Igor Višnjar: Zaljubljen na prvi pogled! V delo in svojo drago Ano.

Igor: "Midva 
se imava predvsem rada, sva pridna, trdo delava in hkrati znava uživati življenje. 
Tista prava lepota se namreč kaže na partnerskem odnosu."
 (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
21. 6. 2016

Poznate zgodbo o Supermanu? Novinar in super junak v eni osebi.

No, tudi kirurg Igor Višnjar po končanem delovniku v operacijski sobi z Neviem Medvedom odloži kirurški nož in se preobrazi v pozornega partnerja. S svojo boljšo polovico, zobozdravnico Ano, veljata za enega izmed lepših slovenskih parov, kmalu pa bosta postala tudi starša mali deklici.

V zadnjem času estetska kirurgija postaja priljubljena tema televizijskih oddaj. Kako se kirurški poklic razlikuje od predstave na malih zaslonih?

Igor: Najprej bi morali namigniti, o kateri oddaji se pogovarjamo. Nekatere lahko do podrobnosti sledijo najinim dnevnim obveznostim in dogodivščinam. Tu bi izpostavila serijo Pod nožem lepote. No, šalo na stran. Kirurški poklic je izjemno dinamičen in zanimiv poklic, ki zahteva veliko predanosti, vztrajnosti, motiviranosti, potrpežljivosti, natančnosti, tudi samokritičnosti, ravno pravšnjo mero skromnosti in predrznosti ter največjo mero spoštovanja do ljudi in življenja. Gre za poklic, kjer delujemo zelo neposredno, kjer je meja med uspešnim in neuspešnim zdravljenjem, zadovoljnim in nezadovoljnim pacientom zelo tanka.

Zadnjica Kim Kardashian, oprsje Playboyevih zajčic. Kako daleč stran so lepotni ideali od resničnih posegov?

Nevio: Že davno sem zasledil neki prispevek, kjer je občinstvo nekega časopisa izglasovalo najlepše dele telesa. Tako so najlepša lička pripadla Keiri Knightley, najlepše noge Cheryl Cole, nosek neki drugi estradnici in tako dalje. Ampak če bi vse enote združili v eno osebo, bi bili presenečeni nad neskladnostjo in neprivlačnostjo te ženske. Lepota in zapeljivost ženskega telesa je v skladnosti in proporcih. Vsakomur ne pristaja zadnjica Kim Kardashian in tudi povečava dojk je intimna odločitev vsake ženske, ki nima ničesar skupnega s potrebo po ugajanju moškim očem na naslovnici Playboya. Ugajanje in zadovoljstvo mora biti najprej lastno, torej ob pogledu v ogledalo, ko smo sami s seboj. Vsekakor trendom Hollywooda sledimo tudi Slovenci, predvsem bi izpostavila hitre, enostavne posege, kot sta uporaba botoksa in polnil s hialuronsko kislino.

Kako odprti smo Slovenci za kirurške posege? Kateri predsodek, ki ga imamo o lepotnih posegih, je najbolj zmoten?

Nevio: Slovenija je, sploh v primerjavi z nekaterimi bližnjimi sosedami, glede estetskih posegov precej konservativna, vendar v dobrem smislu. Slovenke imate natančno izoblikovano predstavo o lepem in privlačnem, kaj je skladnost in kaj so proporci. Zato imava tu lahko delo, saj nama ni treba prepričevati posameznic, da je preveč velikokrat dejansko preveč. Dejansko morava pohvaliti pacientke! Najbolj zmotno je morda prepričanje, da se vsak estetski poseg vidi na daleč. Verjetno se niti ne zavedate, a veliko ljudi, ki jih srečate, je lahko imelo manjši ali večji popravek, pa tega niti ne opazite.

Tudi sami uporabljata kirurške storitve?

Nevio: Sam sem precej reden uporabnik botoksa, predvsem za odpravljanje motečega znojenja v predelu pazduh, občasno pa tudi sprostim gubo med čelom, ki je včasih zelo vztrajna.

Igor: Poskusno sem si tudi jaz dal v čelo vbrizgati botoks, učinek je res zanimiv. Se mi je zdelo nujno, da preparat, ki ga sam dajem pacientom, preizkusim tudi sam! V bližnji prihodnosti me zaradi nekoliko upadlega obraza verjetno čaka tudi polnilo s hialuronsko kislino. Sicer pa sem glede preostalih posegov še 'devičnik'.

Kako odprta pa sta v primeru plastičnih posegov pri partnerici in drugih družinskih članih? Kaj se vam še zdi dopustno?

Igor: Eno od najpomembnejših življenjskih in kirurških načel, ki se ga drživa, je to, da ne opraviva ali ne priporočiva posega, ki ga ne bi priporočila in tudi opravila, če bi bilo treba, pri svojih bližnjih.

(Tu se je našemu intervjuju pridružila še Ana, Igorjeva soproga.)

Če torej začnemo na začetku. Je bila ljubezen na prvi pogled ali nekaj drugega?

