Ivana Šundov uživa v prazničnem ustvarjanju

Ivana Šundov uživa v prazničnem ustvarjanju (foto: Šime Eškinja) Šime Eškinja
Vir: Nova
31. 12. 2018

TV-voditeljica in poslovnica Ivana Šundov že leta živi v Zagrebu.

Po ločitvi od moža Davorja se najraje posveča družini in vzgoji hčerk Nike in Zare. Tudi letos si je vzela čas ter nam razkrila, kako bo preživela najlepše dni v letu, ko se ob mizi, polni prazničnih dobrot, združi vsa družina. 

“Letošnji prazniki so kot vedno prišli prehitro. Decembra je dela še več, ker so na mojem urniku stalno prireditve in božične zabave. Sicer naredim selekcijo, saj se vseh ne utegnem udeležiti, a še vedno se jih nabere veliko. Tudi hčerki imata pester program. Nika je letos v prvem letniku jezikovne gimnazije in se cele dneve uči, tudi pozno v noč, saj si želi obdržati odličen uspeh. Zadala si je kar visoke kriterije, Zara pa se tudi uči več kot sicer, saj letos zaključuje osnovno šolo,” razkrije Ivana, ki ne skriva, da se ob praznikih le stežka odreče kakšnim sladkim, a zdravo pripravljenim dobrotam.

“S hčerkama Niko in Zaro si rade rezerviramo ženski čas za božične sladkarije. Sama pri sladkarijah sicer pazim, a peka piškotov je naša tradicija in čas, ki ga imamo zase in uživamo ob glasbi in ustvarjanju. Nekaj stvari sem že kupila in pripravila nekaj receptov za bolj zdrave variante piškotov. Letos bodo tako v glavnem z ovseno moko, kupila sem lešnikovo, kokosovo in mandljevo maslo, pa seveda zmlete orehe, mandlje in lešnike ter zdrav brezov sladkor. Menim, da če se že sladkamo, naj bo vsaj malo bolj koristno za naš organizem.”

Zapeljiva Ivana je zelo organizirana ženska, tako je tudi za praznike razdelala popoln plan božičnega druženja med Zagrebom, Ljubljano in Vipavo. “Na božičnem kosilu se bomo zbrali vsi skupaj v Ljubljani pri sestri, prišla bosta tudi moja starša iz Vipave. Potice bo spekla babi, saj so njene najboljše in jih napeče za vse – za ožjo in širšo družino. Glede božičnega menija se s sestro še usklajujeva, saj nas bo veliko in vsak ima še kakšno željo. Vsekakor pa smo si enotni v tem, da nam hrana ni najpomembnejša, ampak dejstvo, da smo še vedno vsi živi in zdravi in da bomo lahko skupaj praznovali v družinskem krogu.”


(Ne)čar božične kulise

Ivana že vrsto let sooblikuje številne prireditve, tako pri nas kot na Hrvaškem. Brez dlake na jeziku nam je razkrila svoj pogled na ta vse bolj potrošniško obarvan decembrski čas. “Rada imam lepo okrašena mesta, tudi božična atmosfera mi je všeč, toda čedalje bolj se iz leta v leto čuti, kako se forsira potrošništvo in zdi se mi, da se mesta spremenijo v eno veliko gostilno na odprtem,” in doda: “Sama bolj redko in malo konzumiram tamkajšnjo hrano, saj se mi zdi, da higienski pogoji ne morejo biti isti kot doma ali v restavracijah. Morda sem malo bolj občutljiva za to kot drugi. Poleg tega se mi zdi, da je veliko pomembneje, da naredimo kaj dobrega v tem času, da se spomnimo na koga ali karkoli, kar bi oplemenitilo nas in komu res pomagalo.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Šime Eškinja

Priporočamo