Ina Shai - slovenska pevka postala izvajalka tedna na radiu BBC!

8. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Ina Shai - slovenska pevka postala izvajalka tedna na radiu BBC! (foto: bbc)
bbc

Čeprav Ini Shai ni uspel veliki preboj na letošnji Emi, pa ji je takoj zatem uspel takšen, če ne še večji preboj v Londonu. Postala je namreč izvajalka tedna na BBC Radiu Introducing London in s tem prva Slovenka, ki ji je to uspelo. Simpatična Ina nam je iz Londona strnila svoje vtise o slovenski sceni na Emi in preboju na radiu BBC, ki ga posluša več milijonov ljudi.

Pred kratkim smo spremljali najbolj vročo Emo do zdaj, kjer so se rojevali novi hiti in kresala mnenja. Presenečenje drugega večera je bila nedvomno mlada pevka Ina Shai (Martina Šraj), ki je nastopila s čutno avtorsko balado Colour me. Vse je navdušila z močnim, angelskim vokalom in dodelanim nastopom, a se ji je finalni večer za las izmuznil. Kljub temu da si je po mnenju številnih zaslužila priti v finale, je razplet in izkušnjo opisala kot pozitivna.

Drugič ste že nastopili na Emi, kakšni so vtisi s tega tekmovanja?

Vtisi in občutki so še sveži in tako kot prvič je bilo tudi tokrat nepozabno. Z ekipo smo dali vse od sebe in se imeli res luštno, tako da mi je še zdaj toplo pri srcu, ko pomislim na vse priprave in čas, ki smo ga preživeli skupaj. Tudi celotna ekipa RTV se je letos še posebej potrudila, tako da sem res lahko uresničila svojo vizijo glede odrskega nastopa, in za to sem zelo hvaležna.

Ste razočarani, da niste prišli v finale? Ste pričakovali takšen razplet?

Če bi me vprašali, preden sem slišala skladbe in videla nastope, potem bi rekla, da ja. Tako pa nisem bila. Letos je bila Ema res močna, bilo je kar nekaj dobrih skladb, sama pa svoje nisem pisala prav za Evrovizijo, tako da moja ambicija resnično ni bila zmagati. Moj glavni namen je bil, da se spet predstavim slovenskemu občinstvu, da vidite, kaj ustvarjamo, in da uživamo na odru. Seveda bi bila vesela, če bi prišla v finale, a razumem, da gre za tekmovanje in da se pesmi poslušajo z mislimi na Evrovizijo in kaj bo šlo najhitreje v uho. Moja pesem morda ni ravno na prvo žogo, pa tudi veliko ljudi morda ni točno vedelo, kdo je Ina Shai, a vseeno sem dobila veliko pristnih in pozitivnih odzivov. Mislim, da so ljudje začutili iskrenost pesmi in mojega nastopa, in to mi največ pomeni.

Vam je zmagovalna pesem Omarja Naberja všeč?

Ja, pesem je zelo primerna in res držim pesti, da Omar tudi v Kijevu navduši. Bilo je še nekaj drugih pesmi, ki bi jih z lahkoto videla na zmagovalnem odru (BQL, Nuška, Raiven ...), in mislim, da smo Slovenci lahko samo ponosni na to.

Študirate v Londonu. Se sicer večkrat vrnete v Slovenijo, kolikokrat? Imate domotožje?

Zelo velikokrat sem v Sloveniji, na vsaka dva do tri mesece, včasih še večkrat, delno zaradi glasbenih obveznosti, delno zato, da vidim družino in prijatelje. Domotožja sicer nimam, mi pa zelo veliko pomeni, da ohranjam stik z domačimi. Vedno je lepo biti doma.

S pesmijo Fading away ste postali izvajalka tedna na radiu BBC. Kaj to pomeni za vas, za vašo glasbeno kariero?

Zame je to lep uspeh in potrditev, da sem na pravi poti. Zagotovo bo to dobra referenca za naprej in mi bo morda odprla kakšna vrata več, a nič se ne zgodi čez noč, tako da z novo motivacijo in navdihom ustvarjam naprej.

Ste pričakovali takšen uspeh na radiu, kot je BBC? Kako se je to zgodilo?

V sklopu radia BBC deluje oddaja BBC Introducing, v kateri vsako soboto predstavijo skladbe izvajalcev, ki nimajo podpore založb in delujejo samostojno. Vsak lahko pesem pošlje prek njihove spletne strani, in ker je Velika Britanija glasbeno zelo razvita in je veliko mladih, ki ustvarjajo glasbo, dnevno prejmejo tudi do 500 pesmi. Tako da nisem pričakovala takšnega odziva in podpore. Preden sem postala izvajalka tedna, so mojo pesem Fading away, ki jo je za zdaj možno slišati na ITunes, Spotifyu in Band Campu, že štirikrat predvajali v oddaji, tako da mi je že to veliko pomenilo. Skladba jim je morala biti res všeč in verjetno so me na podlagi te tudi izbrali za izvajalko tedna. Bila sem presrečna in še zdaj težko verjamem.

Po fotografijah sodeč, ste imeli tudi krajši intervju. Kaj jih je zanimalo o vas?

Da, res je, povabili so me v njihov studio v veliki stavbi BBC in tam z menoj opravili intervju. Ker me tam še nihče ne pozna, so me spraševali vse o meni, mojih začetkih, glasbenih vplivih in glasbenem ustvarjanju pa seveda o mojih načrtih za naprej. Bil je zelo sproščen klepet, ki so ga nato strnili v 10-minutno predstavitev skupaj s predvajano skladbo. Res super izkušnja.

Se boste po koncu študija vrnili domov Slovenijo ali boste ostali v tujini?

Po koncu študija bom zagotovo še nekaj časa ostala v Londonu, ker imam tukaj super glasbeno ekipo, s katero ustvarjam in smo zelo produktivni. Se pa imam namen redno vračati domov, morda zdaj, ko dokončam študij, še bolj pogosto, saj imam tudi tukaj veliko nastopov in obveznosti. Veliko mi pomeni, da ohranjam stik z domovino, in naj se še tako pocukrano sliši, nikjer ni lepše kot doma.

Eva Jandl