The Canyon Observer: Slovenska skupina, ki jo poslušata tudi Zala Kralj in Gašper Šantl

11. 7. 2019 | Vir: Story
Deli

Zala Kralj in Gašper Šantl sta svojo pesem o ljubezni in medsebojnih odnosih popeljala vse do Izraela, zdaj pa je na obzorju prava nevihta. Pa ne poletna, temveč zvočna. Krivci za njo so prijetni fantje iz zasedbe The Canyon Observer, ki bodo julija osvojili srca in ušesa ruskega občinstva.

Ob omembi imena The Canyon Observer se marsikomu nariše velik vprašaj nad glavo, vendar je ljubljanska peterica pogost gost na domačih in tujih glasbenih odrih. Skupina je nastala leta 2011, mnogi bi rekli, da se gibljejo v metalskih vodah, njihova publika pa je vse prej kot metalska. “To je zelo zanimiv pojav,” nam zaupa Nik Franko, oče, partner ter basist zasedbe. “Ko smo se prvič pojavili na glasbeni sceni, smo se še iskali in takrat je bila naša publika pretežno metalska, čeprav te glasbe sami nismo igrali. Zdaj, ko smo postali starejši in bolj 'zateženi', je tudi naša glasba bolj jezna, vendar so naši poslušalci ravno tisti, ki jih ne bi nikoli pričakovali. Poslušajo nas skupaj z Matter, Zalo in Gašperjem, Koala Voice …” nam zaupa z igrivim nasmeškom.

V osmih letih so fantje izdali štiri glasbene izdelke: Chapter I, Chapter II, FVCK ter album NOLL, ki je izšel lani. Od samih začetkov so ostali zvesti založbi KAPA Records. “Fantje so naravnost fenomenalni,” nam z vidnim ponosom zaupa Andraž Kajzer, ki je peterico tudi pripeljal pod okrilje založbe. “Lahko rečem, da so se fantje šele dobro ogreli, saj imajo še ogromno nedotaknjenega potenciala. In čeprav ne delam več z njimi, sem vesel, da smo v stikih kot pravi prijatelji.”

O prijateljstvu, medsebojnih odnosih ter ljubezni ne nazadnje pojejo tudi njihova besedila, ki pa so ovita s tančico težkometalske skrivnostnosti. Matic Babič, vokalist in glavni tekstopisec, navdih za besedila najde v sebi, na pomoč pa mu priskoči tudi mačka Ilka, ki je njegova velika ljubezen. “Saj vem, da se pod odrom derem v mikrofon in da izpadem jezen,” nam zaupa smeje, “vendar je sam postopek pisanja besedil popolno nasprotje. Skodelica domačega čaja ter mačka v naročju, ni boljšega recepta za kreativnost.”

Domačega čaja pa žal ni vedno na poti. Fantje se pogosto potikajo po vseh mogočih kotičkih Evrope (nazadnje so obiskali Francijo, Nizozemsko ter Avstrijo), kot prva slovenska glasbena skupina pa so nastopili tudi na Kubi. “To je bilo leta 2016 in takrat me še ni bilo v zasedbi,” potoži Bojan Varga, bobnar, ki mu pripada tudi laskavi naziv dežurnega romantika. “Mogoče je to še bolje, ker bi zagotovo ostal na tem rajskem otoku. Fantje so mi pokazali čudovite fotografije še bolj čudovitih deklet in priznati moram, da sem se zaljubil v vsako od njih. No, z domačimi puncami se tako ali tako nobena ne more primerjati, razen mogoče ruska dekleta …”

Fantje se julija odpravljajo na nov mednarodni podvig in tokrat bodo osvojili Rusijo, kjer bodo nastopili na BOL Festivalu, skupaj z zvenečimi imeni mednarodne glasbene scene. Po vrnitvi domov pa ne bo časa za počitek, nam pove Gašper Letonja, kitarist zasedbe. “Čaka nas delo pri našem novem albumu, pred tem bomo pomagali našim kolegom iz zasedbe Dust Collector, s katerimi smo ravnokar posneli prvenec, ki ga bodo izdali jeseni … Skratka, glasbeniki ne poznajo počitka.”

Kdaj bo novi album ugledal luč sveta, še ni znano. Fantje pa obljubljajo, da bo novi album presenečenje za vse in prava glasbena poslastica.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik

Nova Story že v prodaji

Story 13/2019

Story 13/2019, od 21. 06. 2019