Helena in Smiljan Mori: “Najina otroka sta vedno z nama”

7. 9. 2018 | Vir: Story
Deli
Helena in Smiljan Mori: “Najina otroka sta vedno z nama” (foto: Nino Verdnik)
Nino Verdnik

Poslovneža Helena in Smiljan Mori uspešno gradita številne zgodbe, med katerimi je na prvem mestu prav njuna družina. Ne glede na to, koliko sta vpeta v različno delo, jima trenutki z otrokoma največ pomenijo. Zaupala sta nam, kje in kako so preživeli letošnje počitnice in kako se Smiljan pripravlja na izdajo svoje nove knjige, ki bo v New Yorku.

Story: Helena, kar nekaj časa nazaj sva poklepetali. Kaj se je letos dogajalo pri vas? Vemo, da ste vpeti v številne dogodke, prireditve. Delo pri vas ne počiva?

Helena: Vedno kdo poskrbi, da je dela veliko. Če nisva to midva s Smiljanom, pa se najde kdo drug. (smeh) Zame osebno je bilo precej pestro leto in leto, v katerem sem se nenormalno učila iz neposrednega izkustva in skoraj prehitro rasla na več različnih področjih hkrati. Bilo je leto, kjer sem tudi na poslovnem področju dvignila termostat, vzela stvari v svoje roke in pripravila temelje za 10-kratnik rasti podjetja. Tudi jaz potrebujem adrenalin. In v zadnjih osmih mesecih je 80 odstotkov mojega fokusa usmerjenih na rast.

Story: Počitnice so čas, ki ga z družino najraje preživite nekje ob obali morja. Kako ste letos počitnikovali?

Smiljan: Vsako leto se veselimo počitnic. Julij in avgust preživimo v našem počitniškem apartmaju na morju. Letošnje počitnice so tako bile kombinacija kreativnega ustvarjalnega dela in delegiranja projektov, ki se bodo izvajali od septembra, od načrtovanih poti v London, Ameriko ... Trenutno sem ali udeleženec različnih coaching programov ali pa delam intervjuje z znanimi milijonarji, uspešnimi ljudmi ter vodji z vsega sveta. Seveda smo se z otrokoma veliko igrali - predvsem človek ne jezi se in spomin. Tudi plavali smo in supali. Pa moja rutina, fitnes, kljub poškodbi rame.

Helena: Vsakodnevno pa smo se tudi kulinarično razvajali - vse v stilu lchf. Letos sem preizkušala številne nove recepte, tudi sladke priboljške lchf. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo in letos poleti sem res veliko vadila, da bo lažje jeseni kar naučeno v prakso dajati. Poleti pa smo veliko tudi športali - od kolesa do številnih vodnih vragolij. Sama sem letos poleti začela vpeljevati novo navado, kolesarjenje, in moram priznati, da sem bila res pridna. Vsak drug dan sem na tešče najprej prekolesarila vsaj 14 kilometrov, potem sem plavala in šele po vsem tem je sledil zajtrk.

Story: Story: Kaj pa Samuel in Sima? Sta se veselila morja?

Helena: Zdi se mi, da jima vse leto 'teživa' in prigovarjava, da morata spat. No, na morju tega ni. Tudi onadva imata več svobode in tako gresta spat bolj pozno in posledično vstajata bolj pozno. Kar meni, navdušeni nad zgodnjim vstajanjem, celo ustreza. Delam namreč tudi na morju. Še bolj fokusirano in s še večjim elanom. Tukaj namreč nimam nobenih motenj. Kdo neki bi mi ob štirih zjutraj pošiljal maile in me klical. (smeh)

Story: Pred vrati je šola. Se je že veselita?

Helena: Sima letos vstopa v tretji razred, Semi pa je prvošolček in se tega zelo veseli. Lani se nama je zdelo še malo prehitro, letos pa se mi zdi, da je tudi za Semija idealen čas za vstop v šolo. Bo kar olajšanje. Končno sta oba v šoli in ne bo treba skakati na dva različna konca. (smeh)

Story: S Smiljanom sta eden od tistih parov, ki dokazujejo, da je partnerski odnos v današnjem času še vedno na prvem mestu. Je v današnjem času težko pluti v dobrem odnosu?

Helena: Če razumemo, da dober odnos pomeni daj-dam, ni težko. Je tako kot vsak odnos. In odnos ni samoumeven. Noben odnos ni. V vsak odnos je treba 'vlagati' in biti proaktiven. Ne samo pričakovati, da bo nekdo drug nekaj naredil, mi sami pa nič. To ne gre, v nobenem odnosu. Nikoli ne smemo pozabiti, zakaj smo odnos začeli in kakšen je bil naš odnos s to osebo na začetku. Midva si rada vzameva čas zase, četudi to pomeni, da imava randi kar na domači terasi. Objeta, jaz ob kozarčku vina, Smiljan ob vodi (smeh) in s pogovorom o nama. O najinih sanjah. Pa tudi o izzivih se je treba pogovoriti in poiskati rešitve, ki so blizu obema.

