Iztok Gartner: Mariborčana poskusili cenzurirati

5. 11. 2012 | Vir: Govori.se
Deli

Iztok Gartner je pod imenom Mariborčan na YouTubu objavil svoj pogled na polemiko o družinskem zakoniku in postavitvi radarjev v Mariboru. Očitno so njegovi komentarji izredno zanimivi za slovensko javnost, saj si je posnetek o radarjih ogledalo že skoraj 75 tisoč ljudi, komentar o družinskem zakoniku pa je nekomu šel v nos in so ga zaradi prijave sovražnega govora začasno umaknili.

Iztok pravi, da so posnetki dejansko neke vrste stand up nastopi, da je Mariborčan izmišljen lik, ki ne izraža njegovega resnega mnenja. Več si preberite v intervjuju.

Zakaj menite, da je toliko ogledov vaših posnetkov na YouTubu?
Ta lik 'furam' že nekaj časa, a se je šele zdaj pri posnetku z radarji zares uveljavil in dosegel velik krog ljudi, kar pomeni, da se zdaj ogledi pridno nabirajo tudi pri starejših posnetkih. Finta je bila torej le v tem, da je moral humor mojega lika priti do širše množice, ki ga je nato takoj vzela za svojega. Dokler se to ni zgodilo, sem imel celo občutek, da zadeva očitno ni dovolj zanimiva in da ljudje takega načina stand upa še ne štekajo. Res pa je tudi to, da je tematika radarjev zelo aktualna, kar je nedvomno pripomoglo k priljubljenosti posnetka.

Vaš posnetek o družinskem zakoniku so začasno umaknili. Kako pa je bil sprejet posnetek o radarjih v Mariboru?
Res je, posnetek o Družinskem zakoniku so odstranili, češ da gre za sovražni govor, kar seveda ne drži, saj gre za stand up nastop in parodičen ter satiričen pogled na to, ne pa za neko resno mnenje in žaljenje gejev. Takoj sem se pritožil in bil s pritožbo uspešen, saj so mi video dali nazaj, se opravičili in rekli, da je vse okej in da so ga še enkrat poslušali ter ugotovili, da ne krši ničesar. Posnetek o radarjih se za zdaj dobro drži, sem pa prepričan, da je šel marsikomu v nos, saj se je pritožba na družinski zakonik, ki je na mojem računu na YouTubu že več kot pol leta, zgodila šele po uspehu posnetka o radarjih. Nimaš kaj, ko pri nas nekaj uspe, greš takoj določeni skupini ljudi močno na živce in te hoče onemogočiti zaradi nevoščljivosti.

Se vam ne zdi, da prehitra vožnja v naselju ogroža življenja Mariborčanov?
Sicer nisem iz Maribora, ampak iz Celja (smeh), kar pomeni, da je moj lik izmišljen in da v resnici seveda ne govorim tako, sem se pa po Mariboru velikokrat vozil zaradi različnih opravkov in lahko rečem, da ni bilo tako kritično, kot so želeli prikazati. Na nekaterih odsekih morda res, sicer pa nič posebnega in takega, da bi morali začeti represijo z radarji.

Se sploh ne strinjate s postavitvijo radarjev?
Seveda ne, saj je jasno, da gre za polnjenje blagajne, in to povrhu vsega še tiste zasebne firme, ki je z občino, kot kaže, sklenil super posel. To ni skrb za varnost, to je čista zajebancija ljudi, ki morda omejitev prekršijo za pet kilometrov in bodo vseeno plačali nesramno visoko kazen.

Ste bili od objave videa v stikih z mariborskim županom?
Nisem bil (smeh), sem pa prepričan, da se je posnetku iskreno nasmejal, saj do njega dejansko ni žaljiv, ampak se le satirično in parodično pošali iz vsega skupaj.

Kdo mislite, da se je pritožil YouTubu, da so vam začasno umaknili posnetek o družinskem zakoniku?
Nimam pojma, lahko pa se poigram s teorijo zarote. Morda kak politik, ki se mu je zdelo vse skupaj preveč nevarno, morda kak ljubljanski stand up komik, ki mu gre na živce, da lahko nekdo iz svoje dnevne sobe naredi tako štalo med ljudmi, morda kak 'hejter', ki me ne mara že od prej. Če nič od tega ne drži in so me prijavili geji, pa nam bog pomagaj, potem je homofobija že to, da rečeš črko g, kar bi me zelo razočaralo, saj bi šlo za kontra ekstrem, kjer bi pretiravali geji, ne pa tisti, ki jih ne marajo. Lahko pa je šlo za nekoga, ki je pač tako butast, da ni poštekal, da gre za stand up, ne pa za resno mnenje. Nimam pojma, res.

Kakršnokoli izstopanje iz povprečja ponavadi s seboj prinese negativne in pozitivne odzive. Ste sami doživeli več pozitivnih ali negativnih odzivov na svoje nastope?
Na to sem navajen, saj v medijih tako ali drugače delam že 15 let. Res je, če nisi 'user friendly', spoliran in povsem običajen, imaš pri nas zelo težko pot do uspeha. Je pa res, da se potem z lahkoto pogledaš v ogledalo in si ponosen, da si pač pičil po svoje in se nisi pustil spreminjati. V nasprotju z nekaterimi, ki bi za pet minutk slave čez noč spremenili svoj značaj in se popolnoma prilagodili pravilom. To ni zame, če nečesa ne čutim, ne grem počet, tudi za ceno dobre plače ne. Če pa me že prepričajo, pa vedno naredim precej po svoje. (smeh) Posnetek o radarjih ima neverjetno število všečkov, kar me veseli še bolj kot število ogledov. Tako veliko všečkov je pri nas redkost. Pa tudi večina komentarjev je zelo pozitivnih, saj ljudje citirajo nekatere dela nastopa in se res zabavajo ter sproščajo. Seveda brez 'hejterjev' ne gre. Ampak tokrat so v manjšini. Najbolj zanimivi pa so tisti, ki nastopa ne marajo zaradi tega, ker imajo v glavi, da gre za resno izjavo in za resničen lik. Ko to vidim, pa res crknem od smeha.

Vaši posnetki so neke vsrte stand up nastopi. Ali to pomen, da je vaš cilj nekoč stati na odru, pred občinstvom, ne le pred kamero?
Seveda, to so dejansko stand up nastopi. Resda malo drugačni od večine, ampak še vedno stand up. Glede na to, da na odru in pred kamero že nekaj let stojim kot televizijski voditelj in moderator prireditev, kjer vedno zganjam številne štose, se res zna zgoditi, da Mariborčana spravim še v TV-format ali udarim celo turnejo po Sloveniji, najprej seveda v Mariboru. (smeh) To je pač moj trenutni alter ego, eden izmed številnih, ki sem jih imel v svoji medijski karieri. (smeh) Je pa res, da sem zdajle z njim res raztural in da me morda prime, da naredim še kako dodatno bedarijo v tej smeri. (smeh)

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk