Ivana Šundov Hojan in Danijela Martinović: Prijateljstvo začeli na letalu

Vir: Story
25. 2. 2009

Ivana Šundov Hojan in Danijela Martinović sta zvezdnici, med katerima se je stkalo globoko prijateljstvo, o tem pa sta spregovorili samo za Story.

Story: Kakšne kvalitete iščete v prijateljih in ali jih imate veliko?
Prijatelji so ljudje, s katerimi ti je prijetno, s katerimi se razumete na nekaj ali več področjih, imate morda tudi podobne poglede na svet, podobno razmišljate … vsaj o nekaterih stvareh. Moja dobra prijateljica, ki živi ZDA, me pogosto presune s svojimi razmišljanji in pogledi na svet, kar je na prvo žogo kar težavno, v bistvu pa me vselej prisili, da si nekaj ogledam s kakšnega zornega kota, za katerega prej sploh nisem vedela. Torej, hotela sem reči, da ni nujno, da je prijatelj čista kopija vas, vaših, želja, razmišljanj, okusov … dovolj je, da se ujamete na neki frekvenci in - kar je najpomembnejše - da se nanj lahko brezpogojno zanesete. Tudi če so mu kakšne vaše odločitve ali poteze nejasne, ne obsoja - lahko in prav je, da pove, kaj si misli, a se ne vtika ali zaradi tega prekinja prijateljstva. Takšni prijatelji pa so zelo redki.
Story: Živite razpeti med Ljubljano in Zagrebom, v obeh mestih imate prijatelje – kako zaradi zaposlenosti najdete čas zanje?
Hm, čas je pojem, okoli katerega in s katerim se vse vrti, in odkar imam družino, je organizacija časa postala zame že prava rutina (kar še ne pomeni, da je vedno enostavno). Prijateljstvo se ne hrani s količino skupaj preživetega časa, ampak s kvaliteto tega. Sicer pa živimo v dobi medijev in kamer (uporabljam program Skype), ki mi omogoča kontakte s prijateljicami ne gledena to, v katerem delu sveta so.
Story: Kakšni ste kot prijateljica?
Trudim se biti takšna prijateljica, kot si jo sama želim. Trudim se sprejemati bližnje, ne da bi jih nujno vedno razumela, trudim se tudi znati poslušati, po potrebi nesebično in neobremenjeno komentirati, svetovati, in kar je najpomembnejše, sem oseba, na katero se lahko zanesejo in sem mož beseda! Morda zveni malce nališpano, a ni - predvsem zanesljivost in sposobnost držanja besede (obljube) sta zame temeljni in najpomembnejši vrlini!!
Story: Je kateri od vaših prijateljev oz. prijateljic z vami še od otroških let?
Je, imam prijateljico, s katero imam zelooo dolge premore v komunikaciji. Kljub temu pa vsak vnovični kontakt dokaže, da se najini 'strugi' ne glede na vso vodo, ki steče v vmesnem času, z vsemi vrtinci, povodnjimi in z vso silo, ki spreminja tla, še vedno ujemata in v tem konkretnem primeru čas za naju ni tako pomembna komponenta.
Story: Vas je kateri od prijateljev kdaj hudo razočaral? Ste mu/ji na koncu odpustili?
Ja, toda takšno razočaranje sem doživela v najstniških letih, ko sem vse medčloveške odnose sprejemala z veliko mero čustev in s precej manj razuma. Zdaj je situacija drugačna. Ne trdim, da me nič več ne more razočarati, a zelo težko me še kaj lahko preseneti in to je dejavnik, ki že lahko malce ublaži razočaranje. Z leti in izkušnjami sem razvila različne obrambne 'mehanizme', ki jih kot najstnica še nisem poznala. Zdaj tudi bolj razumem. Takrat sem manj razumela, a kljub temu odpustila, ker sem si to silno želela.
Story: Kdaj ste spoznali Danijelo?
Ne vem, kdaj natančno sem ji čisto prvič segla v roko in ji pogledala v oči, ker je bilo nastopov in podobnih situacij, ko sem vodila dogodke, ogromno, vem pa, da sva se prvič v globlji pogovor zapletli na letalu, ki je letelo proti Splitu, ker sva naključno (ali pa ne, kdo ve …) sedeli skupaj. Takrat sva se gotovo videli z drugačnimi očmi … vse drugo so prinesli čas in situacije, ki so naju zbližale. Kmalu sem spoznala, da je iz pravega testa zame, oseba s 'težo', blizu ji je dobrodelno delo, pomoč drugim - kar je meni prav tako blizu - poleg tega pa imava tudi isti smisel za humor.
Story: Kaj po navadi počneta skupaj? Se glede na to, da sta obe noro zaposleni, sploh kaj vidita ali za to 'poskrbijo' telefoni in SMSsporočila?
Največkrat komunicirava po telefonu, včasih se čez dan zgodi, da pride k meni na friziranje ali kavico - pisarno imam namreč zraven frizerskega studia. Če ima kakšen večer prost, pride obiskat moji princeski, in takrat je v hiši takoj zabava, saj vse tri norijo kot zmešane, popolnoma se odštekajo in me dajo malce 'na stran'. Če čas dopušča, greva v kino, včasih pa, ko moji Nika in Zara zaspita, enostavno ob čaju debatirava o vsem, kar je zanimivo ali se naju na kakršenkoli način dotika.
Story: Imata kakšno čisto svojo šalo, ki jo razumeta samo vidve?
Oh, takšnih je kar nekaj! Še posebej fino je, če si včasih v množici ljudi, ki naju obkrožajo, 'prebereva misli' …
Story: Si zaupata veliko stvari? Sta takšni prijateljici, da se lahko pokličete sredi noči, če bi na primer katera od vaju potrebovala pogovor?
Ja, povedala in dokazala sem jim že, da sem za najožji krog prijateljev dosegljiva 24 ur na dan!
Story: Sta kdaj skupaj že jokali?
Posebej blizu so nama solze ob kakšnem žalostnem filmu. Sicer pa se v tem ne razlikujeva kaj dosti od drugih prijateljev.
Story: Imata podoben okus za glasbo, filme, obleke, hrano …?
Prav gotovo imava najbolj podoben okus za hrano. Obe sva gurmanki, radi vedno poskusiva kaj novega in največkrat so nama všeč iste jedi!
Story: Sta prijatelja tudi vaš mož Davor in njen partner Petar Grašo? Se na primer dobite kdaj na večerji? Katera je vaša najljubša restavracija?
Vsi štirje smo gurmani in najlepše je, ko smo skupaj za mizo. Imamo sicer kar nekaj priljubljenih restavracij, toda nikoli in nikjer nam ni tako lepo kot takrat, ko si doma sami kaj kuhamo. Vsi skupaj radi poskusimo tudi nova vina ali penine in veselje je popolno, ko se lahko brez večernih oblek in brez 'ročne', ki je v restavracijah vedno do neke mera prisotna, prepustimo tem gurmanskim in somelierskim užitkom. Petar tudi zelo dobro kuha in priznati moram, da je vsaj v dveh jedeh za moj okus nepremagljiv daaaaleč naokrog! V takšni super atmosferi se od srca nasmejimo, neobremenjeno pogovarjamo in si tako naberemo novo energijo. Podobno je tudi poleti na morju. Vsi imamo svoje baze, in ko se dobimo, jutro seveda vedno pričakamo na terasi … Kako pa drugače! Krasno se imamo – ko smo skupaj, se imamo res lepo, čudovita družba smo!
Story: Ali obiskujete Danijeline koncerte? Božičnega v Dvorani Vatroslav Lisinski ste celo povezovali …
Če povezujem njen koncert, sem seveda zraven, sicer pa ne utegnem priti na vse njene koncerte. Če je jubilej ali kaj posebnega, potem bom seveda zraven, lepo je izkazati podporo. Nekoč je na primer na Brionih pela na prireditvi zaprtega tipa in odločili smo se, da gremo kolektivno zraven - bilo je lepo vreme in imeli smo se res lepo, naredili smo si prijeten izlet in se naužili svežega, morskega zraka.
Story: Obe sta zvezdnici. Se pogosto pogovarjata o tem, kako je, če si znan, in kaj piše o vama v revijah in časopisih?
Normalno je, da se v pogovorih dotakneva tudi estrade in dogodkov, ki so z njo povezani, toda v najinih debatah je tega najmanj. Obe to 'zgodbo' z mediji jemljeva kot sestavni del najinega dela in ta je le del (pa najsi bo še tako velik) najinih življenj. Govoriva pa tudi o drugih stvareh … Morda bolj komentirava vizualni del naslovnic, fotografij … čisto po žensko pač. Danijela me morda ni naučila, je pa potrdila moje zaupanje v to, da za uspehom vedno najprej stoji veliko trdega dela in da se dobro (na vseh področjih) vrača z dobrim!
Story: Sta vidve dokaz, da so prijateljstva na estradi lahko tudi trdna in iskrena?
Morda je najino prijateljstvo posebno, če nanj gledate kot na prijateljstvo na estradi, za naju je to samo prijateljstvo - iskreno, nesebično, obema v podporo!
Story: Se nameravate kdaj vrniti pred kamere na slovenski televiziji? Ponudbe so menda že bile. Kaj bi vam morali ponuditi, da bi sprejeli?
Ni velike skrivnosti v tem … Moral bi biti le pravi izziv!


