Iris Mulej: Pripravljena na veliki dogodek

Iris Mulej: Pripravljena na veliki dogodek (foto: Vadim Gortinsky) Vadim Gortinsky
Vir: Lady
23. 8. 2016

Manekenka Iris Mulej že nestrpno odšteva dneve in tedne do jeseni, ko bo dočakala najlepši trenutek svojega življenja. Septembra namreč pričakuje svojega prvega otroka, deklico, ki jo bosta s partnerjem Admirjem Barčićem poimenovala Isabella. Z Iris smo poklepetali, ko se je vrnila iz Budve, kjer živita, da nam razkrije še zadnje podrobnosti o pripravah na veseli dogodek.

Iris bo rodila v Sloveniji, zato je približno dva meseca pred predvidenim rokom poroda že na domačem ozemlju, saj najbolj zaupa dobrim slovenskim porodnišnicam. Pa tudi zaradi vseh dokumentov za dojenčka je lažje, da rodi pri nas. Ko je od ginekologa dobila potrdilo, da lahko sede na letalo, je spakirala kovčke in odpotovala.

"Nosečnice naj namreč ne bi prepozno hodile na daljše poti ali letele z letalom, zato sem ujela zadnji rok, saj v devetem mesecu že odsvetujejo tovrstna potovanja," nam za začetek zaupa lepa nosečka, ki se trenutno odlično počuti, občasno se sicer sooča z bolečinami v križu, velikokrat pa se ji zaradi nizkega pritiska tudi vrti.

"Drugače pa v nosečnosti naravnost uživam in me razne nosečniške tegobe ne morejo spraviti v slabo voljo," pove Iris, ki jo vedno večji trebušček že ovira pri vsakdanjih opravilih. "Ampak vse to so simpatični problemi, no, vsaj meni. Težko se obuvam in zavezujem čevlje, težko si namažem nohte na nogah, se obrijem in se s težavo sklanjam proti tlom. Zato pazim, da mi čim manj stvari pade na tla," v smehu razloži Iris.

Vročina je ne moti

Že od nekdaj obožuje poletje, zato svoj trebušček večkrat ponosno pokaže v kopalkah, sploh ko se z Admirjem odpravita na plažo v Dukley Gardens v Budvi.

"Če je prevroče, zna biti za nosečke zelo naporno, tako da se izogibam tistemu najmočnejšemu soncu. Sicer pa imam raje vročino kot mraz," pove lepotička, ki je v kopalkah še vedno zapeljiva, saj se ji nosečniški kilogrami poznajo samo na trebuščku in prav nikjer drugje.

Za to se lahko zahvali predvsem svojim genom, kajti pri prehrani nič bolj ne pazi kot pred nosečnostjo, jé preprosto tisto, kar ji paše, poleg vsega pa je še nora na čokolado. Zato ne dvomimo, da bo tudi po porodu hitro prišla v staro formo in ponosno razkazovala svoje vitko telo.

Povsem pripravljena na porod

Številne bodoče mamice se med nosečnostjo pospešeno pripravljajo na prihod novega družinskega člana, temu se v nosečniškem žargonu reče 'gnezdenje'. Že več tednov pred predvidenim rokom začnejo pripravljati sobico, kupovati oblačila za novorojenčka, sestavijo voziček in previjalno mizo, nakupujejo osnovne potrebščine za nego male štručke in se založijo z zalogo plenic. In gnezdenju ni ušla niti Iris.

"Jaaaa, res gnezdim. Mami in prijateljice so se šalile, kako smešne smo nosečke, ko se pred porodom v nas sproži nagon gnezdenja in hočemo imeti vse do zadnjega pripravljeno za prihod novega družinskega člana," v smehu pove Iris in nam na vprašanje, ali česa sploh še nima pripravljenega, kot iz topa izstreli: "Torbe za v porodnišnico do pred kratkim še nisem imela! Nato pa sem si jo izbrala od znamke Elodie Details, ker je zelo prostorna in organizirana," pove Iris, ki nam je že pred časom zaupala, da bo od 36. tedna začela piti čaj malinovih listov, ki naj bi mehčal maternični vrat in pospeševal naraven porod.

Ni pa še čisto odločena, ali se bo odločila za kakšno obliko lajšanja bolečin. "Nimam strahu pred porodom in bolečinami, zato razmišljam, da bi rodila naravno. Po drugi strani pa mi kup prijateljic svetuje epiduralno analgezijo, saj so z njo vse imele dobre izkušnje. Zaradi tega sem se tudi že udeležila predavanja o tem," pove zgovorna lepotica.

Z objavami zasluži

Iris svoje nosečniške izkušnje mnogokrat deli na socialnih omrežjih, zato se je povečal tudi odziv na njene objave, seveda predvsem od nosečk in mamic, novopečenih in tistih z dolgoletnimi izkušnjami.

"Nekatere mi tudi pišejo z raznimi vprašanji in nasveti glede nosečnosti, poroda, otroka, materinstva itd., česar sem zelo vesela, saj se zdaj kot bodoča mamica počutim kot del neke skupine, kjer si lahko izmenjamo kup nasvetov in vprašanj. Pomisleki, da ne bi objavljala teh stvari, pa bi se mi verjetno porajali pred kakimi desetimi leti, ko so bila ta socialna omrežja šele v vzponu. Spomnim se, kako sem se jih kar nekaj časa tudi jaz otepala, potem pa sem le podlegla tej maniji," pove in doda, da je sčasoma to postalo tudi del njenega zaslužka, saj z nekaterimi objavami namreč tudi zasluži.

