Irena Polanec: Po jabolkih in školjkah še nešteto češenj

Irena Polanec: Po jabolkih in školjkah še nešteto češenj (foto: Helena Kermelj, Goran Antley) Helena Kermelj, Goran Antley
Vir: Nova
8. 8. 2012

Slovenska slikarka Irena Polanec se je razveselila vabila, s katerim se bo novembra predstavila v samem vrhu svetovnih umetnikov. Pred tremi leti je nagrajenka razstave v Grand Palaisu v Parizu namreč tako navdušila poznavalce likovne umetnosti, da so jo znova povabili na veliki salon.

Francija, meka slikarske umetnosti, je pred desetletji privabila tudi slikarko Ireno Polanec, ki je svoje prve uspehe požela prav v Parizu. Pri 19 letih je razstavljala v galeriji Mona Lisa, skupaj s Salvadorjem Dalíjem. »Ko je galerist dobil prvič moje slike, jih je obesil naravnost zraven Dalíjevih. V tistem času je nastal slaven portret Mone Lize z Dalíjevimi brki,« se spominja Irena.

Takrat jo je v Pariz gnala želja študija umetnosti, a je hitro ugotovila, da ne bo zlahka preživela.

»Konkurenca v Parizu je velika, saj je vsak tretji umetnik slikar. Po nekaterih statistikah obišče Pariz letno 300.000 slikarjev z vsega sveta. Takrat se spominjam, da me je mesto s svojim utripom tako navdušilo, da sem si začela kupovati starine. Raje, kot da sem si kupila hrano, sem si kupila kakšen star kos pohištva, skulpture in druge dragocenosti ... Velikokrat sem se pozneje ob pogledu na te stvari spomnila, kako sem bila kot študentka lačna.«

Irena je takrat prestala veliko preizkušnjo in zdaj je ena tistih, ki so s svojimi slikarskimi deli redni gostje velikih razstav v Grand Palaisu. Prav na slednjih pa je požela tudi že kar nekaj nagrad, ki so ji odprle nova vrata do novih galerij. Pred tremi leti je bila v Parizu izbrana med umetniki, ki so zastopali evropske slikarje na svetovni razstavi Shanghai 2010.

»Na največjem dogodku 21. stoletja, kot so takrat označili to razstavo, je sodelovalo 189 držav z vsega sveta. Ogledalo pa si jo je več kot 70 milijonov obiskovalcev,« se spominja Irena.

Vse to so majhni mozaiki v velikem ustvarjanju naše slikarke. V vseh teh letih je poskrbela za prepoznavnost Slovenije ne samo v Evropi, ampak po vsem svetu.

Letošnje leto je bilo za Ireno v znamenju češenj. In prav njena Eva s češnjami bo jeseni parirala vsem umetnikom, ki se bodo predstavili na veliki razstavi Art Actuel v Grand Palaise.

Mihaela Margan, foto:  Helena Kermelj, Goran Antley

Več v novi številki revije Nova