DANIJELA MARTINOVIĆ
Ivana je čudovita mama

Story: Danijela, kaj vam je na Ivani najbolj všeč?
Ivana je prava prijateljica v pravem pomenu besede. Ni treba, da se vidiva vsak dan, saj zato najin odnos ni prav nič manj kakovosten. Ivani lahko zaupam prav vse in vem, da mi je vedno na voljo. Pri njej mi je najbolj všeč to, da je iskrena in predana prijateljica. Kadar sva skupaj, se veliko smejiva, občudujem pa jo tudi zato, ker je prečudovita mama.
Story: Kdaj ste spoznali, da je postala vaša res dobra prijateljica?

Pogosto sva se videvali na različnih dogodkih, v globlji pogovor pa sva padli na letalu, ki je letelo od Zagreba do Splita. Takrat sem spoznala, da je zelo pametna in simpatična oseba. Z vsakim druženjem sva si bili bližje.
Story: Kakšen odnos imate z njenima hčerkama?
Zara in Nika sta punčki, za kateri misliš, da sta iz pravljice. Kadar pridem k njim na obisk, je v hiši pravo veselje. Me tri kričimo ter tekamo po hiši in prepričana sem, da zaradi tega vsi sosedje vedo, kdaj sem na obisku. Najlepše je, ko jim zvečer pred spanjem berem pravljice.Napisal Andreja Freyer
Fotografije Helena Kermelj
Ličenje in pričeska Studio Diva Stil, Zagreb

Nova Story že v prodaji

Story