Ana: Zagotovo je šlo za privlačnost na prvi pogled. Potem je ta prešla v naklonjenost, zaljubljenost in iz dneva v dan zorela v ljubezen. In danes se mi zdi, kot da je mogočnejša in lepša kot kdajkoli.

Igor: Ljubezen na prvi pogled. Sicer sem se glede naklonjenosti moral precej potruditi, a se je vztrajnost obrestovala. Se še zelo dobro spomnim temno rjavih čokoladnih očk, ki so me gledale izpod meni tako ljubega frufruja v kuhinji našega študentskega doma. Bil je mesec maj in vse je dišalo, ona pa najbolj.

Ana, ste kdaj Igorja že prosili za kakšen popravek? Kakšno je vaše mnenje o Igorjevem delu?

Ana: Ne še! Čeprav se zavedam, da je namen določenih manjših posegov preventiva, se mi zdi, da trenutno še nisem zrela za kaj podobnega. Mogoče sem samo staromodna, ampak meni je všeč, da smo si drugačni, in ravno to nas dela lepe. Če pa se bom kdaj za poseg odločila, bi svoje telo zagotovo zaupala Igorju. Ne le zato, ker ga tako dobro poznam. Morda pa ravno zato, ker ga tako dobro poznam in vem, kak odnos in zdrav pogled ima na te stvari. On je nepoboljšljiv estet in mislim, da mu je že v zibko bilo položeno, da bo odličen kirurg.

Igor, kaj pa vi. Ali prepustite Ani, da poskrbi za vaše zobe?

Igor: Že odkar sva skupaj, tega je osem let, za moje zobe skrbi Ana. Se spomnim, kako sem prvič želel narediti dober vtis in se ji pohvalil, da imam tako dobre zobe, da že tri leta nisem bil pri zobozdravniku. Seveda me je takoj okregala, da se na pregled vendar hodi vsaj enkrat letno. Kisel nasmešek, obljuba, da se bom poboljšal, in od takrat sem vzoren pacient.

Kmalu pa se vama bo pridružil tudi novi družinski član. Kakšni so bili vaši odzivi ob novici o nosečnosti?

Ana: Sama sreča. Očitno so nama bile zvezde naklonjene. Nekateri so nama celo pripomnili, če sva pred tem sklenila kak poslovni načrt in se ga zdaj drživa kot pribito. Najprej Igorjev specialistični izpit, moja diploma, zaroka, poroka zdaj pa še otrok. Vse v enem letu. Res noro. Otroček bo zagotovo prinesel popolnoma novo dimenzijo v najini življenji, a se vsega skupaj zelo veseliva. Mislim, da v življenju nikoli nisi prav zares pripravljen na tako težko nalogo, ampak oba sva čutila, da sva dovolj zrela za tak podvig. Sploh ne dvomim, da nama ne bo uspelo!

Igor: Zdi se mi kot znanstvena fantastika. Tako nabito poln urnik, zdaj pa še detece? Ampak bova ... Če vsi zmorejo, bova tudi midva. Sem pa opazil, da se čisto raznežim, ko v ambulanti kakšna ljubka deklica ali navihan fantič spremljata starše. Se mi zdi, da sem pripravljen in se veselim najine deklice.

Kako bo po vajinem mnenju otrok vplival na vajina urnika in zvezo? Neprespane noči, otroški jok, preizkušanje meja?

Ana: Ja, glede na vse prebrano in vse izkušnje bližnjih ter prijateljev sva prepričana, da bo še težje žonglirati med delom, najinim skupnim časom in časom z družino. Morda trenutno idealiziram situacijo, vendar si srčno želim, da bi našla neko srednjo pot. Partnersko zvezo jemljem izredno resno, to je primarni odnos, v katerega moraš največ vlagati, otroci so le podnajemniki v življenju – pridejo in grejo. Čeprav je to veliko lažje izreči, kot storiti. Ampak glede na to, kako hudo sva navezana drug na drugega in kako pomembna nama je zveza, mislim, da je ni stvari, ki je ne bi zmogla. V dvoje je lažje!

Igor: Iz dežurstev neprespane noči so dobra osnova in popotnica za 'domača dežurstva'. Upam, da velja povezava z mirnostjo nosečnosti in mirnostjo otroka, a najbolje je pričakovati hudo mravljico in nato skrbeti za čebelico Majo. Fino je, da se obveznosti in odgovornosti lahko razporedijo med dva, čeprav se zavedam, da je predvsem prvega pol leta večina na mamici. Upam, da bom Ani v največjo pomoč.

Darovi matere narave

Kirurških posegov na dojkah se največkrat poslužujejo mlada dekleta, ki so nezadovoljna z velikostjo in obliko dojk, kot jim jih je dala mati narava, ter mlade mamice, ki po prenehanju dojenja niso zadovoljne z novim videzom dojk.

■ Nika Arsovski

Značke: Igor Višnjar

Priporočamo