Ines Erbus (Znan obraz ima svoj glas): Fantje jo oblegajo

Vir: Lea
11. 5. 2016

Simpatična svetlolaska, ki nas vsako nedeljo s svojim glasom in stasom navdušuje na malih zaslnih, je tudi nadobudna pevka, ki je že pred časom začela graditi lastno pevsko kariero. Ines Erbus priznava, da se izmed vseh zvrsti najbolj brani metala in opere. "To bi bila totalna polomija, za gledalce pa najbrž komedija," v smehu pravi simpatična Ljubljančanka, ki izhaja iz glasbene družine.

Že na samem začetku ste se spopadli z velikim izzivom, imenom svetovne glasbene scene Cher. Katera preobrazba pa vam bo v nadaljevanju v največji izziv?

Do zdaj je bila zame največji izziv vsekakor preobrazba v Shakiro. Sicer sem bila nad izborom zelo navdušena, ampak ko sem prišla na vaje in ugotovila, kako zahtevna bo točka, priznam, da sem malo podvomila. Točka je bila kondicijsko zelo naporna, najtežje pa je bilo ob vsem tem plesu obdržati njeno barvo glasu. Tik pred nastopom sem svoje telo pripravljala tako, da sem delala sklece in zraven pela.

Bi se lahko preobrazili tudi v pevca moškega spola?

Seveda. Koliko bi bila prepričljiva, je pa druga pesem. (smeh) Odvisno od barve glasu. Če bi bila zelo nizka, globoka moška barva, potem vsekakor ne bi bilo lahko. Gotovo bi bilo najtežje ujeti tisto moško barvo. Sicer pa sem bila za maškare nazadnje moški in moram priznati, da sem bila zelo prepričljiva.

Katera izmed dosedanjih vlog vam je bila najbolj pisana na kožo?

Cher, Shakira in Maraaya so mi bile do zdaj nekako najbolj všeč. Za eno se težko odločim, saj ima vsaka svoje prednosti. Pri nekaterih so mi bolj na kožo pisani videz in nastop ter energija lika, pri drugih se bolje znajdem glasovno, pri tretjih pa se poti združijo. Mislim, da so bile od mojih točk te tri najboljše.

Ples, imitacija ali petje. Kateri izmed teh elementov vse vam zdi najtežji?

Posamezno še nekako gre, največji izziv pa je vsekakor združiti vse skupaj in paziti na barvo glasu, mimiko in po možnosti še ples zraven. Ko sem v prejšnji sezoni spremljala nastope tekmovalcev, sem si rekla, saj to bi zmogla, potem pa, ko enkrat poskusiš, izgubiš 50 %. Kmalu se začneš ukvarjati še z mimiko in razmišljaš, katero kamero boš v nekem trenutku pogledal ...

Ali vas domači spremljajo po televiziji?

Seveda in tudi v živo pridejo navijat. Res sem hvaležna za njihovo podporo, ki mi jo dajejo že vse življenje. Nanje se vedno lahko zanesem.

Kakšni so vaši spomini na obdobje skupine Foxy Teens?

S puncami sem preživela prelepih sedem let, v katerih sem pridobila veliko izkušenj na različnih področjih. Prvič sem se profesionalno srečala z odrom, nastopanjem, igranjem, sinhroniziranjem risank in še marsičim. Imele smo ogromno nastopov v živo, ki ti dajo rutino, samozavest in to, da se na odru počutiš domače. Neprecenljive izkušnje, za katere sem zelo hvaležna in s katerimi nadaljujem samostojno pot. Najlepše je bilo seveda druženje s puncami, s katerimi smo še danes v stikih. Ena od njih je tudi moja najboljša prijateljica Nika.

Bi zdaj, ko se obrnete nazaj, kaj spremenili?

Mislim, da bi vsak kakšno stvar ali dve spremenil, če bi le lahko, vendar brez napak in vsega, kar pride zraven, danes ne bi bila to, kar sem. Vesela sem, da sem že pri rosnih 12 letih imela možnost delati tisto, kar me najbolj veseli, in se do danes marsikaj naučila. Vsaka izkušnja je zlata vredna, ne glede na to, da pozneje mogoče drugače gledamo nanjo.

Zakaj ste se že v tako mladih letih podali v glasbene vode?

Izhajam iz glasbene družine, tako da je bila glasba vedno v mojem življenju. Starši so veliko nastopali, to je bilo zame nekaj vsakdanjega, tako da ni bilo čudno, ko sem zanimanje za to pokazala tudi sama. Glasbeno pot sem začela pri osmih letih v otroškem pevskem zboru RTV Slovenija, kjer sem kot solistka prepevala šest let. Med tem časom sem posnela tudi zbirko CD otroških pesmic in popevk. Nato sem leta 2006 začela nastopati s skupino Foxy Teens.

Kako je to vplivalo na vašo mladost?

Pozitivno. Glasba je le nekaj, kar ne samo mene, ampak večino ljudi razveseljuje. Nikoli se nisem počutila prikrajšano za karkoli, ampak ravno nasprotno. Navdušena sem bila, da sem lahko že tako mlada spoznavala svet, ki je številnim nedostopen. Poleg tega da sem v nastopanju zelo uživala, sem kot najstnica morala biti tudi zelo odgovorna in organizirana. Nastope sem morala usklajevati s šolskimi obveznostmi, kar je čez čas preraslo v odgovornost in profesionalnost pri vseh drugih zadevah.

Vas fantje po tem, ko ste nastopili v oddaji Znan obraz ima svoj glas, še bolj oblegajo?

Manj gotovo ne. (smeh)

Značke: Ines Erbus