Intervju s Floro Emo Lotrič, ki je v šovbiznisu od 16 leta: “Bolj si (samo)zavesten, lažje je.”

1. 4. 2023 | Vir: Story
Deli
"Ljudje mi dajejo energijo. Ko sem slabe volje in prazna, moram ven, med ljudi." (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Flora Ema Lotrič je pevka, igralka, radijska voditeljica in ustvarjalka dveh podkastov Alkimija besed in Cosmopolitan podkast. Sama je že večkrat dejala, da se težko poistoveti le z enim nazivom, saj izredno rada ustvarja na različnih področjih. Za sabo ima glavno vlogo v muzikalu Vesna, v šov biznis pa je vstopila pri rosnih 16 letih, ko je sodelovala na Misiji Evroziviji.

Zdi se, da je vsako vaše delo nekako povezano z mikrofonom. Se ravno pred mikrofonom počutite najbolj domače?

Mikrofon je bil prvo darilo, ki se ga kot majhna punčka spomnim, od takrat dalje pa sva nerazdružljiva. Je skupna točka vsemu mojemu ustvarjanju.

Glede na to, da vas opisuje veliko nazivov, s katerim se najbolj poistovetite?

Imam dve ljubezni, glasbo in voditeljstvo. Glasba je z mano že od malega in kot pevka sem doživela neverjetne stvari, od oddaje Misija Evrovizija pri 16 letih do glavne vloge v muzikalu Vesna ter nastopov na vseh velikih odrih po Sloveniji. Res sem hvaležna za vse priložnosti. Sem pa tudi zelo radovedne narave, kar mi poteši voditeljstvo z vsem novim znanjem in poznanstvi, ki jih prinese.

Ali med vsemi svojimi dosežki obstaja kakšen, na katerega ste najbolj ponosni?

To, da si sama počasi gradim točno tako življenje, kot sem ga vedno želela živeti, da sem se vsakič pobrala po težkih preizkušnjah ter da mi je uspelo ob tem ohraniti nasmešek in močno voljo do življenja in ustvarjanja.

Nastopali ste že na večini večjih odrov v Sloveniji, ko ste igrali glavno vlogo v muzikalu Vesna. Kako ste se spopadali s tremo?

S tremo se spopadam z dihalnimi vajami in s pogovori z ljudmi, ki so me spodbujali ter mi vlivali samozavest.

Imate kakšen poseben ritual, preden stopite na oder ali pred mikrofon?

Če mi uspe, poskusim narediti vsaj eno kratko meditacijo, sicer pa imam pri sebi tudi poseben kristal za srečo.

Če se ne motim, ste perfekcionistka, ko pride do glasbe in vaših nastopov. Vas to na kakršenkoli način omejuje ali vas celo izboljšuje?

Včasih me je zelo omejevalo, ker se mi nič ni zdelo dovolj dobro za delitev s svetom. Ko sem gledala posnetke, sem videla samo možnosti izboljšav in nisem znala ceniti napredka, ki sem ga že dosegla. Zdaj pa sem sprejela, da vsako delo lahko izboljšam, vendar je vseeno mnogo bolj bistveno, da ga dokončam, kot to, da je popolno. Se mi pa zdi moj notranji kritik še vedno zelo pomemben, saj mi pomaga, da se vedno znova izboljšujem.

Dejali ste, da je podkast Alkimija besed vaš projekt za dušo. Gostite zanimive posameznike, ki tako ali drugače ustvarjajo in s tem spreminjajo naš svet na lepše. Na podlagi česa izbirate svoje goste?

Izbiram jih po intuiciji. Če spoznam koga zanimivega, ki pritegne mojo pozornost, ga takoj povabim. Vsak od nas v sebi nosi neverjetne zgodbe, samo prava vprašanja je treba postavljati ljudem in vzpostaviti varen prostor, da ti lahko zaupajo.

Ste se s katerim od gostov res ujeli?

Prav vsi, ki sem jih do zdaj gostila, so postali moji prijatelji. Z nekaterimi sem se zbližala bolj, z drugimi manj.

Možnost spoznavanja novih oseb vam daje tudi delo voditeljice na Radiu 1. Kako ste prišli do dela na radiu?

Že od nekdaj sem si želela postati tudi voditeljica. Skupaj s petjem se mi je to zdela vrhunska kombinacija. Tako sem med korono, ko je bilo manj nastopov, poslala kadrovnici Radia 1 svoj življenjepis in takoj naslednji delovni dan so me poklicali na avdicijo. Vse se je poklopilo in teklo zelo hitro, že po nekaj dneh na prometnih informacijah, kjer se uvajaš, so me dali v eter.

Od toliko različnih sogovornikov in tematik, ki se jim se posvečate vsakodnevno, zagotovo odnesete veliko znanja. Kako pogovori vplivajo na vaše življenje? Kako se počutite, ko zaključite pogovore?

Ljudje mi dajejo energijo. Ko sem slabe volje in prazna, moram ven, med ljudi. Posebej me navdihujejo pogovori z zanimivimi ustvarjalci in poslušanje močnih zgodb. Po navadi sem po takšnih druženjih polna energije in navdiha, da še dodatno polepšam ta naš svet. Snemanja mi prinašajo podobna občutja – da nič ni nemogoče in vedno znova me spomnijo na moje poslanstvo: pomagati in osrečevati ljudi, pa naj bo to skozi pogovore ali glasbo.

Napisala: Živa Avžner, Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik, Oblačila: Allegria Fashion; Ličenje: Nataša Castaldi/Nc Makeup; Fotografirano V Lolita Supernova, Rudnik

  • Morda vas še zanima: Pogovor z Alenko Košir, ki govori o pomembnih delih telesa, na katere pogosto pozabimo - tudi o stopalih. "Stopala naš edini stik s podlago. Vse informacije o tem, kakšna so tla, kakšni so nakloni, kako moramo mi postaviti telo, katere mišice se morajo aktivirati, dobimo preko stopala," je pojasnila v pogovoru. Več pa v spodnjem posnetku, vabljeni k ogledu.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave