Ilka in Štef sprejela izziv Janija Grila in drug drugega vozila v samokolnici

Ilka in Štef sprejela izziv Janija Grila in drug drugega vozila v samokolnici (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
27. 6. 2019

Alpski smučarji so sredi kondicijskih priprav na novo sezono svetovnega pokala. Ponavljajočo se rutino telesnih vaj popestri tudi igra. Tako sta se smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec in kombinacijski svetovni podprvak Štefan Hadalin, ki imata skupnega kondicijskega trenerja Janija Grila, preizkusila v vožnji s samokolnico.

Poletje je za smučarje čas za nabiranje kondicije za zimske napore. "Za zdaj sem zadovoljen s pripravami. Vse poteka OK. V zadnjem mesecu priprav me čaka še malo več vzdržljivosti, trening absolutne moči, ko bom preizkušal svoje telesne meje. To bo zelo težek mesec. Se pa že veselim, ker bo vse skupaj, domače rečeno, malo bolj na 'oštro' in bo še bolj zanimivo," je za STA dejal Hadalin, ob Ilki Štuhec junak februarskega svetovnega prvenstva v Areju.

"Prvi teden julija bom šel v hribe v Ischgl v Avstriji, to bo en tak mini dopust, seveda aktiven, s treningi, sicer lažjimi, ampak vseeno," je spored poletnih aktivnosti naštel 24-letni Vrhničan.

"Nekaj se bo vozilo kolo, ampak vse v mejah normale, nobenih ekstremov. Nekaj se bo hodilo v hribe, mogoče bom vzel s sabo slackline, šel bom tudi v fitnes. V bistvu bo raznoliko, kakšen izlet bo padel, imam namen obiskati Lihtenštajn, ker ga še nikoli nisem," je še dodal.

Hadalin ni pretirani privrženec na bencinskih hlapih temelječih se športov: "Bencin mi ne diši preveč, se pa rad zapeljem z dobrim avtomobilom, tega ne skrivam. Kot sem se z mustangom po svetovnem prvenstvu. Drugače pa kolo, sem bolj ekološko usmerjen, imam rad naravo."

Na morju prav tako ne prakticira kakšnih pretirano adrenalinskih dejavnosti: "Nekaj smo bili na kajaku. Z mojim kondicijskim trenerjem sva veslala po reki Krki. Sem pa mesec nazaj naredil izpit za čoln. Za primer, če bom kdaj vozil reaktivni čoln."

Hadalin tudi po minuli zimi sodeluje z isto trenersko ekipo, ki mu je pomagala do največjega uspeha doslej, kolajne na svetovnem prvenstvu. Novost je ta, da si kondicijskega trenerja deli s slovensko kraljico smuka.

Isti trener še ne pomeni, da pogleduje proti smukaškemu vrhu: "Zaenkrat še ne. To bi bilo pa zelo utopično razmišljanje. Smuk si bom prihranil bolj za stara leta. Sigurno si želim izboljšati smukaške prvine, ki jih bom nujno potreboval, če bom hotel biti konkurenčen za najvišja mesta v kombinaciji."

"Z Ilko imava v najmanj 90 odstotkih ločene treninge. Kakšen trening ali dva na teden pa narediva skupaj. Gre za zunanje treninge z različnimi prvinami. V bistvu mi je 'fajn', malo opazujem, kaj novega se naučim, pa še zabavno je povrhu," je dejal Hadalin.

Kakšni so ti skupni treningi z Ilko, je javnosti predstavil z objavo fotografije na Instagramu. Gre za to, da sta drug drugega vozila v samokolnici. Eden je skušal čim dlje vztrajati v smukaški preži, čepeč s stopali na robovih "karjole", drugi pa ga je skušal s pomočjo rok in telesa čim bolj spraviti iz ritma, je pojasnil.

Na snegu trenira skupaj z veleslalomistom Žanom Kranjcem, s katerim se bosta po julijskem delu kondicijskih priprav odpravila na sneg na ledenik Saas Fee v Švici.

"Poletni del bom oddelal po ustaljeni praksi. Jeseni se mogoče za kakšen trening priključim naši smukaški ekipi. V Argentini pa bi se rad na vsaj enem treningu pridružil italijanski ekipi za hitre discipline." Če se bo tak skupni trening tudi uresničil, bo Hadalin treniral s takšnima asoma hitrih disciplin, kot sta Dominik Paris in Christof Innerhofer.