Ina Shai: V mojem življenju je veliko ljubezni

2. 9. 2018 | Vir: Jana
Deli
Ina Shai: V mojem življenju je veliko ljubezni (foto: Jay Kristoffer)
Jay Kristoffer

Mlada glasbenica Martina Šraj z umetniškim imenom Ina Shai je že v otroštvu vedela, da se želi ukvarjati z glasbo.

Že dlje časa živite v Londonu, kjer ste študirali glasbo. Pogrešate Slovenijo?

Že skoraj štiri leta živim v Londonu, a se na srečo pogosto vračam v Slovenijo, saj imam tukaj še vedno veliko glasbenih obveznosti in nastopov ter družino in prijatelje, ki bi jih želela videti bolj pogosto. Na začetku se je bilo težko navaditi na življenje v Londonu, saj sem zelo pogrešala dom, potem pa sem se počasi privadila na ta način življenja in na to, da imam dva doma.

Ste zaradi življenja v tujini začeli bolj ceniti domače okolje?

Res je! Zdaj še bolj cenim stvari, ki so se mi prej zdele malce samo­umevne, recimo prečudovita narava na vsakem koraku ter domače kuhano kosilo.

Zakaj ste se odločili za študij glasbe v tujini?

Že od nekdaj me je vleklo v tujino, saj tamkajšnji šolski sistem ponuja različne vrste študija glasbe, ne le klasično, temveč tudi sodobno glasbo, za kar sem se na koncu odločila. Prav tako je London mesto glasbe, kar pomeni, da je tam več možnosti za hitrejši razvoj.

Menda ste že zelo zgodaj vedeli, da se želite ukvarjati z glasbo. Se spomnite trenutka, ko ste spoznali, da hočete postati pevka?

Prav določenega trenutka se ne spomnim. Je pa res, da sem to že zelo zgodaj vedela. Ko sem bila stara 4 ali 5 let, je bil na televiziji predvajan koncert neke ženske izvajalke in stari mami sem rekla: »To bom počela, ko bom velika.« Seveda mi je odgovorila, da to ni pravi poklic in da si bom morala izbrati nekaj drugega, a jaz sem vztrajala pri svojem.

S čim se ukvarjate poleg glasbe? Kakšen je vaš običajni delovni teden?

Moj delovni teden se vrti okoli glasbe – vadim, pišem pesmi z različnimi producenti, nastopam. Sicer pa poleg tega zelo rada kaj dobrega skuham, grem v naravo, se družim s prijatelji in se ukvarjam s športom.

Nekaj časa ste trenirali ples. Še vedno plešete?

Zelo dolgo sem trenirala hip-hop, vse do 17. leta, potem pa sem imela preveč glasbenih obveznosti in sem se poslovila od plesa. Zelo ga pogrešam, vendar za zdaj plešem le v svoji sobi ali ko gremo ven. (smeh) Toda želim si, da bi spet začela plesati, vsaj za hobi.

Pesmi pišete sami. Je pisanje glasbe za vas terapevtsko, ker lahko skoznjo izražate čustva?

Tako je. Glasba in pisanje pesmi sta že od nekdaj zelo terapevtska zame. Kadar me kaj muči, vsa čustva izrazim v pesmi. Lepo je vedeti, da iz nečesa slabega lahko nastane nekaj lepega.

Kje se vidite čez deset let? Bi se vrnili v Slovenijo?

Zagotovo bom še vedno ustvarjala glasbo, zato upam, da bom takrat na svetovni turneji. (smeh) Mislim, da se bom v Slovenijo vrnila, ko izkusim vse, kar ponuja tujina, in ko se bom pripravljena 'umiriti', ampak nikoli se ne ve. Bomo videli, kako se bodo stvari odvile.

Ena od vaših skladb nosi naslov Dovolj ljubezni. Je v vašem življenju trenutno dovolj ljubezni?

Trenutno je zelo veliko ljubezni v mojem življenju, tako da jo z največjim veseljem delim skozi glasbo.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografija: Jay Kristoffer