Ines Erbus: Trpi za neozdravljivo boleznijo

Ines Erbus: Trpi za neozdravljivo boleznijo (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
21. 11. 2016

Pevka Ines Erbus na odru veselo poskakuje in pleše, zato nihče ne bi pomislil, da se mlada plavolaska sooča z boleznijo, za katero ni zdravila. Gre namreč za avtoimuno bolezen, ki jo občasno priklene na posteljo.

23-letna pevka ima Vaskulitis IgA, ki spada pod revmatska obolenja, diagnozo pa so ji postavili pred tremi leti, ko se ji je bolezen prvič pojavila.

"Pri tej bolezni gre za bolečino v sklepih, predvsem gležnjih in kolenih, zraven pa mi pokajo tudi žile na nogah, tako da moram, ko le lahko, čim več počivati in ležati," iskreno pove Ines, ki pa si tega zaradi svojega posla ne more velikokrat privoščiti.

"Ravno v teh mladih letih, ko naj bi imeli največ zdravja in energije, jaz žal večkrat obležim doma za nekaj dni, saj se bolezen razboli v taki meri, da se moram umiriti in poslušati svoje telo, ki potrebuje počitek. Na začetku sem se spraševala, zakaj je ta redka bolezen doletela ravno mene, ki sem nonstop na nogah in potrebujem kondicijo za nastope. Zakaj sem si to zaslužila? Ampak konec koncev nimaš kaj, kot da se sprijazniš in se naučiš živeti z njo," se izpove Ines, ki je v preteklosti poskusila tudi alternativno zdravljenje, vendar žal neuspešno. Zato ji zdaj ostaja še zadnja možnost, in sicer popolna sprememba prehranjevanja, s katero upa na najboljše.

Bolezen ji omejuje fizične napore, zato se tudi s telovadbo in drugo rekreacijo ne more ukvarjati, čeprav bi si to želela.

"Najboljši približek telovadbi je nastopanje na odru, kjer s plesom, miganjem in petjem v enem poskrbim za odlično kardiovadbo," razkrije simpatična pevka, ki trenutno res veliko časa preživi na odru, saj po Sloveniji promovira svojo aktualno pesem Kada cura časti, ki ima na portalu Youtube v slabih dveh mesecih že okrog pol milijona ogledov.

"Najbolj sem zadovoljna, da skoraj vsak vikend nastopam in se družim s svojimi oboževalci, takrat popolnoma odmislim bolezen in se posvetim samo njim," še za konec pove uspešna mlada pevka.

Tekst: Barbara Majič