Tudi fotografije svoje deklice bo kdaj objavila na socialnih omrežjih. "Ne mislim je skrivati pod kakšnimi pregrinjali ali kaj podobnega, vem, da to nekatere mamice počnejo, ampak to je njihova odločitev, ki jo je treba spoštovati. Ljudje smo si različni in vsak ima svoja prepričanja. V večini pa opažam, da tako svetovno znane kot neznane mamice svojega otroka pokažejo s ponosom," pravi.

Še zadnjič v dvoje

Sicer pa sta si Iris in njen Admir pred prihodom dojenčka vzela nekaj časa tudi za prav posebno razvajanje. Poleg romantičnih večerij, kosil in sončenja na idiličnih plažah črnogorske Budve sta se pred kratkim odločila še za profesionalno fotografiranje. Fotograf je tako ovekovečil zaljubljen parček in seveda nosečniški trebušček.

"V bistvu se nisva midva odločila, ampak naju je zelo dobra prijateljica iz Budve prosila, če bi naredila nekaj družinskih fotografij v sklopu Dukley Gardens in Dukley Residences, saj sem bila tudi sama že model za Dukley, vendar takrat še brez vidnega trebuščka. Ker tudi midva po novem živiva na tej lokaciji, se nama je to zdela odlična ideja. No, potem naju je presenetila s čisto najinimi osebnimi nosečniško-družinskimi fotografijami, ki jih bova tako za vedno imela kot prelep spomin na to čarobno obdobje," nam razkrije Iris in doda, da ju je fotografiral ruski fotograf Vadim Gortinsky.

Snemanje je potekalo v zelo prijetnem okolju Dukley Gardens, v zraku pa je bilo čutiti veliko ljubezni in pozitivne energije. Lepa temnolaska si ne želi ostati samo pri nosečniških fotografijah, poigrava se tudi z mislijo, da pred objektiv stopijo še enkrat, in sicer kot srečna, novopečena družinica. Sploh ne dvomimo, da bodo tudi te fotografije čarobno lepe, kot so nosečniške. Irisine misli pa so zdaj povsem drugje.

Čaka jo le še nekaj tednov božanja zaobljenega trebuščka. Potem pa se zanjo začne povsem novo in najlepše poglavje življenja, postala bo mama. In to čudovito izkušnjo bo zagotovo delila tudi z nami. Srečno Iris!

Popolnoma opremljena pred prihodom hčerkice

"Za našo Isabello sem vse stvari pripravila in izbrala iz trgovine Mali zakladi, kjer sem na enemu mestu našla skoraj vse za opremo pravljične otroške sobice. To je posebna posteljica LunnaBaby, ki raste skupaj z otrokom, voziček in lupinica Mima, mehke odejice in igračke, posteljnina, banjica in pripomočki za higieno otroka, zelo popularni otroški indijanski šotorčki, preproge in košare za igrače, skratka vse, kar bi si tudi sama želela v svoji otroški sobici."

Previjanje plenic vadila na lutki

Irisine prijateljice so pred kratkim poskrbele tudi za zabavo pred rojstvom, ki se ji tradicionalno reče babyshower. Ideja je k nam kakopak prišla iz Amerike, vendar so jo slovenske nosečnice takoj vzele za svojo. In danes skoraj ni bodoče mamice, ki ne bi imela tovrstne zabave.

"Nekaj dni pred dogodkom me je prijateljica Katja vprašala, kaj počnem v soboto, in rekla, naj si vzamem čas za sprehod in sladoled po središču Ljubljane. Takrat sem ravno pričakovala prijateljico manekenko Pio Saro Odlag in ko je na vratih pozvonilo, tam ni stala le Pia, ampak še druge moje najboljše prijateljice Katja, Ana in Katarina Jurkovič z roza baloni in velikim okvirjem, na katerem je pisalo Isabella. V en glas so zavpile: 'Presenečenje!'" z navdušenjem pove Iris, ki najprej sploh ni vedela, kaj naj naredi, kar stala je na vratih in komaj zadrževala solze sreče, kajti kot nosečnica je še toliko bolj čustvena.

A presenečenj še zdaleč ni bilo konec. "Ko smo bile vse v hiši, sta si dve dekleti želeli ogledati otroško sobico bodoče princeske Isabelle in seveda sem ju takoj odpeljala v zgornje nadstropje. Ko smo se vrnile v pritličje, je bila cela jedilnica okrašena z roza trakovi, baloni in drugimi okraski, miza pa je bila v obliki srčka obložena s čokoladnim moussom in jagodami. Prinesle pa so mi še zdravo ledeno organsko torto," pripoveduje bodoča mamica, ki je bila navdušena še nad enim presenečenjem.

Poklicale so namreč njeno prijateljico Majo iz Primorske, s katero sta prijateljici še iz najstniških let, a se žal ne vidita prav pogosto. Kot vsaka mamica v pričakovanju je morala tudi Iris čez test. Dekleta so ji pripravila nekaj zabavnih, vendar pomembnih igric, da jo preizkusijo, kako je pripravljena na prihod dojenčka.

"Poleg vsega smo skupaj tudi nazdravile na prihod Isabelle, punce v stilu s penino rozé, jaz pa za zdaj še s pomarančnim sokom. Sicer pa smo se zabavale in pogovarjale do poznega večera. Katarina, Ana in Katja so vse že mamice in so imele kup nasvetov in zabavnih dogodivščin z njihovimi malčki, beseda pa je seveda tekla tudi o nosečnosti in porodu ter o pripravah na novorojenčka," pove Iris, ki je nad njihovo gesto zelo lepo presenečena in ganjena ter srečna, da ima take prijateljice.

Tekst: Barbara Majič
Foto: Vadim Gortinsky