Iryna Osypenko: Prihaja iz vojaške družine

Oblačila: obleka Dolce & Gabbana, prstan Lara Bohinc, čevlji Jimmy Choo, Midas (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
Vir: Story
24. 2. 2012

Manekenka Iryna Osypenko Nemec se je pred 14 leti v Slovenijo preselila iz Ukrajine, kjer v njenem rojstnem kraju še danes živi njena družina. Na otroška leta ima lepe spomine, še posebej na prijatelje iz šolskih klopi, s katerimi je rada ušpičila kakšno vragolijo. Ker sta oba starša delala v vojski, nikoli ni čutila pomanjkanja, pravi pa, da se je življenjski standard v Ukrajini v zadnjih letih poslabšal.

Story: Večina od nas ob besedi Ukrajina pomisli predvsem na revščino. Je dejanska slika resnično takšna, kot jo vidimo v medijih?

Žalosti me, da moram to reči, a so se razmere, odkar sem odšla iz Ukrajine, samo še poslabšale. Žal so politične spremembe močno vplivale na gospodarstvo in blaginjo ljudi, zato je danes v Ukrajini ogromno revnih in nekaj zelo bogatih ljudi, srednji razred pa je tako rekoč izginil. Tudi Slovenija ni imuna za ta pojav in močno upam, da ne bo nikdar prišlo do takega razslojevanja. Sama sem odraščala v času Sovjetske zveze in takrat je bilo drugače, meni in mojim pa sploh ni bilo tako slabo.

Story: Kako bi opisali otroštvo v Ukrajini?

Bilo je zanimivo in zelo razgibano, polno veselja, iger in smeha. Imam čudovite starše in krasne stare starše, še posebej babico, na katero sem bila zelo navezana. Starša sta se spoznala v maminem rojstnem mestu Zaporožju, kjer sva se z bratcem rodila in kjer smo živeli prva leta. Zaradi očetovega dela - bil je vojaški pilot - smo se večkrat selili, tudi v države zunaj Sovjetske zveze. Teh selitev nisem imela rada in vsaka je bila zame dramatičen prelom, saj sem s selitvami izgubljala prijatelje in tudi okolje, na katero sem se navezala. Po drugi strani pa sem dobila tršo kožo in se naučila, da moraš spremembe jemati s pozitivno naravnanostjo in pričakovati samo najbolje. Proti koncu službe je oče nadrejene prosil, da ga premestijo nazaj v Zaporožje in tako sem puberteto dočakala v rojstnem mestu, kjer je živela babica, ki je ogromno vplivala name in na odraščanje.

Story: Kdaj ste ugotovili, da v Ukrajini za vas ni svetle prihodnosti in želite srečo in uspeh poiskati v tujini?

Kot manekenka sem poskusila uspeti zelo zgodaj, tako v Zaporožju kot v tujini. Svet me je od nekdaj mikal in zdi se, da mi je bilo usojeno, da ne bom živela v rojstnem mestu. Na zgodnjih potovanjih me je spremljala mama, čeprav sem kmalu postala samostojna.

Story: Kako ste zbrali pogum, da ste spakirali kovčke in odšli v neznano?

Kot sem že prej omenila, mi poguma ni nikoli manjkalo, prav tako pa smo, kot že omenjeno, veliko potovali. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bom od doma odšla za vedno.

Celoten intervju si preberite v reviji Story, njega povzetek pa tudi na spletnem Cosmopolitanu.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story