Žana Povše iskreno o alkoholu in drogah

Žana Povše iskreno o alkoholu  in drogah (foto: POP TV, Goran Antley) POP TV, Goran Antley
Vir: Story
14. 3. 2015

Pevka Žana Povše Salobir, ki jo od preteklega vikenda lahko spremljamo v televizijskem šovu Znan obraz ima svoj glas, nam je razkrila, kaj si misli o zdravem načinu življenja in kakšni so njeni pogledi na tako pereče teme, kot sta alkohol in droga.

Žana je že precej dolgo zagovornica zdravega načina življenja, ki ne posega samo na področje prehra-njevanja, ampak tudi na fizično in psihično področje.

"Če te zanima zdrav način življenja, tako kot mene, si prebereš čim več o vsem, kar bi ti pomagalo pri ohranjanju tega. Tako sem s pomočjo knjig in interneta pridobila kar nekaj znanja. Neizčrpen vir znanja o zdravi hrani pa je Dani. Če o čem nisem prepričana, vprašam njega. Res pa je, da se tega kot najstnica nisem dobro zavedala oz. sem z leti pridobila določene izkušnje in poglede. Moja najslabša razvada je bilo kajenje. Šele danes se zavedam, koliko slabega sem si s tem naredila, in vsa zahvala gre mojemu Daniju. Ko sem ga spoznala, so se stvari namreč začele postavljati na pravo mesto. Sicer bi tudi sama enkrat nehala, ampak njegova vztrajnost je proces pri tem še pospešila," prizna Žana.

"Nočem pametovati, ampak šele danes se zavedam, da je kajenje odgovorno za smrt enega od desetih odraslih. Statistike v zdravstvu govorijo, da je približno pet milijonov smrti na leto, ki so posledica kajenja. Če se bo vzorec nadaljeval, bo v letu 2020 enkrat več smrti zaradi kajenja. In da ne omenim, da je kajenje četrti največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni na svetu: od kronične pljučne bolezni do raka ipd. Grozno mi je tudi, ko vidim, da so pasivnemu kajenju staršev izpostavljeni tudi otroci. Razlike med neposredno vdihanim dimom iz cigarete in dimom, ki se kadi v bližini, ni. Pri otrocih to lahko povzroča respiratorne simptome in upočasni rast njihovih pljuč. Da drugih stvari sploh ne naštevam," doda Žana.

Kritično mnenje pa ima Žana tudi o drugih oblikah zasvojeno-sti. "Sem spadajo droge, čeprav priznam, da sem tudi to poskusila. Sicer ne kakšnih pravih, trdih drog, ampak sem. Moje eksperimentiranje se je končalo, še preden se je sploh začelo. Rada imam adrenalin! Raje kot katerokoli drogo. Mislim, da smo ljudje odvisni od marsičesa in so droge samo del. Vsaka odvisnost je nevarna, tako v negativno kot v pozitivno smer. Nimam dobrega odnosa do odvisnosti na splošno, do drog pa imam še posebej negativen odnos."

V svetu znanih se sicer veliko govori o modernih drogah, ki so predvsem v obliki kokaina. "Na estradi se veliko govori o tem, manj pa se uživa. Veliko ljudi, ki se giba in dela v svetu znanih, je bolj obsedenih z zdravim načinom življenjem in skrbjo za svoje telo kot z drogami. Seveda so droge prisotne tudi tukaj. Ponujene pa so verjetno tistim, ki kažejo željo po uživanju teh. Smo odrasli ljudje z večinoma izdelano svobodno voljo in osebnostjo. Odrasel človek pa naj počne, kar mu je ljubo, če le s tem ne škoduje sočloveku. Kokain je v začetku 21. stoletja postal t. i. rekreacijska droga, po kateri so posegali tudi v višjih družbenih slojih, a se je razširil med vsemi socialno-ekonomskimi sloji. Nisem vedela, da je po vrednosti ulične prodaje takoj na drugem mestu za kanabisom. Status kokaina kot klubske droge pa kaže tudi na njegovo popularnost med množicami, željnimi zabave.

Čeprav tega ne razumem, saj se ljudje lahko odlično zabavamo tudi brez droge ali alkohola. Slednji je tudi velik problem današnje populacije. Najhuje pri drogi je, da se z njo srečujejo že najstniki. To pa je že drugi par rokavic. Tukaj nimam strpnosti in nikakršnega odobravanja. Več droge je pred neko ljubljansko srednjo šolo kot na celotni estradi! Za to bi nas moralo skrbeti, ne za estrado. Otroke bi morali obvarovati, pa se tega ne zavedamo. Pa ne samo pred drogo, tudi pred alkoholom. Načeloma nimam nobenega odnosa do alkohola. Ob dobrem kosilu ali večerji rada spijem kozarček vina, če grem ven, pa je znana zeliščna pijača vedno dobra izbira. Sicer pa ne pijem alkohola na dnevni ravni, če vas to zanima.

Glede alkohola nikoli nisem šla čez rob. Rada imam nadzor nad sabo. Že ta izkušnja, da so me pripeljali domov, da sem pol dneva prespala, drugi del pa preždela na stranišču, je bila zadosti, da vem, kje je meja. Na splošno si znam postaviti meje, zato nimam težav s tem. Verjamem pa, da je lahko to zelo kritična bolezen, za katero je nujno strokovno zdravljenje. Koliko zgodb poznamo ali pa smo slišali zanje, ko so ljudje zapili in zaigrali premoženje zaradi alkohola. Ali pa še hujše: ko so zaradi alkohola terorizi-rali družine. Grozljivo!

Po mojem mnenju so to labilni ljudje, ki hitro zapadejo v odvisnost in se potem ne morejo izkopati. Družba bi jim morala pomagati, a dokler ima kdo korist od tega, se to ne bo zgodilo, kar je žalostno. Takšni ljudje potrebujejo pomoč. Ne moje ali tvoje, ampak pomoč strokovnjakov. Jaz nisem poklicana za to, da bi strokovno pomagala, predvsem pa se bom trudila, da bom svojega otroka obvarovala pred tovrstnimi vplivi in izkušnja-mi," nam še zaupa Žana. "Dobrodošlo je, da se človek ob težavah obrne na strokovno pomoč, in pri tem ne vidim ničesar slabega. Nekateri se zatečejo k prijateljem, drugi k duhovnikom, tretji k psihoterapevtu ... vsaka izbira je dobra, če pomaga. Tudi sama sem kdaj pa kdaj svetovala prijateljem in nasprotno. Zato pa smo prijatelji, ne?

Danes je res tako, da smo vsi preobremenjeni. Da imamo preveč dela in je posledično tudi stres tisti, ki nas uničuje. Zato pa poskušam iskati tiste proste trenutke v objemu družine. Da si vzamemo čas, ki ga potrebujemo, ne glede na vse. In to je najbolj dragoceno. Kajti ko izgubiš čas, izgubiš družino," še sklene pevka.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story10/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 10/2015

Story 10/2015, od 05. 03. 2015