Ilustratorka Alja Horvat s svojimi ilustracijami in grafikami osvaja svet

Čas za prijatelje (foto: Foto: Pr) Foto: Pr
Vir: Story
17. 10. 2020

Alja Horvat, mlada ilustratorka, je ta hip ena najbolj prepoznavnih umetnic pri nas in po svetu, saj so njene živobarvne ilustracije in grafike obšle svet.

Vse se je začelo z njenimi objavami na Instagramu, nadaljevalo pa s sodelovanji s svetovno znanimi podjetji: ban.do, Urban Outfitters in CeliaB, Society6, Anthropologie, Time's up, Jiggy idr. Februarja 2019 je v Los Angelesu sodelovala na projektu z ameriškim podjetjem Causebox, ki vsako sezono izda škatlo s skrbno izbranimi okolju prijaznimi produkti. V Sloveniji je pravkar zaključila sodelovanje s kultno blagovno znamko Barcaffe.

Alja Horvat

Naredili ste šest skodelic ob 50-letnici kultnega Barcaffeja, za vsako desetletje eno. Od kod ste črpali navdih zanje?

Navdih sem predvsem črpala iz tistega, kar je bilo za določeno desetletje značilno, predvsem vzorci, ki so zaznamovali določeno desetletje. To je bilo najlažje predvsem za skodelice do leta 2000, nato pa sem se bolj kot na vzorce osredotočila na druženje ob kavi in občutke, ki jih imamo ob tem.

skodelica

Ali so ženske in cvetlice vaši najljubši temi? Zakaj?

Res je. Najraje rišem ženske figure in cvetlične vzorce, ženske predvsem zato, ker sem tudi sama ženska in mi je to zaradi tega tudi zelo blizu. Cvetlice pa so mi pri srcu predvsem zato, ker ima mama doma ogromno knjig o rožah in spomnim se, da ko sem začela risati, sem inspiracijo iskala predvsem v teh knjigah. Ima jih res ogromno, in navdiha po brskanju nikoli ni zmanjkalo.

ilustracija

Barcaffe ima kultni barvi - vijoličasto in rumeno. Tudi vaše skodelice so zelo pisane. Kako radi imate barve, kaj vam pomenijo, katere barve največ uporabljate in katere manj? Ali katere sploh ne?

Najlepše so mi vesele, živahne barve. Najraje uporabljam zeleno, oranžno, rumeno in rožnato barvo. Moji najljubši čevlji so moje allstarke, ki imajo pisan podplat in so ravno zaradi tega tudi moje najljubše, saj je moj dan kar lepši, kadar imam obute. Mislim, da ni barve, ki je ne uporabljam, sama se le poskušam izogibati temnim, desaturiranim barvam.

Kaj je na skodelici, ki je namenjena prihodnosti?

Skodelica, ki je namenjena prihodnosti, prikazuje čas za družino in kako je povsod lepo, vendar doma najlepše. Trenutki, ko se celotna družina zbere ob skodelici kave, da poklepeta in se druži, pomenijo ogromno. Ob skodelici kave prav tako delimo čustva in načrtujemo prihodnost.

Kako vi kot umetnica vidite prihodnost?

S prihodnostjo se ne ubadam veliko, raje živim v trenutku. Pretirano razmišljanje, načrtovanje in obremenjevanje s prihodnostjo nam jemlje veselje do uživanja v sedanjosti.

Ali radi pijete kavo, čaj, si med ustvarjanjem vzamete čas za omenjeni pijači?

Seveda, najraje imam belo kavo, ne sladkano. Če pa mi slučajno zmanjka mleka, pa moram kavo nujno spiti z ogromno sladkorja.

skodelica

Kje in kdaj dobite največ navdiha za ilustracije in slike?

Največ inspiracije dobim iz slik, ki jih najdem na internetu. Najraje brskam po Pinterestu, kjer imam veliko zbirko vzorcev in mode iz 60. 70. let. Prav tako zelo rada črpam navdih iz starih vintage stvari. Ogromno inspiracije prav tako dobim ob poslušanju glasbe in ob sprehodih v naravi.

Če bi se lahko, v katero obdobje v preteklosti bi se najraje vrnili? Zakaj?

Nazaj v 70. leta, predvsem zaradi glasbe, ki so jo takrat poslušali. Tako bi tudi imela možnost videti vse moje najljubše glasbene skupine, ko so bile še mlade. Ogromno inspiracijo dobim ravno iz 70. let, zelo so mi všeč oblačila, ki so jih nosili takrat, in vzorci, ki so bili takrat popularni.

Vedno se zavzemate za enakopravnost med spoloma. Zakaj je ta tako pomembna v današnjem času?

Prepričana sem, da smo vsi enakopravni in da bi ženskam morale biti ponujene enake priložnosti (predvsem za delo), kot so moškim. S tem mislim predvsem na to, da se ženske ne podcenjujejo, preden sploh začnejo opravljati svoje delo. Menim pa, da smo v zadnjih časih glede enakopravnosti precej napredovali.

Kaj vam pomeni, da ste uvrščeni na Forbesov seznam 30 najvplivnejših umetnikov in kulturnikov, ki so stari manj kot 30 let?

Res sem zelo počaščena, da sem na seznamu s toliko izjemnimi ljudmi. Zelo težko opišem, kako se ob tem počutim, ampak je to zame na neki način priznanje, da nekaj delam prav.

Kaj s svojim delom sporočate ženskam?

Da smo vse čudovite, ne glede na to, kak­šno barvo kože imamo, kakšno barvo las in oči in kakšne postave smo.

Delate z Američani, bili ste v ZDA, je sodelovanje z njimi bolj kreativno kot z Evropejci, Slovenci, Mariborčani?

Vsi projekti, pri katerih sem do zdaj sodelovala, so mi bili v kreativnem smislu enak izziv, ne glede na to, ali sem sodelovala z Evropejci, Slovenci ali Američani. Menim, da je najpomembneje, če se z ekipo, s katero sodeluješ, dobro ujameš in da imaš glede projekta iste cilje. Ne glede na to, iz katere države ti ljudje prihajajo. Drugače pa smo Slovenci zelo kreativni ljudje, v državi, ki žal ne namena veliko pozornosti kreativnosti in umetnosti.

Zidate hišo. Bi šli delat in živet v tujino, čeprav ste zelo mladi?

Rada živim v Mariboru, v času socialnih omrežij in e-pošte lahko vse delo opravljam prek interneta in video klicev. Všeč mi je predvsem to, da lahko živim v Mariboru, kjer imam prijatelje in družino, vendar če želim, grem lahko za kakšen mesec dni tudi kam drugam. Rada se vrnem domov.

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Niko Obran, Osebni Arhiv, Pr - Gradivo

Nova Story že v prodaji

Story