Ivana Šundov Hojan za veliko noč obvezno barva pirhe

5. 4. 2015

Televizijska voditeljica Ivana Šundov Hojan bo veliko noč preživela v objemu svoje družine. To je praznik, ki ji zelo veliko pomeni, saj so takrat zbrani vsi družinski člani.

Ivana že od nekdaj neguje tradicijo velike noči in skupaj s punčkama, ki sta zdaj že skoraj pravi gospodični, vsako leto ustvarjajo čudovite pisanke. Nika, ki bo letos končala peti razred, in Zara, ki je v četrtem, uživata, kadar z mamico pripravljata vse za slovesno pojedino. "Za veliko noč bomo pri babici in dedku. Oče je bil namreč pred kratkim operiran, in zato si oba z mamo še toliko bolj želita, da pridemo k njima. Glede na to, da imata Nika in Zara počitnice, bosta verjetno ves teden tam. Z nekaj dnevi razlike pa bomo praznovali tudi mamin 70. rojstni dan. Vsi že komaj čakamo snidenje in druženje," pove Ivana. "Velika noč je velik praznik kristjanov, saj slavimo Kristusovo vstajenje, ki pomeni veselje in upanje za vse nas! Velikonočna jajca, pirhi, simbolizirajo prav to – rojstvo novega življenja."

Običaji

Kot majhna deklica je Ivana podobno doživljala ta običaj in navade poskuša zdaj prenesti na svoji dekleti. "Ko razmišljam o otroštvu, me ti prazniki zelo spominjajo na babico. Spomnim se cvetne nedelje, ko smo z njo v cerkev nosile oljčne vejice, blagoslova jedi, ki smo jih nosile v košaricah na veliko soboto, in pa vstajenja točno pred veliko nočjo. To mi je najbolj ostalo v spominu, saj sva s sestro morali vstati zelo zgodaj, natančneje še pred četrto uro zjutraj, ker se je ob štirih že začela procesija. V spominu imam, da je bila vedno še tema, ko sva skupaj z mamo in babi zapuščali hišo in hiteli proti procesiji, ki je šla po klančinah okoli vasi. Vsa pot je bila označena s polžjimi hišicami, v katerih je gorela natlačena in prižgana žagovina. Od daleč je bil pogled na to osupljivo lep. Procesija se je končala v cerkvi z mašo, po kateri smo hiteli domov, ker je dedek že imel pripravljen velikonočni narezek. Njegov kuhani pršut je bil vedno najboljši, prav tako kot babičina potica. Ko zdaj razmišljam o tem, se zavedam, da ti spomini najlepše dišijo." (smeh)

Simbolika

Pred veliko nočjo je tradicija, da se pobarvajo tudi jajca, ki simbolizirajo Kristusovo vstajenje. Izmenjava velikonočnih jajc izhaja iz starih poganskih navad, ki so se obdržale vse do danes. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo pa tudi celotno stvarstvo, kot kozmično jajce.

"Z babico in mamo smo v glavnem jajca barvale s čebulo in s travnatimi rastlinami, ki smo jih poprej nabrale. Tehniko gotovo vsi poznajo, barva pa je res lepa (v različnih rjavo vijoličastih odtenkih, odvisno pač od čebule) in predvsem zelo naravna ter nenevarna. Moji hčerki zdaj nadaljujeta 'čebulno' tradicijo z mojo mamo, me pa doma izpihujemo jajčka ali pa kupimo stiroporna in si potem res damo duška z okraševanjem z akrilnimi barvami, bleščicami, svilo, prtički in različnimi dodatki, ki nam pridejo pod roke. Čez leto shranjujem tudi pokvarjene okraske za lase, ki nam potem pridejo prav za dekoracijo. Nekaj tistih jajčk, ki jih skuhamo, pa potem pobarvamo še z jedilnimi barvami. Potem pomešamo vsa jajca in v košarici je pisano," opisuje družinske navade in nadaljuje: "Ko sta bili Nika in Zara še mlajši, sta k blagoslovu nosili v košaricah še velika kinder jajca. (smeh) Nika in Zara sta zelo pridni in pomagata, kadar le lahko. Pri barvanju jajc bosta prav gotovo, pri vsem drugem pa ne bo potrebe, saj bo nas žensk v kuhinji še preveč. (smeh) Tudi glede hrane se držimo tradicije, saj je to res redkost. Vse druge dni v letu imamo namreč vsak svoje navade glede hrane in vsega drugega. Prazniki so torej prazniki tudi zato, ker se vsi skupaj zberemo in se družimo."