Jacqueline Steržaj: (Kmetija: Nov začetek): Spregovorila o alkoholizmu

"Pri tridesetih sem imela prvega 
otroka, čez pet let drugega in 
priznam, imela bi jih še več. Danes mi je zato žal." (foto: Nova Press) Nova Press
Vir: Nova
30. 11. 2015

Šov Kmetija: Nov začetek je nedavno zapustila tudi Jacqueline Steržaj. Med tekmovalci je zagotovo izstopala s svojo življenjsko zgodbo, nemalo izkušnjami in voljo do dela. A skoraj tik pred koncem ji ni uspelo, da bi se prebila do zmage in posledično do denarne nagrade, ki bi ji zagotovo olajšala številne težave.

Star klavir je bilo darilo, ki ga je njena mama dobila v dar.
Njen oče Miro Steržaj je bil znan svetovni prvak v kegljanju, o čemer pri njih doma govorijo številni pokali in medalje.
Jacqueline je ime dobila po Jacqueline Kennedy Onassis.
Nekoč je doma imela cvetličarno in vrtnarstvo, ki pa je propadlo. Ostala je brez dela v boju za vsakdanji kruh.
Hiša, v kateri živi družina, je od njenih staršev.
Kot ena redkih žensk se je Jacqueline urila tudi v vojski.

Jacqueline prihaja iz Lenarta in izhaja iz precej znane družine. Njen oče Miro Steržaj je namreč svetovni prvak v kegljanju in pri svojih 83 letih še vedno zelo aktiven v tem športu. "Naša družina je bila že od nekdaj zelo izpostavljena prav zaradi vseh uspehov očeta. Vsi njegovi pokali in osvojene medalje še danes govorijo o njegovi športni karieri in zmagah na svetovnih prvenstvih.

"Še danes pri 83 letih izredno uspešno keglja, redno trenira in spremlja tekme. Je tudi predsednik komisije."

Vzporedno je oče s svojo strastjo navdušil tudi svojega sina Harryja in Jacqueline. "Brat je bil v državni reprezentanci, prevzelo je tudi mene in posledično še moja sinova. Vsi smo nekako vpeti v ta šport." To pa še ni vse. Njen oče je bil na tem koncu veliko let tudi na enem izmed vodilnih gospodarskih položajev. "Dobrih 40 let je bil direktor Ljutomerskih mlekarn. Za gospodarske dosežke je dobil tudi Kraigherjevo nagrado," pove.

KOMAJ ZA ŽIVLJENJE

Družina, iz katere izhaja Jacqueline, je dobro preskrbljena, kar pa ne pomeni, da ji je lahko. Ravno nasprotno. Danes 52-letna mama je aktivna iskalka zaposlitve. S svojo izobrazbo kot dipl. ing. agronomije ne najde dela.

"Trenutno se preživljam iz dneva v dan, čeprav številni govorijo, da prihajam iz premožne družine. Je vse drugo kot to. Res je, da sta moj oče in mati v pokoju. Imata velik dom in posledično ponujata streho tudi meni in mojima sinovoma. Ampak to ne pomeni, da živim na njun račun. Še daleč od tega," prizna Jacqueline. Številna vprašanja so se namreč pojavila prav okoli tega, saj so se spraševali, kaj dela v resničnostnem šovu, če prihaja iz premožne družine. "Res je. V življenju so si moji starši zaslužili svojo penzijo s trdim delom. Tudi sama v otroštvu nista imela veliko. In vse, kar sta si ustvarila, sta naredila s svojimi rokami. Sta premožna, ampak ne tako zelo, kot drugi govorijo ali mislijo. Tako da živita dostojno življenje z zasluženima pokojninama. In to, kar imata, sta si sama ustvarila. Tega nimam jaz in to narod razume narobe. Posledično mislijo, da če imajo moji starši, imam tudi jaz. Pa ni tako! Na žalost. Jaz trenutno res živim na robu. Pač se zgodi in nimam česa dodati. Tudi to priznati. Sem brezposelna in že nekaj časa si iščem delo."

SIN JI JE ZAMERIL

Jacqueline ima dva sinova, 17-letnega Miku in 22-letnega Janija. "V bistvu je to tema, o kateri težko spregovorim. Alkohol. V preteklosti sem imela veliko težav in danes o tem lažje govorim kot takrat, ko sem lagala sama sebi. Ni mi bilo lahko. Prišlo je do tega, da sem začela uživati več alkohola, kot je bilo treba. Razlogov, da sem padla v ta začarani krog, je bilo kar nekaj. Moja mama je težko zbolela. Zanjo sem skrbela noč in dan. Potem sta bila tu še dva sinova in podjetje. Bila sem sama za vse. Bremenile so me tako finančne težave kot tudi psihične. Prišlo je do tega, da sem pila in se predajala alkoholu. Sin je to uvidel. Sam je zagrizen nasprotnik alkohola. V tistem času sem ga skoraj izgubila. Popolnoma se je odmaknil od mene in me ni želel niti poznati. Dal mi je pogoj, da dokler ne grem na zdravljenje, se me na neki način odpoveduje. Čeprav nikoli nisem odšla na zdravljenje, sem sama pri sebi razčistila. Vzela sem se v roke in se postavila na noge."

MIMA

Priporočamo