Že kar nekaj let je minilo, odkar se je Irena Rovanšek predstavila v šovu Gostilna ima šefa. Veljala za eno bolj pridnih tekmovalk, ki je po izhodu odprla gostilno, zdaj pa je presedlala v slaščičarstvo. Kako zdaj vidi izkušnjo Gostilne in kako se strojnica po poklicu spopada s slaščicami, nam je zaupala v prijetnem ambientu tržiške slaščičarne.
"Šov mi bo za vedno ostal v lepem spominu, saj sem tam preživela sedem tednov, se veliko naučila in spoznala zelo dobre prijatelje, s katerimi se družim še danes," se spominja Irena šova, ki ji je življenje obrnil na glavo.
"Šov je bil vsekakor velika odskočna deska v mojem življenju tako na osebnem kot na poslovnem področju. Zaradi šova sem imela večjo možnost pridobivanja znanja in izkušenj z ljudmi, ki so pri nas profesionalni, cenjeni in uspešni na področju, ki me zanima. Pridobila sem samozavest, osnovno znanje in željo po nenehnem postavljanju novih ciljev. Zaradi šova danes počnem to, kar me veseli, in z največjim veseljem hodim v službo."
Po izhodu iz Gostilne je Irena kar nekaj časa, polni dve leti, vodila svojo gostilno Pr' Krvin v Tržiču, ki je stara gostilna s tradicijo, obratuje pa že od leta 1874. Irena je takrat zavihala rokave, odprla svoj s. p. in se lotila dela, stara pa je bila komaj 21 let.
"Dve leti sem vodila svojo gostilno. Bilo je zelo naporno, ampak mi ni žal za to izkušnjo, saj sem jo ves čas vodila uspešno in se ogromno naučila. Najbolj pomembno pa je to, da sem med tem časom spoznala, kaj si želim v življenju početi in za kaj se je vredno truditi."
Zdaj pa se je odločila, da bo zamenjala lokacijo in da se bo ukvarjala s – slaščičarstvom. "Spoznala sem, da je to delo zame prenaporno in preveč stresno in da si želim delati v slaščičarstvu, ker sem pri delu v svoji gostilni na tem področju dobila največ pohval in posledično tudi večji zagon za izobraževanje v tej smeri. Nisem si od nekdaj želela imeti slaščičarne, ampak sem imela vedno željo po izobraževanju in kreiranju na tem področju. Nimam svoje slaščičarne, delam za lokal The old English House v Tržiču, kjer smo letos odprli slaščičarno. Tu opravljam delo, ki mi je v neizmerno veselje in me osrečuje."
Peka slaščic je izziv
"Nimamo stalne ponudbe slaščic, ampak ponudbo menjamo dnevno, tako je za goste vedno kaj novega, svežega in tudi pri surovinah lahko delamo sezonsko. Imamo več vrst tortic, slaščic v lončkih in razstavljenih slaščic. Pri pripravi slaščic želimo čim bolj strmeti k vrhunskim sestavinam, ki so zelo kakovostne in naravne. Kmalu pa bomo začeli tudi pripravljati domač sladoled, ki bo prav tako izdelan iz naravnih sestavin," pravi navdušena Irena.
Njena funkcija v slaščičarni je idejni vodja, seveda pa ima pri izvedbi pomoč. Irena skrbi tudi za to, da so slaščice zdrave. "Vse naše slaščice ne vsebujejo dodatnega sladkorja – le toliko, kolikor ga je v samih sestavinah, s katerimi jih pripravljamo. Brezglutenskih slaščic še nimamo v ponudbi, razmišljamo pa tudi o presnih."
Za avtomehanično delavnico ni več časa
Irene se spomnimo po lepih svetlih laseh, ki pa jih je zdaj zamenjala za svojo naravno rjavo barvo las. "Naveličala sem se barvanja las na svetlo barvo, zdaj prisegam na svojo naravno rjavo."
Spomnimo se tudi, da se je po šovu zredila za kar 12 kilogramov, ki pa jih je hitro izgubila s pomočjo osebnega trenerja. V smehu prizna, da je težko delati v gostinstvu in ostati vitek, za to je treba kar precej truda. Strojnica po poklicu je večkrat priznala, da zelo rada preživlja čas v avtomehanični delavnici, vendar ji zdaj za to zmanjkuje časa. "Seveda me to delo še vedno veseli, vendar pa mi ob natrpanem urniku za avtomehanično delavnico zelo malokrat ostane kaj časa."
Recept: Malinova torta z belo čokolado in kokosom
1. PRVA SPODNJA PLAST (KOKOSOVA PODLAGA):
- 7 beljakov
- 1,5 jogurtovega lončka sladkorja
- 105 g kokosove moke
PRIPRAVA:
Beljake stepamo v trd sneg med postopnim dodajanjem sladkorja. Na koncu rahlo vmešamo kokosovo moko. Tortni model podložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo pripravljeno zmes, ki jo poravnamo. Pečemo 20–30 minut na 180 stopinj Celzija. Pečeno podlago ohladimo in odstranimo papir za peko. Torto sestavljajte v tortnem modelu. Kokosovo podlago namočite z dvema decilitroma mleka.
2. DRUGA PLAST TORTE (MALINOVA KREMA):
- 4 lističi želatine
- 120 g sladkorja v prahu
- 50 ml vode
- 2 jajci
- 450 g svežih malin
- 300 ml sladke smetane
PRIPRAVA:
Maline temeljito operemo in odcedimo. Liste želatine namakamo 10 minut v mrzli vodi, da se zmehčajo. Na kuhalnik pristavimo manjšo ponev ter segrejemo sladkor v prahu in vodo. Pustimo, da 10 minut močno vre, nato pa sladkorni sirup odstavimo. Želatino ožamemo in prelijemo z majhno količino vročega sladkornega sirupa. Zelo dobro premešamo, da se želatina raztopi.
Jajca ubijemo in v dve skledi ločimo rumenjake od beljakov. V večji skledi z električnim mešalnikom stepemo rumenjake in med stepanjem počasi prilivamo še vroč sirup. Mešamo hitro, da bo krema res gladka. Dodamo raztopljeno želatino, dobro premešamo in pustimo, da se jajčna zmes ohladi.
Medtem z električnim mešalnikom čvrsto stepemo sladko smetano. V mešalniku zmiksamo maline (lahko si pomagamo tudi s paličnim mešalnikom). Maline in smetano z metlico primešamo jajčni zmesi. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg in z metlico previdno vmešamo v malinovo kremo. Kremo vlijemo na kokosovo podlago in zamrznemo toliko, da lahko nanjo vlijemo naslednjo plast.
TRETJA PLAST TORTE (ČOKOLADNA PENA):
- 80 g sladke smetane
- 125 g bele čokolade
- 200 g stepene sladke smetane
PRIPRAVA:
Segrejemo sladko smetano na temperaturo tik pod vreliščem in jo prelijemo čez razlomljene koščke bele čokolade. Na koncu na rahlo vmešamo še stepeno smetano. Peno prelijemo po malinovi kremi. Pustimo v hladilniku pet ur, da počiva oz. da se pena strdi. Okrasimo s svežimi malinami in naribano belo čokolado.
Eva Jandl