Igralke iz nadaljevanke Mame: "Stvari želimo prikazati take, kot so"

Igralke iz nadaljevanke Mame: "Stvari želimo prikazati take, kot so" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
15. 2. 2018

Nanizanka Mame je televizijska upodobitev predstave Mame, ki je postala prava gledališka uspešnica. Pogovarjali smo se z igralkami in režiserko predstave Tijano Zijanič, ki prav tako igra. Tijana je mama štirih otrok, zato je podala tudi nekaj praktičnih nasvetov, kako živeti in preživeti kot zaposlena mama ter kako vzgajati otroke.

Vesna Pernarčič, Tijana Zijanić, Barbara Medvešček, Vesna Slapar in Lea Cok se strinjajo, da se bodo resnične mame zelo verjetno prepoznale v njihovih likih. "Naš namen je prikazati resničnost tako, kot je, ne pa njene olepšane verzije, kot jo pogosto lahko vidimo v filmih, reklamah, revijah," pravi Vesna Pernarčič, ki igra Julijo, igralko in mater samohranilko.

"Stvari želimo prikazati take, kot so. In vsak od naših likov ima svojo življenjsko pot in izkušnje. Vsaka ima svoj pogled na svet. Zajeti želimo čim večji spekter žensk in njihovih odnosov, ki so specifični," dodaja Lea Cok, karieristka Maša, ki je v resničnem življenju edina brez otrok.

Izhodišče nanizanke je istoimenska gledališka komedija o življenju petih sodobnih žensk, od katerih samo ena še ni mama, življenja vseh pa zaznamujejo prisotnost ali odsotnost moških in seveda otroci. Predstavo je režirala Tijana Zinajić, ki v nanizanki igra taksistko Mirjano, mamo treh fantov in ženo vojaka na misiji. Julija, Iva, Tatjana in Mirjana so se spoznale že v srednji šoli, 'prišlek' v družbi pa je Maša, Tatjanina svakinja brez otrok in z vzpenjajočo se kariero.

So najboljše prijateljice in zaveznice, ki se redno dobivajo in si tudi vse povedo. Njihove težave so različne, tako kot so različne tudi same, se pa vrtijo predvsem okoli otrok, mož, financ, položaja sodobne ženske v družbi in doma.

"Že v predstavi smo poskušale predstaviti določene skupne lastnosti likov, katerih osnovne linije ohranjamo tudi v nadaljevanki, čeprav seveda prihaja tudi do sprememb. Moj lik Iva je v predstavi rokerica, zdaj pa je pankerica, kar še bolj poudarja njeno revolucionarno naravo, ki ne sprejema splošno konvencionalne predstave o sodobni ženski. Ko dobi delo v lepotnem salonu, je precej nesrečna, ker bi raje delala z brezdomci, alkoholiki, narkomani. To je njen način boja proti sistemu, pa tudi njena altruistična narava," pravi Barbara Medvešček, ki igra Ivo, mamo dveh otrok in ženo brezposelnega znanstvenika. Vesna Slapar pa igra 'poklicno' mamo Tatjano, urejeno in pedantno žensko.

Resnične mame in njihove težave

Tijana Zijanić je tudi režiserka predstave Mame, sicer pa v resničnem življenju mama štirih otrok in prav v njeni kuhinji je nastajala predstava. "V seriji sem voznica taksija Mirjana in imam tri sinove, moj mož Janez pa je na misiji v Afganistanu. Igram Mirjano in glede temperamenta sem ji kar podobna, okoliščine pa so druge." Ko je rodila četrtega otroka, se je ustrašila, da bo ostala brez dela in tako so se s prijateljicami igralkami Vesno Pernarčič, Barbaro Medvešček, Vesno Slapar in Leo Cok začele dobivati v njeni kuhinji in začele snovati predstavo Mame, pisati scenarij. "Jaz sem še dojila Rozi, ki je bila ob premieri stara že leto dni. Nekaj časa je bilo videti, da ne bomo nikoli prišle do konca, a smo. In mislim, da nas je pet tako različnih žensk, da bi se vsaka mama, kakršnakoli že je, lahko oddahnila in se bolje počutila: tudi me smo večkrat prestroge, nimamo kontrole nad življenjem, partnerji in otroki, stanovanje je v razsulu in poleg tega ne veš, ali boš jutri lahko delala."

Resnične mame in njihove težave

In kako zmore ob štirih otrocih Tijana usklajevati delo igralke, ki zahteva cele dneve dela in večerne predstave ter še materinstvo? "Zdaj je težje obdobje, saj sem snemala serijo v Beogradu, in ko sem se vrnila, smo takoj začeli snemanje nadaljevanke Mame. Danes popoldne sem prosta in že hitim domov, da sem vsaj malo z otroki. Sicer pa je nekaj mojih otrok že velikih, (smeh) nekateri pa še majhni in me bolj pogrešajo. Zdi se mi, da je tako zdaj v vsakem poklicu - ni več časa za otroke. Ne poznam niti enega starša, ki bi bil lahko doma z otroki pred peto uro popoldan. Res pa je, da sem sama včasih tudi kakšen mesec doma med šolo, in takrat me imajo vsi že dovolj," se zasmeji in doda: "Moj poklic je pač takšen: ko je veliko dela, me skoraj nič ni doma in je zelo napeto."

Besedilo: Eva Jandl // Fotografije: Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story4/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 4/2018

Story 4/2018, od 01. 02. 2018