Iris Mulej že na modni brvi!

Iris Mulej že na modni brvi! (foto: Boris Šekularc / Arhiv MNE Magazin, Jernej Jelen, osebni arhiv) Boris Šekularc / Arhiv MNE Magazin, Jernej Jelen, osebni arhiv
Vir: Story
15. 7. 2017

Pred tedni je manekenka Iris Mulej presenetila s svojo prisotnostjo na modni brvi, kar niti ne bi bilo nič kaj posebnega, če ne bi Iris pred devetimi meseci postala mamica. Vendar se ne čudimo preveč, saj je manekenka videti še bolje kot pred nosečnostjo!

Za bralke Storyja je odprla vrata svojega življenja v Črni gori, nam zaupala, kako preživlja dneve s svojo malo Isabello in partnerjem Admirjem ter za konec tudi razkrila svoj recept za fit postavo.

Story: Iris, na modni pisti ste bili videti fantastično!

Hvala, samo devet mesecev po porodu sem se že prvič sprehodila po pisti. Modna revija Dukley Fashion Show je bila organizirana v sklopu podjetja Dukley, v čast otvoritvi poletne sezone, in ker sem lani postala Dukleyjev obraz, so me organizatorji povabili, da se revije udeležim in jo kot njihov obraz tudi zaprem. Nosila pa sem obleko znane srbske kreatorice MO Premiere.

Story: Pa so vas morda tudi že kaj prej vabili k sodelovanju?

Da, če bi bila v Sloveniji, bi lahko na eni reviji bila že marca, na drugi pa v začetku junija. Sem pa septembra povabljena na revijo v tujino, vendar še ne vem, ali bom povabilo sprejela. Ne vem, kako bom s časom pa tudi celotno organizacijo bi morala malce prilagoditi, saj Isabello še vedno dojim.

Story: Kdo pa je pazil medtem na Isabello?

Ko sem na dan revije skrbela za svoj make up, frizuro ter imela priprave v zaodrju in samo revijo, je bila Isabella s svojim atijem. Tako sta bila v bistvu prvič dlje sama. Se je pa Admir nekaj dni pred revijo veselil in govoril, da bosta skupaj z Isabello gledala mamico, kako hodi po pisti. Na dan revije, ko se je vse skupaj začelo, pa sta prav moj izhod zamudila, in to zaradi Isabelle, ker je tako luštkana. (smeh) Admirja so namreč ravno takrat ustavile tri starejše gospe in občudovale Isabello in govorile in govorile ... In tako sta moja dva najpomembnejša gosta zamudila moj izhod. (smeh)

Story: Pa se vam je morda zaradi tega kaj bolj mudilo domov? Zagotovo so se zdaj prioritete v življenju spremenile ...

Domov se mi ni mudilo, saj sta bila ta dan Admir in Isabella v resortu Dukley, kjer je pozneje tudi potekala modna revija. Malce sta se sprehajala po plaži, malo 'vozičkala' naokoli, predvsem pa se je ati 'važil' s svojo princesko. (smeh) Prioritete pa so seveda zdaj čisto drugačne kot prej. Zdaj je hčerka vedno na prvem mestu, tako kot seveda vsaki mamici oziroma staršem. Če kakšna stvar zaradi Isabelle ni izvedljiva, pač ni izvedljiva in se s tem ne ukvarjam preveč. Najbolj pomembno mi je, da je poskrbljeno zanjo.

Story: Pa mislite, da bi lahko zdaj sprejeli kakšno delo, ki bi od vas zahtevalo, da bi bili več dni odsotni?

Ne, kot sem že omenila, se še dojiva. Sem namreč velika zagovornica čim daljšega obdobja dojenja, do prvega leta obvezno, če pa otrok želi ter ima mati mleko, še do drugega leta starosti. To naj bi bilo po trditvah svetovne zdravstvene organizacije za dojenčke tudi nekaj najboljšega, kar lahko mati da otroku.

Story: Kmalu po porodu ste bili že v top formi. Zaupajte nam, kako skrbite za svoje telo zdaj po porodu. Imate kakšno posebno prehrano, telovadbo?

Moje telo se je po porodu spremenilo le v predelu trebuha. Res imam raven trebuh, ampak na koži opazim, da je še malce raztegnjena. Se mi pa zaradi nege vidno vsak dan izboljšuje, ker uporabljam naravna masla Butters, ki so prava hrana za mojo kožo. Opažam pa tudi, da je moja trebušna mišična stena bolj ohlapna, saj ko se najem, mi trebuh kar 'skoči ven' in zato se velikokrat pošalim, da sem spet noseča. (smeh) Sicer za to obstajajo super poporodne vaje, za katere pa sem bila do zdaj preveč lena in jih nisem ravno izvajala.

