Priljubljeni radijec, Primorec Iztok Gustinčič z Radia 1, je v vinskem svetu kot doma in sam pravi, da ga svet vinogradov že od nekdaj zanima.
Pred dnevi smo radijca srečali v voditeljski vlogi na portoroškem festivalu Malvazija, kjer si je po opravljenem poslovnem delu vzel čas za spoznavanje in pokušanje različnih sort malvazije. “Z vinogradniki slovenske Istre sodelujem že leta in leta. Tudi pri svojem delu hočem vedno dodati svoj pečat, kar mi dovolijo, tako da tudi protokolarne dele začinim s sproščenostjo in ščepcem dobre volje. Sicer pa počasi spoznavam enološki svet, še veliko se moram naučiti o okusih ter prepoznavanju vinskih odtenkov,” je jasen Iztok in doda svoj pogled na vinski svet.
“Veseli me, da je festival vsako leto bogatejši z mednarodno udeležbo in da istrska malvazija in refošk dobivata zasluženo mesto. Včasih sem bil velik ljubitelj rdečih vin, predvsem refoška, ki mi je še vedno pri srcu. Zadnja leta pa se morda bolj nagibam k malvaziji. Vsekakor pa sem preizkusil že večino izredno kakovostnih vin in sort slovenskih vinorodnih okolišev, ampak prisegam na Istro. Vseeno mi je, rdeče, belo, malvazija, refošk, pomembno je, da je vino kakovostno. Zanimiva so mi tudi macerirana vina, vendar bolj prisegam na sveža. Le teh s preostankom sladkorja, torej sladkih in polsladkih, sem se nekako odvadil. Ne zaradi diete, ampak ker mi ustreza vinska kislina. Če mi bo ob vseh obveznostih čas dopuščal, se bom v prihodnosti zagotovo udeležil kakšnega sommelierskega festivala, saj si želim še bolj podrobno spoznati vinski svet. Ne nazadnje še vedno menim, da moramo na splošno dvigniti kulturo pitja v Sloveniji.”
Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Alpe