Iva Krajnc: Sem povprečno dekle

Iva Krajnc: Sem  povprečno  dekle (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
31. 10. 2012

Izjemna igralka Iva Krajnc opozarja nase na vsakem koraku. Je del izjemnih projektov, ki ji dajejo zagon, pa tudi v osebnem življenju blesti, saj je že dalj časa v ljubezenskem razmerju s kreativnim direktorjem Pristopa Aljošo Bagolo.

Igralka MGL obožuje svoje delo, saj počne tisto, kar ima res rada. Življenje zajema z veliko žlico in je nenehno v pogonu, najbolj pa je srečna, ker ima okoli sebe ljudi, ki jih spoštuje, ceni in ljubi.

"Mislim, da sem čisto povprečno dekle," skromno pripomni Iva, ki že od nekdaj obožuje modo in lepe stvari. "V srednji šoli sem bila izredno navdušena nad risanjem oblek. Potem sem šla na faks in vse je bilo pozabljeno," v smehu pojasni igralka, ki je z odraščanjem in dozorevanjem počasi spoznavala samo sebe. "Nekje do 28. leta se mi je zdelo, da sem še napol otrok, ki ga zanima vse drugo, ne pa ustvarjalni momenti, povezani z igranjem. A kar nenadoma se mi je posvetilo," iskreno pove igralka, ki se je skladno s svojim pozitivnim odnosom do življenja in razumevanjem, da je izredno lepo biti ženska, tudi vidno spremenila. Izjemno rada ima svojo službo, ki pa je žal hkrati tudi način življenja. Deljen urnik, razpotegnjen skozi ves dan, ji omogoča skromno manevriranje s prostim časom, ki ga ima na voljo pred vsakodnevnim nastopom v MGL. Včasih zna biti urnik fizično naporen, a Iva je vajena vsega hudega, saj je to postal že njen bioritem. Neznansko se zabava ob vsakodnevnem srečanju z osebami, ki nastajajo v predstavah. "To so moji ljudje, so del mene in hkrati so nekdo drug. Vsak večer, ko igraš drugo predstavo, je srečanje s prijateljicami, ki so v tebi, prav zabavno," se smeji Iva. Da zna biti igralski poklic zahteven, se velikokrat izkaže tudi, ko nisi ravno dobre volje ali te mučijo težave. "Če te kdaj kaj muči ali daje, se mi zdi, da lahko skozi 'nekoga drugega' najdeš rešitev, ko pride predstava," doda Iva, ki na vsako stvar gleda s pozitivnega stališča.

Ob opazovanju starejših kolegov, ki so prav tako igralci, ugotavlja, da se po letih pravzaprav med seboj ne ločijo veliko, saj zaradi poklica vsi ostajajo večni otroci. In to je tisto, kar daje pestrost njenemu življenju, in je hkrati razlog, da se je odločila za takšen poklic. "Nekako je moj poklic tako prepleten z delom v isti družbi, da so to večinoma tudi moji prijatelji, in izven službe jih zato nimam prav veliko. To bi si sicer velikokrat želela, a nimam toliko stika z zunanjim svetom," pojasni Iva, ki zaradi raznolikosti debat izjemno rada naveže stik z ljudmi, ki se ukvarjajo s povsem drugimi stvarmi. Večinoma debata teče o potovanjih in odkrivanjih drugih narodnosti, običajev. Vsake toliko pa je vseeno čas za pravi 'babji čvek', čeprav Iva v tem ni najboljša. Pravi, da je glede ženskih debat povsem dolgočasna, saj je niso nikoli fascinirale.

V prostem času se raje zateče k lenarjenju, saj čas, ki ga ima na voljo, izjemno rada preživi na kavču, pogleda kakšen dober film in se sladka s čokolado. "Ko vem, da imam čas zase, ga izkoristim tudi za svojega partnerja. Rada se za nekaj ur zapeljeva kam, kjer se dobro je. Sem namreč velika gurmanka in uživačka". Kljub poklicu, ki zahteva veliko raziskovanja pisane besede, še vedno zelo rada vzame v roke kakšno leposlovje, nikakor pa ne revij, saj ji tovrstno branje ne gre najbolje od rok. "Rada vidim, da mi med počitkom in lenarjenjem dela tudi domišljija, saj se mi tako poleni telo, a ne glava. Pride pa tudi trenutek, ko dan raje začnem z jogo in nadaljujem s kuhanjem, da v sebi prebudim vsaj malo gospodinje. Sicer pa ne znam likati, to prepuščam partnerju, ki je tega izjemno vešč in vsekakor boljši od mene. Sama pa svoje obleke itak obešam tako, da se nato kar poležejo na meni," v smehu doda Iva, ki ima poleg gospodinjskih prebliskov še veliko drugih adutov v rokavu.

Pozna tuje jezike, dobra je v nemščini, kar bomo videli tudi na velikem platnu v celovečernem filmu Piano room, ki ga je pred kratkim posnela v Makedoniji. Izkušnja ji je prinesla prijateljstvo z izjemnim igralcem Torstenom Vogesom, ki je v filmu zaigral njenega partnerja. Zanimiva izkušnja je bila prav gotovo izmenjava in piljenje dialogov v nemškem jeziku kar po Skypu. "Vedela sem, da na lokaciji ne bo časa za vaje, zato sva scene vadila kar prek računalnika. Bila sem povsem navdušena, da gre za igralca, ki je izjemno cenjen v tujini. Med drugim je igral tudi v filmu The Big Lebowski, pojasni Iva, ki ji je igranje v tujem jeziku včasih celo lažje, saj lahko tako velikokrat obdrži nekako distanco do maternega jezika. Igralka trenutno nastopa v več predstavah, med drugim v novi predstavi Frankenstein, Čarovnice iz Eastwicka in drugih uspešnicah prejšnje sezone, nastaja je tudi zabavna Komedija z ženskami.

Čeprav ima obveznosti vrh glave, živi za trenutke, a ob misli na to, da morda ne bi imela več dela, jo kar malo stisne pri srcu, saj kot pravi Iva, tega nikakor ne bi hotela doživeti: "To je edino, kar bi me lahko potegnilo vase v negativnem smislu. Ne bi pa si želela niti tega, da ob meni ne bi bilo človeka, s katerim lahko poleg dobrega delim tudi svoje strahove." Pri 33 letih pa doživlja tudi to, kar je moškim na srečo prihranjeno. Gre namreč za večna vprašanja, ki jih začneta postavljati družina in okolica: "Kdaj boš imela otroke?" Iva ima o tem izoblikovano mnenje: "To mi gre na živce, kar bo, pač bo. Ker otrok še nimam, še ne pomeni, da nisem človek. Ne bi marala, da bi se življenje vrtelo okoli mojega podmladka, ampak okoli vsega."

Napisala Manja Plešnar

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story