Žiga Lakner: Idrijčan na Britanskih talentih

Sam stavi na svoj edinstveni kontra tenor, saj je na svetu le 35 pevcev s tem zelo visokim glasom. (foto: Primož Predalič, Goran Antley, osebni arhiv) Primož Predalič, Goran Antley, osebni arhiv
Vir: Story
18. 3. 2016

Se še spomnite Žiga Laknerja, ki je postal prvi finalist oddaje Slovenija ima talent 2013? Zdaj so njegov izredni kontra tenor opazili tudi Britanci, kjer se mu je v oddaji Britains Got talent uspelo uvrstiti že v četrti krog tekmovanja.

Do zdaj je nastopil v štirih krogih, za kar je čakal kar 14 ur, potem pa se je vrnil v Slovenijo, da se spočije in posveti svojim projektom.
Z Alenko Gotar

Mladi operni pevec se je tako s pesmijo Nessun dorma uvrstil v štiri predizbore, česar pa ni pričakoval. Kot je povedal, se tekmovanja na britanskem otoku udeleži približno 100 tisoč tekmovalcev, zato je že uvrstitev v četrti krog velik dosežek.

"Seveda je med tekmovalci ogromno talentiranih glasbenikov, zato sem nadvse presenečen nad dosežkom," je povedal Žiga, ki je med pisanjem članka čakal na klic žirije, ki bo povedala, ali bo napredoval tudi v naslednji krog. Nadarjeni pevec priznava, da bo iz srca vesel, če ga bodo poklicali in mu sporočili veselo novico, sicer pa je trenutno dejaven pri velikem številu projektov, tako da neuvrstitev ne bo konec sveta. Vse se je začelo na prigovarjanje prijateljev in družine, ki so ga spodbujali, naj se po slovenskih talentih preizkusi še na britanskih. Žiga namreč neprestano išče možnosti za napredek, nastop v tej prepoznavni oddaji pa bi mu prinesel večjo prepoznavnost po vsem svetu.

"Žirija je bila z mojimi nastopi nadvse zadovoljna, poleg tega pa so bili presenečeni, da sem prišel iz Slovenije. Vsi so me spraševali, ali prihajam iz Ljubljane, saj le redko kdo pozna Idrijo, čeprav je rudnik uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine," o svoji izkušnji pripoveduje Žiga.

Kot nam je zaupal, je sprva čakal kar tri ure, da se je lahko na tekmovanje sploh prijavil, saj je število tekmovalcev na Britains Got Talent ogromno. Veliko pove tudi podatek, da je prejel številko 38.414. Do zdaj je tako nastopil v štirih krogih, za kar je čakal kar 14 ur, po tem pa se je vrnil v Slovenijo, da se spočije in posveti svojim projektom.

Glede na izkušnjo iz slovenskih talentov priznava, da je organizacija povsod zelo dobra, vendar je število prijavljenih tam veliko večje. V sklopu tekmovanja je zato pred avdicijo tudi več krogov, na voljo pa je kar 12 sob za ocenjevanje. Sam stavi na svoj edinstveni kontra tenor, saj je na svetu le 35 pevcev s tem zelo visokim glasom.

Zanj navija tudi Alenka Gotar: Profesorica solo petja

  • Zanj je poleg domačih in prijateljev pesti stiskala pevka Alenka Gotar, ki je njegova profesorica solo petja. S slovensko sopranistko se sicer poznata že od prve sezone oddaje Slovenija ima talent, pred dvema letoma pa sta se odločila, da združita moči. Žiga priznava, da je Alenka že vse od nastopa na Emi zanj velika vzornica, saj mu je takrat operno petje še bolj približala. "Alenki sem nadvse hvaležen za vso pomoč, ki sem je deležen. Usmerja me pri mojem petju, saj je prava profesionalka, zato me vedno usmeri na pravo pot. Vidi se, da je svojemu poklicu nadvse predana in se zato na petje resnično spozna," s komplimenti na račun svoje profesorice ne skopari Žiga Lakner.

Nika Arsovski, foto: Primož Predalič, Goran Antley, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story11/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 11/2016

Story 11/2016, od 10. 03. 2016