Že tri leta so minila, odkar je Irena Rovanšek nastopila v šovu Gostilna išče šefa. V tem času se je dobro izkusila v gostinstvu in se dokazuje kot ena od najmlajših uspešnih podjetnic.
Irena uspešno vodi svojo Gostilno Pr' Krvin v Tržiču. Z njo smo poklepetali o novih izzivih, konkurenci in pasteh, ki jih prinaša podjetništvo.
Story: V gostinstvu ste pristali skorajda po naključju, kajne? Izšolali ste se namreč za nekaj drugega?
Ja, res je, po izobrazbi sem strojna tehnica.
Story: Vam je kdaj žal, da se na posvečate strojništvu, saj je te dni veliko povpraševanje po vašem poklicu?
Ne, ni mi žal, ker je kuhanje in vse, kar je povezano z njim, moja velika strast in si želim, da me spremlja vse življenje, tako in tako pa imamo doma avtomehanično delavnico, tako da imam možnost tudi tam preživeti prosti čas.
Story: Vam poklic strojnice pride prav kdaj tudi v gostinstvu?
Seveda, ker vodim svoje podjetje in nisem samo v kuhinji, veliko časa preživim med ljudmi. Med šolanjem sem se tako naučila veliko stvari, ki mi danes pridejo še kako prav. V strojništvu niso namreč pomembne le ročne spretnosti, ampak sem se med šolanjem naučila biti samoiniciativna, iznajdljiva in sposobna presoje v novonastalih situacijah. Pri delu sem se naučila biti komunikativna in pripravljena sodelovati v skupini.
Story: Veljate za eno od najmlajših podjetnic in gostink v Sloveniji. Koliko časa ste že v tem poslu in kako kaže?
Svoje podjetje imam eno leto, prej pa sem se tri leta učila in delala v gostinstvu, tako da se s tem intenzivno ukvarjam približno štiri leta.
Story: Vam kdaj očitajo vašo mladost, je to prednost ali slabost v poslu?
Na svojo starost gledam čisto drugače kot nekateri, saj menim, da sem dovolj zrela, da delam, kar me osrečuje, in razmišljam s svojo glavo. Res pa je, da imam večkrat težave, ker nimam dovolj izkušenj, zato sem hvaležna, da imam ob sebi izkušenejše ljudi - prijatelje, ki mi vedno priskočijo na pomoč.
Story: Slišim, da ste precej priljubljeni v Tržiču. Kaj je vaša posebnost, kako skrbite za svoje goste?
Trudimo se tako, da poskušamo biti jutri vedno boljši od tega, kar smo bili včeraj, vedno se poskušamo tudi nagibati k novostim.
Story: Vedno znova jih tudi presenečate z novimi presenečenji in jedmi. Sami skrbite za to?
Sam ne moreš doseči veliko, jaz se čutim kot del odlične ekipe, ki ji zaupam, drug drugega izpopolnjujemo. Sem mlada in potrebujem še ogromno znanja in izkušenj, zato se vsak dan posebej veselim novih izzivov in novega znanja. Ko dobim novo idejo za jed, ki jo skreiram, se vedno posvetujem z Janijem Jugovicem, ki jed nadgradi in izpopolni.
Story: Pri čem vse pa vam je pomagal nekdanji tekmovalec resničnostnega šova Gostilna išče šefa Jani Jugovic?
Na to vprašanje je težko odgovoriti, ker mi je in mi pomaga pri vsem. Z njegovo partnerico Tejo Perjet mi stojita ob strani že od začetka in moram se jima zahvaliti, saj brez njiju ne bi prišla tako daleč, kot sem. Enkrat tedensko me Jani uči novih tehnik kuhanja, mi daje nove ideje, Teja pa mi veliko svetuje o poslu, saj ima veliko izkušenj, ker z Janijem že kar nekaj časa vodita uspešno podjetje Tejani.
Story: Pri sestavi jedi in jedilnikov je pomagal tudi številnim drugim gostilnam, med drugim Gostilni Pod žičnico v Kamniški Bistrici. Kaj menite o številni gostilniški konkurenci?
Konkurenca na trgu je raznovrstna in razširjena, zato je iz dneva v dan bolj pomembno, da kot vodja gostinskega lokala poskušam voditi svojo gostilno preudarno in ciljno usmerjeno. Sicer pa niti nimam časa, da bi se ukvarjala s konkurenco, niti drugih gostincev ne gledam kot konkurenco. Ker sama vem, kako težak posel je to v teh časih, vsem privoščim enak uspeh, kot ga privoščim sebi. Če gledaš stvari s pozitivne strani, in ne kot večina tipičnih Slovencev, ti konkurenca na trgu lahko celo koristi. Tako se trudiš vsak dan biti boljši.
Story: Kar nekaj gostiln se je v preteklih mesecih zaprlo. Kako se obdržati na tem čedalje zahtevnejšem trgu?
Gostilne so se vedno odpirale in zapirale. Vsaka s svojo zgodbo in vsaka zaradi svojih razlogov. Je pa res, da danes časi zaradi vse zahtevnejšega trga niso rožnati in se je treba iz dneva v dan bolj truditi. Naše vodilo, kako se na tem trgu obdržati, pa je, da delamo s srcem in ustvarjamo z ljubeznijo.
Story: Kakšne so vaše želje za prihodnost, si želite morda še kakšno restavracijo, morda verigo teh?
Nimam nekih posebnih želja, imam samo cilje, ki si jih želim oziroma jih imam namen doseči. Želim se čim več izobraževati in delati na tem področju, ki me veseli. Ne, seveda ne. Za zdaj imam še preveč dela z eno!
Napisala Nina Keder
Fotografije Osebni arhiv