Tudi kar se tiče preostalih vaj za telo sem bolj lena, to pa verjetno zato, ker se zanašam na svoje gene, saj nikoli nisem imela težav s kilogrami in lahko jem, kar želim, pa se mi nikjer nič ne pozna. Včasih se tudi pošalim, da bi lahko kdaj šli vse te čokolade in sladoledi, ki jih pojem, vsaj malce v rit. (smeh) No, pa se bom mogla očitno malo potruditi in trenirati, da bom imela večjo zadnjico.

Sicer pa lahko rečem, da se dosti gibljem, z Isabello veliko hodiva naokrog z vozičkom, da o vsakodnevnem fitnesu z njo v rokah sploh ne govorim. Moram pa priznati, da si lajšam svoj zelo zaposlen vsakdan tudi z zdravo prehrano nuMe, ki jo imam s seboj na potovanjih, ko sem zunaj po obveznostih ali pač doma, ko nima časa, da bi si pripravila zdrav obrok. Saj kljub temu da sem sladkosneda in se mi to zaenkrat ne pozna, ne želim v nedogled jesti nezdravo. Torej, ko utegnem, kuham sama, ko pa ne, si pripravim obroke nuMe.

Story: Boste čez čas, ko ne boste več dojili, svoje navade še kaj spremenili, zaostrili? Ali se boste zanašali na to, da ste ena tistih srečnic, ki se ji pregrehe ne poznajo na telesu preveč hitro? (smeh)

Sem kar ena tistih srečnic, ja! Glede na to, da se mi za zdaj vse moje pregrehe še ne poznajo, si rečem, zakaj bi se držala nazaj in ne uživala v hrani, če lahko?! Sem namreč velik gurman in sladkosned, kar se pa tiče čokolade, jo verjetno nikoli ne bom ukinila s svojega skoraj vsakdanjega jedilnika. Lahko mirno rečem, da sem odvisna od čokolade, pravi čokoholik! (smeh) Vseeno pa naj poudarim, da pazim, da je večina hrane, ki jo pojem, naravna in ni procesirana, popijem pa tudi veliko vode, za kar mi je moje telo verjetno zelo hvaležno, saj kot vemo, je voda za naše zdravje še kako pomembna.

Story: Manekenka, ki skoraj vsakodnevno je čokolado in se grehov sploh ne brani. Sanjska kombinacija! (smeh) Pa se vseeno morate kdaj disciplinirati?

Res sem zelo sladkosneda in teh grehov se ne branim. (smeh) Kar pa se tiče discipline, sem takrat, ko je to potrebno, zelo disciplinirana in me nobena še tako mamljiva jed ali čokolada ne prepriča, da bi grešila. Ampak takšne discipline sem uporabljala takrat, ko sem imela pomembno modno revijo ali fotografiranje. Sama do sebe sem namreč zelo stroga in ko sem želela, da je moje telo popolno, da se mi lepo vidi tonus mišic in da je koža gladka ter napeta, takrat sem bila res pridna. Trenirala sem in jedla samo zdravo 'fit' prehrano. Nekaj tednov takšne discipline in sem bila kot iz škatlice. (smeh)

Story: Vaš Instagram kot tudi Facebook spremlja tudi veliko trendi mamic, saj lahko kar trdimo, da ste prava trendsetterka ... Katere pa so zdaj vaše top stvari, ki bi jih morala imeti vsaka trendi mamica?

Hm, na prvem mestu je kakovosten voziček in velika pregledna previjalna torba. Jaz sem pri izbiri seveda gledala dvoje, najprej kakovost, potem pa še videz, saj sem rada vedno urejena. Zakaj ne bi poleg mene bila šik še otroška oprema? Prav tako ne morem mimo gnezdeca Sleepyhead, praktično ležišče za udobno spanje dojenčkov in tudi starejših otrok, lahko pa služi tudi kot igralna podloga, počivalnik ali prenosna posteljica. Vse te stvari pa so mi v bistvu pomagali izbrati v trgovini Mali Zakladi, saj na začetku kot novopečena mamica sploh nisem razumela, kaj in kje bom potrebovala neko stvar. In pa zadnji izdelek, brez katerega si ne znam predstavljati dneva, Aventov kuhalnik in mešalnik v enem. Z njim vsak dan Isabelli hitro in preprosto pripravim zdrav in okusen obrok. Tiste, ki so že mamice, me verjetno zdaj razumejo, ko to berejo, tiste, ki pa bodo šele to postale, naj si zapomnijo teh nekaj nasvetov, kakor sem si jih tudi jaz.

Story: Tudi za Isabello izbirate samo najboljše stvari. Katera oblačila in igračke pa so ta hip pri vas nepogrešljive, katere bi priporočili vsaki mamici?

