Intervju z Ano Tavčar: "Po 13 letih odhaja drugam in pravi, da je čas za spremembe."

Intervju z Ano Tavčar: "Po 13 letih odhaja drugam in pravi, da je čas za spremembe." (foto: RTV) RTV
10. 1. 2022

Februarja prihaja na TV SLO nova oddaja, namenjena življenjskemu slogu, ki bo na sporedu v soboto popoldan, vodili pa jo bosta priljubljeni Ana Tavčar in Lorella Flego, ki sta ne samo odlični voditeljici, ampak tudi dobri prijateljici. Pred oddajo smo se pogovarjali z Ano in izvedeli tudi to, da jo morda znova slišimo peti.

Kaj lahko pričakujemo od vaše nove oddaje in komu bo namenjena?

Oddaja o lifestylu, lepoti bivanja, estetiki, kulturi bivanja, oblačenja, pozitivni psihologiji, spiritualnosti, oddaja o lepem v vseh smislih. Namenjena je vsem nam, kajti težnja po lepem, estetskem, prijaznem, prijetnem, nam je skupna, je univerzalna sila, ki nas združuje. V tej oddaji bo prostor za osebno rast, priložnost nahraniti dušo.

Kakšne goste lahko pričakujemo v oddaji in katerim temam se boste v tem času najbolj posvetili?

Prihajajo gostje, ki jih morda niste toliko vajeni ali pa jih boste spoznali v novi luči: poleg znanih in zvenečih imen tudi najboljši psihologi, osebni trenerji, astrologi, terapevti, strokovnjaki za dom, lepotni in modni svetovalci. Posebnost formata je tudi ta, da je v določenem delu gostja kar moja draga sovoditeljica Lorella! Tako se je pravzaprav vse začelo: ko sva v jutranjem programu rubrike snovali tako, da sem jo spraševala, ona pa je odgovarjala – enkrat kot modna strokovnjakinja, spet drugič kot psihologinja, kar je njena izobrazba.

Ni skrivnost, da sta z Lorello Flego dobri prijateljici, zato bo verjetno to mogoče čutiti tudi na malih ekranih?

Pravijo nama, da se čuti najina energija, najina kemija, torej najbrž najina resnica. In najina resnica je ta, da sta se najini duši povezali, da sva kot sestri, prijateljici in ženski z enako vizijo in vrednotami, ki se smejita in jočeta istim stvarem. Po drugi plati sva kot nasprotji jing in jang, kot bela s črno in črna z belo, ki skleneta krog.

Nam lahko morda zaupate kakšno anekdoto, ki se vama je do zdaj zgodila na skupnih snemanjih?

Ne vem, če imava kakšno posebno anekdoto, spomnim se, da je enkrat med oddajo na ves glas počila luč na stropu, ampak ni padla na naju☺; dostikrat med reklamami toliko  klepetava, da skoraj zamudiva trenutek, ko sva že v etru; večkrat pa se nama je zgodilo, da sva bili zelo podobno oblečeni, čeprav se do sedaj nikoli nisva dogovorili, kaj bova oblekli. Sestri pač.

Kakšni so občutki po odhodu iz jutranjega programa? Vedno se je zdelo, da je med voditelji dobra kemija, verjetno ni bilo najlažje?

Občutki nostalgije in ganjenosti so me preplavili v zadnji jutranji oddaji, ko so mi kolegi pripravili izjemno lepo presenečenje in mi namenili prelepe besede v slovo. Ja, 13 let z oddajo Dobro jutro. 13 let rasti s to oddajo, dela za to oddajo, dela z vsem srcem, predanostjo in odgovornostjo. Vendar je zdaj čas za spremembe.

Vedno ste videti od glave do pete zelo urejeni. Kakšen je lepotni recept in ali nam morda lahko odkrijete kakšen svoj jutranji ritual?

O, hvala, najbrž se nisva še videli, ko vstanem iz postelje. Če verjamete, moj lepotni recept – in ta je edini, ki ga lahko stresem iz rokava – so lepe misli, urejena povezava med umom in telesom, srcem in dušo, dan, začet z meditacijo, in notranji mir. Maskara in rdeča šminka prideta kasneje, vendar sta zame enako pomembni; tako se počutim ženska in biti ženska je božansko.

V preteklosti ste jih na nacionalni televiziji slišali kar nekaj na svoj račun, kako novo oddajo sprejemajo vaši televizijski kolegi, je morda kaj ljubosumja?

Tako lepo so kolegi sprejeli to spremembo, te nove začetke in iz srca sem hvaležna, da sem lahko doživela pristne objeme in iskrene nasmehe, ko smo se veselili skupaj za nove poti. Najbrž enkrat na svoji poti že spoznaš, da je zavist precej nizko čustvo, ki vibracije vedno vrne tistemu, ki ga izraža, ne pa tistemu, proti kateremu je usmerjeno. To, da nekoga iskreno podpreš, ko pride čas, to pa je radost, je veselje, je sreča. In tudi to se vrne tistemu, ki to izraža.

Pred časom smo vas lahko pred kamerami videli tudi peti, lahko kaj takšnega pričakujemo tudi v novi oddaji?

Veste, da nisem še pomislila na to, ampak dobra ideja! Z Lorello sva sicer pred kamero tudi že štiriročno igrali klavir. Takoj jo pokličem, če je že kaj zvadila za novo oddajo. 

Nekoč ste dejali, da ste v partnerskem odnosu, kjer je veliko razlik. Je danes še vedno tako?

Z izkušnjami se učim, da razlike bogatijo, da so nujne za rast, da so sestavni del harmonije in hkrati dobronamernih razburkanih valov. Med moškimi in ženskami, se mi zdi, bodo vedno razlike kot razlike dveh svetov, ženske in moške esence. Veliki modrec (mimogrede, obožujem ga!) Osho je vrhunsko povedal: »Žensko je treba ljubiti, ne pa jo razumeti.«

V enem od intervjujev ste dejali, da vam je oseba, s katero ste si bili zelo blizu pokazala drug obraz. Kako danes doživljate prijateljstva in kako previdno jih sklepate?

Pri prijateljstvih sem usmerjena navznoter, na manj razpršenosti in več intimnosti. Prijateljstva sklepam na osnovi intuicije. Poslušam želodec, potem srce.

Kaj vas je naučila epidemija koronavirusa?

Da je zelo učinkovito predavati, učiti, sestankovati na daljavo; da je dobro znati kuhati; da so družabne igre lahko res zabavne; da je dom lepši, kadar diši po eteričnih oljih; da je narava največja mojstrovina in največji zaveznik človeštva; da je brati knjige čarobno in se zjutraj odeti v jutranjo haljo in prve maile brati z vročo kavo v rokah.

Kako danes gledate na tisto Ano, ki je pred leti prvič prestopila prag RTV in kaj bi ji rekla današnja Ana?

Dolgo bi govorila z njo! Položila bi ji na srce, naj ne izgubi sebe, naj sledi svojim sanjam in svoji usodi, vendar naj ne bo naivna. Naj se ne ustraši vzponov in padcev, naj se veliko smeji in zelo malo sekira. 

Naj končamo z ljubeznijo. Kaj je za vas ljubezen?

Ljubezen je bog in bog je ljubezen. Ljubezen je univerzalna sila, za katero znanost še ni našla razlage. Je sila, ki vključuje in ureja vse pojave v vesolju. Za ljubezen živimo in za ljubezen umremo. Saj veste, kdo je vse to rekel, kajne?