Isaac Palma in Manca Špik: "Spoznala sva se, ko je bila pesem že posneta!"

Isaac Palma in Manca Špik: "Spoznala sva se, ko je bila pesem že posneta!" (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
28. 1. 2017

Parček, čeprav to v resnici nista. Sta glasbena ustvarjalca, ki sta v kratkem mesecu dni ujela srca številnih poslušalcev in na YouTubu zapisala svoj prvi 'milijonček'. Sta usklajena in popolnoma predana temu, kar počneta, in težko bi jima pripisal kaj drugega kot glasbeno pot z dolgo brado. Na uredništvu se tokrat navdušujemo nad Manco Špik in Isaacom Palmo ter njunim igrivim značajem, ki ga tudi med pogovorom težko skrijeta. 

Story: Manca, Isaac, pred kratkim sta naredila revolucijo s skupno skladbo. Ali je k uspehu prispevalo prav to, da se tudi sicer tako dobro razumeta?

Manca: Hecno je, da sva se z Isaacom spoznala šele po tem, ko je bila pesem že posneta, saj je vsak svoj del pesmi posnel ločeno v studiu. Povezal naju je namreč moj producent in avtor pesmi Raay.

Story: Kdaj pa sta se potem prvič spoznala?

Manca: Čez nekaj dni je sledilo snemanje videospota in šele tam, v Rimskih toplicah, torej pred kakšnim mesecem dni, sva se spoznala. Ujela sva se takoj, praktično brez besed. Isaac je strašansko talentiran pevec in energija med nama je takoj stekla.

Isaac: Nedvomno je za vsako delo, ki ga dobro opravljaš, zelo zaslužen tudi dober 'tim'. Kot je za dober film pomembno, da se glavna igralca dobro ujameta in da je med njima kemija, je tudi pri petju pesmi v dvoje pomembno, da za tem stojita dva pevca, ki se dobro razumeta.

Story: Rekla ste mesec dni. Tako hitro sta bila posneta pesem in video?

Manca: Pesem je bila posneta v rekordnem času. Tega, koliko časa jo je 'pilil' njen avtor Raay, sicer ne vem, ampak od tega, da sem dobila zanjo demo posnetek s tekstom, do tega, da smo posneli videospot, je minilo mogoče deset dni. To sicer ni praksa in posamezna pesem lahko včasih nastaja tudi več mesecev ali celo let. Proces produkcije pesmi pa je danes precej hiter, še posebej, če delaš s profesionalno ekipo, ki ve, kaj počne. Moja produkcijska ekipa je ena izmed najizkušenejših, Raay pa je, kot je že vsem znano, tudi najbolj plodovit glasbeni avtor zadnjih nekaj let.

Isaac: Pesem je nastala precej hitro in spontano, brez premislekov in pomislekov, in tako preprosto daš ves svoj trud od sebe in upaš na najboljše.

Story: In če govorimo o vaju: se sicer tudi zasebno družita, ali časa za to še ni bilo?

Manca: Z Isaacom imava trenutno precej nastopov, tako da se vidiva skoraj vsak vikend. Če je le možno, se tudi malo podruživa in pravzaprav sem ga šele na nastopih bolje spoznala, k temu pa je prispeval nastop konec decembra, ko sva prvič nastopila v okolici Ptuja, torej v krajih, kjer Isaac živi.

Isaac: Z Manco imava profesionalen in prijateljski odnos, druži pa naju ista ljubezen, to pa je ljubezen do petja.

Manca Špik in Isaac Palma

Story: Pa si na nastopih kdaj zaupata tudi kakšne osebne stvari? Kaj se je komu zgodilo?

Manca: Če povem iskreno, je Isaac zelo radovedna oseba, ampak ga zanimajo čisto druge stvari. Najbolj to, kako se kaj izgovarja v slovenščini, in vidim, da se zelo trudi zapomniti si. Sicer pa je precej umirjena oseba, ki ne govori veliko, sploh pa ne v družbi, saj vedno da prednost drugim. Podobno lastnost imam tudi sama in najbrž se tudi zato tako lepo razumeva. Ker imava v naslednjih mesecih še veliko skupnih nastopov, se bo najino poznanstvo zagotovo poglobilo in morda celo preraslo v pravo prijateljstvo.