Že dolgo smo ljudje vedno bolj pozorni na to, kaj damo nase oziroma iz katerih materialov so izdelki, ki nas obkrožajo, pa naj bodo to oblačila, kozmetika, embalaža hrane ... Zato si lahko predstavljate, kako pomembne so šele stvari, ki jih izbiramo za svoje otroke. Sama sem najbolj pozorna na to, da so vsi izdelki naravni in preverjeni. Tako vam lahko naštejem nekaj znamk, ki jim zaupam in so tudi v svetu zelo priljubljeni, jaz pa sem z njimi zelo zadovoljna. Veliko bodijev, hlačk, slinčkov, odejic in pleničk imam znamke Aden&Anais, zaupa ji tudi igralka Jesica Alba, saj so narejeni iz čistega bombaža, vse njihove stvari pa so zelo mehke, nežne in lahke, sploh za poleti, da otrokova koža lepo diha.

Potem so zelo pomembne igrače, predvsem glede žvečenja, saj jo ima lahko otrok v ustih tudi ure in ure. Tu me je navdušila znamka Hevea, ki izdeluje znane račke iz 100-odstotnega kavčuka, za vzorce svojih igrač in grizal pa uporabljajo jedilne barve. Med plišastimi igračkami pa tudi ninicami in odejicami pa je zelo priljubljena Little Giraffe. Ta je tudi iz preverjenih materialov, je zelo mehka in nežna za crkljanje, nad njo pa je zelo navdušena tudi mala Suri, hčerka Toma Cruisa in Katie Holmes. Naštela sem samo nekaj teh stvari, ki jih kupujem pri Malih Zakladih in za katere vem, da so res zelo kakovostne za naše male sončke, je pa seveda dandanes za otroke malo morje stvari ... Ampak, kot sem omenila, je zelo pomembna kakovost, ne samo videz.

Story: Na Instagramu radi delite skupne trenutke z Isabello. Kakšen pa imata dnevni ritual, kadar sta sami? Kadar očka ni doma ...

Najin dnevni ritual je zdaj hvala bogu že nekaj časa ustaljen, in sicer se začne z zbujanjem med 6. in 8. uro zjutraj. Ko se princeska dobro predrami, ji pripravim zajtrk, po zajtrku se malo igrava. Okoli 11. ure pa postane spet zaspana in hoče 'svoje mleko'. Tako jo grem podojit, ona pa zaspi za dobro uro do dve, včasih tudi tri. No in ta ritual 'hrana-igra-dojenje-spanje' ponoviva še za kosilo in večerjo. Vmes, ko spi, se mi včasih uspe izmuzniti, ne da bi se Isabella zbudila, in takrat doma kaj postorim, če pa mi nikakor ne pusti oditi in se zbuja, izkoristim tisti čas, da sem na telefonu, na e-mailih ...

Story: Kako pa preživljate dneve, ko ste skupaj? Kako svoji dekleti razvaja Admir?

Ko smo vsi trije doma, je Isabella zelo rada pri svojem atiju in po njem pleza, se prevrača in kobaca kot en mali puhasti mladiček. (smeh) Admir v tem nadvse uživa, jaz pa verjetno še najbolj, ko ju tako opazujem. Sicer pa smo zdaj poleti velikokrat skupaj na plaži, družimo se pa tudi na kakšnih zasebnih poletnih zabavah in piknikih pri prijateljih tu v Budvi, kjer včasih pridejo tudi mlajši otroci in ima Isabella tako tudi svojo družbo.

Story: Pa kdaj očka tudi popazi na malo Isabello, da si lahko vzamete čas zase, morda obiščete kakšen salon za nego, da imate čas, ki ga lahko posvetite samo sebi?

Za zdaj še nismo imeli te potrebe, da bi jaz morala nekam, Admir pa bi bil sam z njo doma. Na približno mesec in pol pridem v Slovenijo in takrat se kar skupaj z Isabello odpravim v moj najljubši salon Viki's Place v Ljubljani in tam se jim prepustim za nekaj ur. Punce iz salona so pa tako prijazne, da z veseljem poskrbijo za Isabello. Jo pocrkljajo, se z njo igrajo, jo uspavajo ... Mami pa takrat uživa na negi, pri frizerju, ko ji delajo manikiro ...

Story: Kaj pa samo vajin čas z Admirjem? Gotovo ga kdaj tudi potrebujeta?

Verjetno ga potrebujeva, ja, vendar si ga še nisva vzela. Sicer pa niti ne veva, kako bi to izpeljala. Isabella je zelo navezana name in ne želi k nobenemu drugemu v roke, razen svojemu atiju. Tako da tudi, ko sem razmišljala o varuški, ne vem, kako bi to izpeljali. Tako o tem sploh ne razmišljava več.

