Lorella Flego: "Zame je pozitivno vse, ker je že samo živ­ljenje dar"

18. 7. 2020 | Vir: Story
Deli

O prihodnosti modne industrije in skrbi zase, tudi v težkih trenutkih, smo se pogovarjali s prisrčno voditeljico in modno poznavalko Lorello Flego.

Kako se počutite po koncu karantene?

Zelo dobro, veselo in pozitivno, ampak moram reči, da sem se ves čas počutila tako. Ugotovila sem, da imam neverjeten privilegij, da lahko zelo široko komuniciram z ljudmi, bodisi prek televizije, oddaje ali spletne strani. Tako sem začela motivirati ženske in deliti le pozitivne misli. Nastala je prava skupnost virtualnih prijateljic, ki smo delile izkušnje, nasvete in misli. Meni je bilo super in sem zelo ponosna na opravljeno delo.

Številni so v tem neprijetnem času našli čas za peko kruha, pohodništvo ali učenje novih jezikov. Čemu ste vi namenili (novo pridobljeni) čas?

Veliko sem brala. To je nekaj, kar vedno zelo pogrešam – branje knjig, predvsem psiholoških, a tudi romanov. Všeč mi je, ker se s knjigo čas ustavi in najdeš sebe. Misli se umirijo, besede niso potrebne, si samo ti in svet domišljije, kar deluje zelo sproščujoče in blagodejno.

Lorella Flego

Kje ste v poplavi slabih novic našli mir in veselje?

Predvsem doma in v gozdovih. Raziskovala sem obalo in odkrila veliko čudovitih krajev. Ko je bilo vreme lepo, smo vzeli odejo in si naredili piknik v gozdu. S Sofio sva še bolj utrdili vez, saj zdaj postaja že večja in ji je moj svet zelo pri srcu. Veliko sem pekla, kuhala in gledala dobre filme. Pisala sem dnevnik, pospravila stanovanje in razmišljala o ljudeh. Kot vedno v težkih situacijah se zgodi, da vesolje poskrbi za čistko in nekateri preprosto gredo. To se mi zdi vedno zelo fascinantno ...

Tudi med izolacijo ste bili ves čas aktivni in ste redno objavljali na spletni strani Glitter.si. Se je vaš pogled na modo v tem času kaj spremenil?

Niti ne. Moda ostaja navihana, zabavna, zanimiva in v tej sezoni zelo ženstvena. Ker je pametna punca, se je tudi prilagodila. Videli smo modne maske, ugotovili, da lahko prav vse kupujemo po spletu, in vsaka druga znamka si je omislila 'home' kolekcijo. To sem tudi pričakovala. In pričakovala sem, da bomo ženske vseeno malo pogrešale trgovine, čeprav ne v smislu divjega šopinga, bolj v smislu, da greš ven, si vzameš čas za izložbo, potipaš obleko in o njej razmišljaš zato, ker si jo videl v živo. A kot sem mnogokrat povedala: vse bo dobro, pravzaprav je že.

Kako pa ste sicer skrbeli zase – ste se predali udobju oblačil za prosti čas ali ste se držali svoje izpiljene rutine?

Nisem velika ljubiteljica razvlečenih oblek, ker me naredijo žalostno. Rada sem urejena zase in le zase, to res ni povezano z drugimi. Lahko sem ves dan sama doma in se bom vsaj malo namazala, oblekla lepo majico in izbrala čipkasto perilo. Ves čas sem tudi delala, zato ni bilo časa za pižamo. In mimogrede sem iz predala potegnila najlepše spalne srajce in halje s čipko ter se sprehajala po stanovanju kot hollywoodska zvezda. Saj vem, da je smešno, a dala sem vse iz sebe zato, da ne bi slučajno slabe novice prišle do mene. Menim, da s pomočjo mode lahko naredimo veliko za samozavest in dobro voljo. V tem je vsak popolnoma svoboden.

Ste morda pri bralkah zaznali kakšne spremembe? Mislite, da so ženske med karanteno bolj ali manj skrbele zase in za svojo podobo?

Mojim bralkam so zelo pomembne stvari, kot so osebna skrb, moda, nasveti in prijetno branje. Na portalu jih je bilo ogromno in veliko več so komentirale. Všeč mi je, da so na drugi strani ženske, ki so mi podobne, to je v bistvu moja neverjetna sreča. Ker imam stran tudi v italijanščini, sem pri Italijankah zaznala več zadržanosti in slabe volje, kar je pravzaprav zanimivo: težko jih je bilo motivirati in veliko je bilo takih, ki bi bile najraje v pižami ves dan, zato jim moje objave niso bile pri srcu. Je pa res, da je imela Italija katastrofalno situacijo in so bili prav vsi obupani; težko je verjeti pozitivnemu razmišljanju, ko si obkrožen z negativizmom. A nič zato, nadaljujem po svoji poti in se ne pustim motiti.

Na spletu se je pojavilo ogromno iniciativ za podporo lokalnim obrtnikom, pridelovalcem in oblikovalcem – se vam zdi, da bodo ljudje tudi naprej podpirali lokalno ali so z odprtjem trgovin že polnili vrečke v Zari in Primarku?

Problem so cene. Lokalno je super, je pa tudi dražje. Seveda je kvalitetnejše, ampak če ima populacija malo denarja, je potem tako, da izbereš kose, ki so primerni za tvojo denarnico. Moram pa dodati, da še vedno izobražujemo Slovence na temo mode, kar ni najbolj enostavno. Vsi vse vedo, četudi je to daleč od resnice.