Story: Kaj pa vajini družini? Sta se že spoznali?

Manca: V tesnih stikih sem s Patricijo, saj njegova žena ureja vse podrobnosti glede njegovih nastopov. Patricija se mi zdi zelo odgovorna in zelo zrela, kljub mladosti. Mislim, da se bo razvila v odlično osebno menedžerko.

Isaac: Sicer pa se najini družini še ne poznata, saj za to še ni bilo prave priložnosti.

Story: Pa zdaj, glede na uspeh, načrtujeta še kakšno sodelovanje?

Manca: Moj primarni načrt, ki sva ga razvila z Raayem, je, da izdam album duetov. Ta ideja se je razvila že pred časom in po 'Pesmi', pri kateri sem sodelovala s Kvatropirci, ter duetom 'Življenje je ples', ki sem ga posnela z Rokom Ferengjo, je pesem 'Oba' z Isaacom že moj tretji duet. Četrtega načrtujemo za poletno sezono in imamo že dogovorjeno novo sodelovanje, a naj to za zdaj ostane še presenečenje. Čisto mogoče pa je, da bova znova sodelovala pri moji naslednji plošči, ali pa pri njegovi ... Nikoli ne reci nikoli!

Isaac: Za zdaj preprosto uživava v tem, kar sva naredila zdaj. Presrečna sva, da je najina pesem dosegla srca ljudi, kaj se bo dogajalo v prihodnje, pa bo pokazal čas.

Story: Manca, kaj pa sicer mislite o Isaacu? Ste ga spremljali na Talentih?

Manca: Isaaca sem prvič videla na avdicijskem nastopu, ko je zapel pesem Moja. Takrat sem se zjokala, ne toliko zaradi odpete pesmi, ampak zaradi tega, kaj je povedal, kako je povedal, zaradi skromnosti, energije ... Ko me je Raay nato čez kakšen mesec presenetil z idejo, da bi bil naslednji duet prav z njim, sploh nisem razmišljala. Vedela sem, da je to to!

Story: Isaac, kaj pa vi? Kakšni so vaši vtisi o Manci?

Isaac: Manca je zame velika pevka, ženska z velikim srcem, hkrati pa preprosta in vedno dobre volje. Biti mama in hkrati še uspešna pevka pomeni združiti dva velika poklica, njej pa vse to uspeva. V čast mi je, da lahko sodelujeva.

Manca Špik in Isaac Palma

Story: Manca, tole je pa lepo povedal, kajne?

Manca: Rada imam zadržane ljudi, ki se ne 'mečejo ven', ostajajo skromni, in da ima tisto, kar povedo, neko težo. Tudi sama sem taka. Isaac je tak. Sicer pa ga cenim kot enega od največjih pevskih talentov, kar sem jih imela priložnost spoznati, in mislim, da je pred njim še bleščeča kariera.

Story: Brez dvoma vama na vajini poti veliko pomeni tudi podpora partnerjev, kajne?

Manca: Zelo bi mi bilo težko, če mi družina in partner ne bi stala ob strani. Če ne moreš deliti uspehov, je vse zaman. Najlepše je, ko slišim, da sem super mamica, te besede mi pomenijo največ!

Isaac: Meni veliko pomenijo njene spodbudne besede in to, da me spremlja na snemanja. To zame nima cene. Zavedam se, da brez žene danes ne bi bil tam, kjer sem. Spremljala me je na prvo avdicijo za oddajo Slovenija ima talent in vse do danes je bila z menoj na vsakem koraku. Žena mi daje notranji mir, če je z mano, pozabim na tremo in skrbi, želim si, da bi bilo vedno tako.

Story: No, sicer je pred vrati skoraj valentinovo. Kako ga bosta preživela?

Manca: Nisem ne vem kako romantična, a vseeno valentinovo rada preživim ob dobri večerji, dobri kapljici in dolgem klepetu.

Isaac: Valentinovo? Midva se trudiva, da ga praznujeva vsak dan. Letošnji februar bo poseben predvsem zato, ker bova praznovala prvo obletnico poroke. Strinjava se, da bo to najlepše darilo za valentinovo. Prenašava se že eno leto in precej dobro nama gre.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story04/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 04/2017

Story 04/2017, od 19. 01. 2017