Story: Čeprav živite v čudoviti Črni gori in ste praktično ves čas ob morju, si boste vseeno privoščili kakšen pobeg kam drugam, na kakšne počitnice, morda zdaj poleti kaj v Slovenijo?

V Slovenijo se oba vračava kar pogosto. Kar se tiče pravih počitnic, pobegu nekam drugam, pa nam nikakor ne bo uspelo čez poletje, saj ima Admir v tem času največ obveznosti. Zaposlen je namreč v podjetju, katerega glavna dejavnost so nepremičnine in hotelirstvo, ki je seveda v poletni sezoni v največjem razcvetu.

Story: Pa kaj pogrešate Ljubljano poleti? Prijateljice? Vas kaj obiščejo?

Da, v bistvu pogrešam neki življenjski slog, ki ga imamo v Sloveniji. Tu je kup stvari drugačnih, vendar kar se tiče poletja, lahko rečem, da je tu dosti lepše kot v Ljubljani, govorim za poletno sezono. Prijateljice pa seveda pogrešam in se dogovarjamo tudi, da me kaj obiščejo. Upam, da jim uspe!

Story: Kaj pa vaša mami, vas je že obiskala v Črni gori? Gotovo vzdržujete stike.

Z mami se veliko slišiva tudi prek Skypa. Ampak na žalost me še ni obiskala in me tudi ne more kar tako enostavno obiskati, saj ima doma še druge mladoletne otroke, ki so pri njej že leta v rejništvu. Mami tako skrbi zanje, jim nudi dom in je v bistvu njihova družina. Upam pa, da se ji uspe dogovoriti in časovno uskladiti z vsemi, da nas pride obiskat vsaj za kak teden.

Story: Gotovo vam tudi kaj svetuje. Kateri pa so tisti najbolj dragoceni mamini nasveti?

Ko se zdaj z mami pogovarjava o dojenčkih, stvareh zanje in pristopu k dojenju, hranjenju itd., mi vedno reče, da se je veliko stvari zelo spremenilo od takrat, ko smo bili mi majhni, in sicer na boljše! Pravi, da se zdaj dosti več pozornosti nameni otroku, njegovemu počutju, razmišljanju, medtem ko se je takrat bolj fokusiralo na same starše oziroma na mamo in so se otroku manj približali kot zdaj. Takrat je bilo pač važno samo da je otrok zdrav in sit , kar je seveda tudi danes zelo pomembno, je bilo pa manj poudarka na njegovih čustvenih potrebah, psihičnemu razvoju.

Irisini nasveti za fit telo: "Raje spijte kozarec vode, kot sezite po hrani!"

● Zelo pomembno je piti veliko vode, saj večina ljudi zaradi dehidriranosti občutek žeje zamenjuje z lakoto in takrat sežejo po hrani, namesto da bi spili kozarec vode.

● Zmanjšajte vnos soli! Slana hrana zadržuje vodo v našem telesu, zaradi česar smo lahko ivideti bolj obilni, ampak to ni glavni problem soli. Sol naše celice opustoši z vodo in tako smo na zunaj videti zaliti, naše telo oziroma celice pa so žejne, posledično pa to tudi stara našo kožo.Poskušajte jesti čim več naravne, nepredelane hrane. Naj bo vaše telo čisto in ne zapacano z raznimi umetnimi dodatki iz procesirane hrane, ki se ne morejo izločiti iz telesa.

● Prilagodite razmere hrane svojim potrebam in metabolizmu. Sama na primer ne morem biti zgled vsem, saj smo si med sabo drugačni in meni očitno čokolade in preostale sladkarije ne delajo težav s kilogrami, medtem ko vem, da se nekatere morate paziti prav vsakega koščka sladkorja.

● Zelo veliko vozičkam, to je moja najpogostejša vaja. Kadar se spomnim, pa včasih delam tudi počepe in poporodne trebušne. Vendar če želite spremembe, morate biti bolj pridne kot jaz. (smeh)

● in še nasvet, kako se ubraniti volčji lakoti: napad lakote lahko zamenjujete z dejansko žejo, zato takrat spijte kozarec vode. Drugače pa sama trenutno prakticiram novo in naravno prehrano nuMe. Dobijo se namreč jagodne karamele iz glukomanana, ki v želodcu nabrekne, ko jo poješ in spiješ vodo. Ustvari občutek sitosti in poteši željo po sladkem. To je prva dietna stvar, ki sem jo kadarkoli uporabljala, saj bi se tudi jaz rada vsaj malo odvadila čokolade ... vsaj malo. (smeh)

Ilona Penzeš

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story28/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 28/2017

Story 28/2017, od 06. 07. 2017