Irena Shyama Hlebš (športna novinarka na TV Slovenija) od nekdaj spremlja šport

Irena Shyama Hlebš (športna novinarka na TV Slovenija) od nekdaj spremlja šport (foto: Žiga Culiberg) Žiga Culiberg
Vir: Jana
26. 1. 2019

Voditeljica in novinarka športnega uredništva na TV Slovenija je adrenalinska navdušenka.

V medijih ste začeli delati zelo zgodaj, in sicer ste sprva pisali za revije. Ste se takoj privadili na delo pred kamerami?

Ljubezen s kamero je bila ljubezen na prvi pogled. Takoj sem se navadila na to okno v svet. In glede na to, da sem bila res zelo mlada, ko sem začela delati pred kamero, nisem takrat niti razmišljala o tem, da snemamo v živo in da je na drugi strani nekdo, ki nas morda tudi kritično spremlja.

Nekaj časa ste živeli v Braziliji. Zakaj ste se odločili za selitev?

Želela sem nove izzive v popolnoma drugačnem svetu. Odločala sem se med Indijo in Brazilijo. V obeh sem pred tem že bila, po premisleku je prevladala Brazilija. Zaradi mehkobe tamkajšnjih ljudi, narave – predvsem me kraji prevzamejo z naravo, če je zraven še ocean, pa je to popolno. Želela sem živeti v večnem poletju ob morju in vse to se mi je uresničilo. Od tam sem sodelovala s TV Slovenija, pisala za nekaj revij, študirala, imela internetno kavarno in dizajnerski studio.

Ste nameravali ostati v Braziliji?

Da. Tja sem se preselila z namenom, da tam ostanem. To je bil moj cilj, a moja karma je bila očitno drugačna.

Bili ste tudi ena od voditeljic priljubljene oddaje Videospotnice. Kako se spominjate tistega obdobja?

Bilo je zabavno, na trenutke kaotično, predvsem pa nepozabno obdobje. To je bil čas, ko se je glasba delala drugače, ko so glasbeniki in njihovi videospoti še imeli prostor na televizijah. Vesela sem, da sem lahko soustvarjala Videospotnice – glasba je od nekdaj moje zatočišče in v tistem času je bilo popolno, ker sem to lahko združevala z delom.

V obdobju, ko ste vodili oddajo Na lepše, ste obiskali veliko slovenskih krajev. Kam se odpravite, ko začutite, da si morate obnoviti energijo?

Odvisno, koliko časa imam na voljo. Če ga nimam veliko, se umaknem v naravo, najraje v gozd oziroma nekam, kjer ni masovnega turizma, in iščem odmik od ljudi. Če imam več časa, pa se odpravim na potep na kakšno drugo celino, nujno nekam ob morje. Daleč stran.

Preizkusili ste se v številnih oddajah. Kakšen tip oddaje vam je najbolj pisan na kožo?

Uživam v oddajah v živo, imajo poseben čar. Glede na to, da sem 'adrenalinka', mi je tudi ta adrenalin všeč.

Lani ste se pridružili športni redakciji RTV Slovenija. Ste že od nekdaj športna navdušenka?

Bila sem aktivna športnica, trenirala sem gimnastiko, atletiko, ples, obiskovala športno gimnazijo. Od nekdaj spremljam šport.

Se trenutno ukvarjate s kakšnim športom?

Glede na čas, samo rekreativno srfam, smučam, ukvarjam se še z windsurfingom in downillom. Adrenalin mora biti.

Menda ste zelo samokritični. Ste z leti in izkušnjami postali manj ali bolj zahtevni do sebe?

Se mi zdi, da z leti postajam vse bolj samokritična. Sem precej pikolovska perfekcionistka, zato pogosto iščem napake. Zavedam se, da bi bilo lahko vedno vse narejeno bolje. Ampak shajam s svojo zapletenostjo in zahtevnostjo, se ju učim krotiti.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografija: Žiga Culiberg