Lorella Flego

Menite, da se bo trenutna situacija tudi naprej odražala v nakupovalnih navadah ljudi in bo vse več modnih nakupov prek spleta? Bo več premišljenih nakupov?

Mislim, da nas je ta situacija nekaj naučila. Predvsem smo ugotovili, da lahko preživimo tudi brez trgovin. Morda smo vse ženske pospravile omaro, zato točno vemo, koliko stvari pravzaprav premoremo in koliko je še premalo nošenih kosov. Verjamem, da bi bila marsikatera lahko nekaj let brez nakupovanja in ji ne bi bilo hudega (dvignem roko tudi sama); to razstrupljanje, ki se je v resnici zgodilo na vseh področjih, je bilo pomembno za vse nas. Odprl nam je oči, zbližal ljudi, potem naredil čistko, povečal nestrpnost, hkrati tudi intuitivnost. Zelo pomembno je, kakšen si globoko v sebi; virus gor ali dol, jaz mislim, da mora vsak imeti svojo vest, ne glede na to, kaj pravi svet, ki nas obkroža.

Kako pa so globalno izolacijo sprejeli modni oblikovalci? Ste prejeli kakšno vest iz Milana?

V Milanu imam veliko prijateljev in skoraj vsi so v stiski. Lastniki hotelov, poslovne ženske, manekenke, oblikovalci, vsi so v slabi koži. Ko je Italija počasi okrevala, je imel Milano še vedno neverjetno rdeče številke in vsi so se spraševali, ali se bodo sploh kdaj pobrali. Zdaj živijo v strahu in na distanci. Povsem drugačna je situacija na jugu Italije, kjer je tudi temperament drugačen. Veste kaj, Milano se bo pobral, Italijani so bojevniki in bodo naredili vse, resnično vse, da bo ponovno vse na svojem mestu.

Glede na to, da bodo večje prireditve še nekaj mesecev prepovedane, kako kaže tednom mode v evropskih prestolnicah?

Ravno včeraj sem se pogovarjala s prijateljem, ki je fotograf v Milanu, in pravi, da teden mode septembra bo. Prav tako v Parizu. A smo vsi malo skeptični, saj si ne želimo intervjujev z masko in manekenk na brvi z rokavicami. Morda pa se do takrat še vse uredi, kdo ve. A prav gotovo bo teden mode drugačen, če pač bo ... Letos bo vse obrnjeno na glavo.

Globalni družbeni dogodki so pogosto inspiracija za umetnike. Bodo tudi modni oblikovalci v karanteni našli novo muzo in lahko jeseni pričakujemo številne kolekcije na to temo?

Srčno upam, da ne. Virus ni muza in maske niso modni dodatek. Moj pogled je tukaj popolnoma drugačen. Osebno bi rada, da vse mine in da ostanejo sledi le v zgodovinskih knjigah, ki jih bodo brali moji vnuki.

Kakšni pa so sicer prihajajoči trendi za poletje? Bomo letos več reciklirali in bomo bolj skromni?

Poleti še ne, naj bi se to pokazalo šele v poletju 2021. Letos smo še ujeti v čudovitem objemu boho mode, z dolgimi oblekami, volančki, širokimi hlačami z visokim pasom, lanu, svetlih barvah in čevljih, ki so že prave umetnine.

Kateri kos boste to poletje zagotovo vključili v svojo garderobo? Ste med karanteno odkrili kakšen modni zaklad?

Vse obleke sem potegnila na plan, ker jih res premalo nosim. Zelo pogosto sem v hlačah, ker so praktične in preprosto pozabim na obleke. Zdaj jih nosim, ker jih je škoda. In komaj čakam na dolge obleke z nizkimi sandalami, to je res super trend.

Kaj sicer napovedujete modni industriji čez pet ali deset let?

Mislim, da se bo industrija skrčila in bo delo potekalo drugače. Mislim, da bodo postali tedni mode redkost ali pa, po drugi strani, bodo samo za elito. Če se bo moda prečistila, se bo tudi njeno občinstvo. Manj vplivnežev, ki niso vplivneži, manj radoved­nežev, ki delajo samo gnečo, in manj površnih novinarjev, ki iščejo trače. In vsi bomo zadihali.

Ste v tem težkem času našli tudi kaj pozitivnega? Kaj boste zdaj še posebej cenili?

Zame je pozitivno vse, ker je že samo živ­ljenje dar. Cenim čas, ki pa sem ga cenila tudi prej. Cenim svoje trenutke in moč, da dam sebe na prvo mesto. Cenim gozdove, ki so me v teh mesecih tako skrbno varovali, in ljudi, ki so znali najti prave besede, pa tudi tiste, ki so pametno molčali. In cenim sebe, ker pri 45 letih zelo dobro vem, kje sem in kam grem.

Pravite, da so nepomembne stvari tiste, ki delajo življenje čarobno. Katere so za vas te stvari?

Večerja v lepi restavraciji, ležanje na zidku z nosom proti zvezdam v poletni noči, polje, polno lučk, Sofijine zlate kite, ki so vedno na svojem mestu, psička Beatrice, ki me zjutraj vleče za nogo, stavek v knjigi, ki me zadene kot klofuta, ker je tam prav zame. In čarobna beseda NE, ki jo moram nujno reči večkrat zato, da najdemo srečo.

Česa si to poletje najbolj želite?

Dopusta v lepem kraju brez ljudi, ki govorijo o karanteni, brez slabih misli, telefona, računalnika, obveznosti, make upa, težkih puloverjev, ure. V bistvu točno vem, kam, kako in s kom, to je že vse v moji glavi, zato tudi vem, da bo.

Napisala: Katja Kozlevčar // Fotografije: Zen

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik