Priljubljeni Primorec Iztok Gustinčič z Radia 1 stran od tedenskih radijskih obveznosti delovno poprime mikrofon tudi na različnih družabnih prireditvah po Sloveniji.
Zaposlenega Iztoka, ki niti med vikendi ne miruje, nam je uspelo za nekaj trenutkov ujeti v Portorožu, natančneje LifeClassovem hotelu Slovenija, kjer je vodil jubilejni, že 20. vinski festival Malvazija.
"Ni kaj, treba je delati in biti vedno v pogonu. Z veseljem se odzovem povabilom na vodenje prireditev, če se organizacijsko vse poklopi. Festival Malvazija mi je pri srcu, saj tudi sam rad spijem kozarec dobrega vina. Ta festival je še en dokaz, kakšna izjemna vinorodna dežela je Slovenija in kaj vse lahko ponudi Istra, pa tukaj govorimo samo o eni od številnih vinskih trt oz. sort. Lepo je, da se v Sloveniji dviguje kultura pitja, da se zavedamo, da lahko kakšen požirek tudi pustimo, odlijemo in da vemo, da ni treba, da je vino glavna stvar večerje (tudi količinsko), ampak le dodatek, recimo mu začimba, ki zaokroži naš obrok, druženje. Na festivalu lahko srečam nekatere znance, prijatelje iz časov, ko smo imeli vsi veliko več prostega časa," nam pove Iztok in doda: "Tako dejansko celo leto čakam na marec, da spet vidim nasmejane, srečne ljudi. Pa tudi sicer pri vodenju dogodkov opažam, da so vinski navadno stičišče za ljudi, ki imajo radi življenje. Krasno bi bilo, če bi na dogodek prišlo tudi več obiskovalcev iz širne Slovenije, da bi se počasi naučili, da mi, tako kot Italijani in drugače kot Hrvati, malvazijo naglašujemo na zadnjem zlogu, torej na črki i.«
Skupaj doma in v službi
Medijski Primorec je na prireditvi imel v roki voditeljske niti, njegova ljubezen Nina Trampuš pa je bila odlična v vlogi koordinatorke festivala. Seveda nas je zanimalo, kako se občasno kar oba ujameta pri delu pri enem dogodku. "Delo je delo. Nina že leta rada pomaga pri festivalu, ki je v najinem Portorožu. In prav srečen sem, ko mi včasih da še dodatne naloge, ki jih moram voditeljsko izpeljati brez napak," z nasmehom razkrije Iztok in nadaljuje: "Z Nino bova počasi doma spet uvedla degustacijske četrtke. Navadno sva midva poskrbela za nekaj različnih vin, prijatelji pa za prigrizke, dobili smo se pri nas in preverjali kombinacije ter letnike. Čeprav imam raje bela vina, nimam posebne sorte, ki bi jo oboževal. Pravijo, da je najboljše vino tisto, ki ga piješ v pravi družbi, in tega se držim. Hrana pa igra največjo vlogo. Lahko je vino še tako dobro, pa bo z napačno hrano povsem izgubilo svoj pomen, okus in užitek ob pitju."
Besedilo: Alojz Petrovčič // Foto: Alpe