Story: Posledice delovnikov, preobremenjenosti ljudi in posledično pomanjkanje časa vodi do tega, da se številni partnerski odnosi končajo brez truda ali zamenjajo. Kaj menita o tem?

Smiljan: Moram priznati, da sem kar presenečen, ko slišim, koliko parov se razide. Ali je to hitro na začetku ali pa po nekaj letih, ko se naveličajo. Menim, da je razlog ravno v tem, da par nima več novih skupnih izzivov, da so se tiste sanje in cilji, ki so jih imeli na začetku, uresničili, da pa so se v odnosu začeli dolgočasiti. Partner, eden ali drugi, ali pa nobeden, ne raste ali pa se ne razvija osebnostno, ne obiskuje seminarjev za osebnostno rast, za partnerske odnose, ne vzamejo si časa za pogovore, skupne večerje, skupne sprehode; nehajo se početi stvari, ki smo jih počeli, ko smo začeli odnos s partnerjem. In potem se hitro zgodi, da pride do odločitve, da par ni več za skupaj. Mislim, da je večina teh odločitev preuranjenih in da si danes ne vzamemo dovolj časa ter nismo strpni. Namesto da bi negovali odnose, mislimo, da bo bežanje v drugi odnos naše osebne probleme ali težave rešilo, a v drugi odnos vedno prinesemo iste probleme in isto osebo, ki je končala odnos. Ne rečem, da se kak odnos ne sme končati, vendar bi bil z malo več strpnosti, medsebojnega spoštovanja in razumevanja marsikateri zakon ohranjen.

Helena: Dodala bi samo še, da je ljubezni treba dati prostor, svobodo. Da je partnerju treba pokazati, da ga spoštuješ in ceniš. Da ga je treba poslušati in slišati. To so res male stvari, a te so velike za vsak odnos. In niso samoumevne, tako kot ni samoumeven noben odnos.

Story: Kako si vidva s Smiljanom porazdelita delo in koliko vsak od vaju prispeva k družinskemu življenju? Kaj vama pomeni, da ste kot družina skupaj, in ali to postavljata pred vse drugo?

Helena: Smiljan je lepo rekel: "Moja družina je moj posel." To drži. Velika razlika je, ko naredim kaj narobe v poslu. Takrat to pomeni, da sem delala, bila aktivna in da posledično lahko to popravim. Napaka me je najverjetneje stala denar. V vzgoji pa ni popravkov. Napake te ne stanejo denarja, ampak se lahko poznajo v naslednji generaciji. Zato je najina družina najin prvi posel in vse okoli posla dejansko gradiva okoli družine. Zato sta najina otroka vedno z nama. V najini neposredni bližini.

Story: Vemo, da čez leto veliko potujeta. Kam vaju bo pot odnesla jeseni?

Smiljan: Zadnji štirje meseci leta bodo zelo produktivni. V zadnjem letu smo tako lansirali veliko produktov, številne intervjuje z zelo znanimi in vplivnimi ljudmi. Tako sem v Londonu že intervjuval Granta Cardona, v Talinu številne milijonarje. Prav tako sem lansiral Itunes podcast Smillion Mori Warrior Family. Septembra se odpravljam še na konferenco v ZDA, kjer bom imel osem intervjujev z zelo uspešnimi podjetniki. Oktobra bom v Las Vegasu, kjer bom spet izobraževanje združil z intervjuji. Zaživela bo nova stran Warrior Family. Prav tako sem z ameriško založbo, eno izmed večjih newyorških založniških hiš, dobil pogodbo o izdaji knjige, tako da nas čaka lansiranje moje zadnje knjige 'Vi ste vaša prepričanja' tudi na ameriški in svetovni trg. Pripravljam se na seminar Prebudite milijonarja v sebi, ki bo eden od večjih na Balkanu, kjer smo popolnoma osvojili srca naših Balkancev. Hkrati pa se piše nova knjiga Warrior family code, nastajajo spletni tečaji in produkti, tudi v angleškem jeziku. Več kot preveč za zaključek leta.

Helena: Mislim, da bo dolga in vroča jesen. Moj fokus bo seveda na rasti podjetja. Neizmerno pa se izdaje Smiljanove knjige v New Yorku veselim predvsem jaz. New York je le New York. (smeh)

Besedilo: MIMA // Fotografije: Nino Verdnik

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan19/2018

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2018

Story 19/2018, od 30. 08. 2018