša nove stvari, in ena izmed njih je zagotovo tudi opera, v kateri Helena naravnost blesti. "Hm, iz ene izraznosti v drugo. Opera, pop. Zanimivo, kajne? Vidite, to je moja ustvarjalna pot.  In v tej smeri  znova in znova  rada širim svoje znanje in meje."

Še vedno ima tremo

Ko jo vprašam, ali pred nastopi še vedno občuti tremo, kljub zavidljivi in dolgi glasbeni karieri, prikima in pove: "Samo diletant je lahko ravnodušen, jaz pa sem daleč od tega. Sem izjemno profesionalna oseba, veliko zahtevam od sebe, od okolice in od ljudi, s katerimi sodelujem." Mnogo pa se piše in govori tudi o tem, da je Helena videti vse bolje in da je veliko bolj seksi kot kdaj prej. Kaj je 'krivo' za njen mladostni in svež videz, lepo postavo, mar morda lepotni popravki? "No, pa smo spet tam," se zasmeji, "verjemite mi, da še tako mladosten in lep videz na odru ne pomaga čisto nič, če umetnik ne razvija svojega strokovnega znanja. Za začetek glasbene poti lahko pomaga, ampak občinstvo sčasoma ostane zvesto kakovostni glasbi, umetnikovemu izražanju in interpretaciji. Vse drugo je veliko bolj minljivo, kot si mislimo."

Foto: Helena Kermelj, Igor Zaplatil, osebni arhiv