Ilka Štuhec vstaja ob jutranjem svitu!

Ilka Štuhec vstaja ob jutranjem svitu! (foto: Urša Culiberg) Urša Culiberg
Vir: Lady
22. 6. 2018

Medtem ko večina izmed nas že sanja o poletnem dopustu na kakšni dolgi peščeni plaži, pa naša smučarska šampionka Ilka Štuhec pridno trenira na ledenikih, kjer se že pripravlja na naslednjo sezono. Čeprav poškodba kolena še ni pozabljena, so bolečine z dnevom v dan manjše.

Ilka se seveda že intenzivno pripravlja na novo smučarsko sezono, a to je ni ustavilo in omogočila nam je vpogled v zakulisje – čisto od blizu smo lahko pogledali, kako trenira. Dan se je začel zelo zgodaj, saj smučarji v teh toplejših mesecih trenirajo ob prvem svitu.

Še preden se je na smučišče pripeljala Ilka, so srečali reprezentanta v hitrih disciplinah Martina Čaterja, ki je testiral smuči za superveleslalom. Proga je bila postavljena že od sončnega vzhoda in Martin je od šestih zjutraj neutrudno menjal pare smuči in drvel med vratci. Točno ob napovedanih petnajst do sedmih se je na še praznem parkirišču tik ob snegu ustavil Fordov kombi in iz njega je zlezla Ilka z ekipo.

Nekaj članov je takoj začelo postavljati progo, Ilka se je začela ogrevati, mama Darja, kineziologinja Anja Šešum, trener Grega Koštomaj ter nova pridobitev ekipe, serviser Aleš Sopotnik, pa so pripravljali opremo. Ilka si je kljub ogrevanju vzela nekaj časa za fotografijo ali dve z nagrajencema, smučarskima navdušencema Janezom Podržajem in Markom Cvetkom. Ob sedmih, ko je vlečnica ob progi za trening začela delovati, je bila pripravljena, saj časa ni veliko. Sneg je primerno trd le navsezgodaj in več kot kake tri ure treninga je v sončnih dneh nemogoče opraviti – včasih pa še manj, če so temperature previsoke. Potem jo je čakala še fizioterapija. Poškodovano koleno sicer deluje dobro in po skoraj 50 dneh treningov na snegu jo boli le občasno. Potem sledijo seveda kosilo, nekaj počitka in še kondicijski treningi in treningi za moč. "Sploh ne vem, kdaj dan mine," pravi Ilka, "kar nenadoma je pozno zvečer, in ker vstajam zgodaj, me samo še odnese v posteljo." 

Foto: Urša Culiberg