Jacqueline Steržaj: Utaplja se v dolgovih

Jacqueline Steržaj: Utaplja se v dolgovih (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lea
2. 12. 2015

Kmetija: Nov začetek se počasi preveša v zaključne oddaje, ko bodo med tekmovalci le izbrani prišli do velikega finala. Jacqueline je kot ena izmed najstarejših tekmovalk pred kratkim zapustila kmetijo in se z nasprotujočimi se občutki vrnila domov. Zaupala nam je, kako so njeni domači spremljali šov in kakšna je bila vse do tega trenutka njena zanimiva življenjska zgodba.

Naslednja izpadla kandidatka iz šova Kmetija: Nov začetek prihaja iz Ljutomera. Jacqueline Steržaj je med domačini znano ime predvsem zaradi očeta, ki je bil svetovni prvak v kegljanju.

"Zelo sem ponosna, da sem očeta od malega spremljala pri njegovih športnih podvigih na tekmah. V kegljanju je bil res najboljši in številni časopisi so pisali o njegovih uspehih," pripoveduje. Miro Steržaj je še danes eno vodilnih imen v kegljanju, saj je osvojil naziv svetovnega prvaka. Danes pri 83 letih še vedno sodeluje pri številnih tekmah in podpira mlade športnike v tej disciplini. "Ni čudno, da je vsa naša družina zasvojena s kegljanjem. (smeh) V državni reprezentanci je bil tudi moj brat, moja sinova Miku in Jani pa prav tako kegljata," pove in doda: "Sama sem se nekaj časa ukvarjala s kegljanjem, potem pa, ko sem imela svoje delo, sem to nekoliko zanemarila." Pred leti je namreč Jacqueline uspešno vodila svoj posel. V domači hiši je odprla cvetličarno in vrtnarijo, ki sta nekaj let uspešno delovali. "Bilo je fantastično, delala sem ogromno in vse skupaj je teklo. Potem pa se je čez noč vse spremenilo. V Ljutomer so prišli veliki trgovski centri in mali podjetniki smo v kratkem času ostali brez dela," se spominja tistega leta 2010. Ostali so ji neporabljene zaloge, večje količine materiala in številni dolžniki.

"Velikokrat tudi nisem imela srca zaračunati stranki, ki je bila brez denarja. Naredila sem pogrebni venec – in kaj naj? Ji ga zaračunam, če mi nima s čim plačati? Da ne govorim o drugih dolžnikih, ki so se kopičili. Dolgovi so rasli, jaz pa sem upala, da se bom nekako le pobrala." Vse to je mamo dveh sinov pripeljalo na rob obupa. Danes diplomirana inženirka agronomije ne najde dela zase. Znašla se je v neizprosnem položaju in že nekaj časa neuspešno išče delo. "Poslala sem nešteto prošenj, a vse mi zavračajo. Najpogostejši razlog je, da imam previsoko izobrazbo za delo, ki ga ponujajo. Inženirjev agronomije ne iščejo. A poprijela bi za vsako delo, tudi če ne bi bila plačana toliko, kot narekuje moja izobrazba. Z užitkom bi delala, zato upam, da se bo v tem času kaj našlo," nam še zaupa.

"Rada bi delala, znam delati, čeprav so mi nekateri očitali, da na kmetiji nisem delala. Res škoda, da se na televiziji ne da videti vseh 24 ur, saj smo veliko delali, ko kamere niso tekle. Nazadnje, ko smo trgali koruzo. Večinoma sem bila predstavljena, kot da ob delu počivam, gledam in lenarim. Nekateri smo delali na eni strani, drugi na drugi, a žal gledalec vsega tega ne vidi. Na koncu se bo pokazalo, kdo je kaj delal in koliko. Kdo je pobiral jabolka in kdo jih je kuhal vsak dan, da smo kaj jedli. Za živino in podobno. Glavno je bilo, da so pokazali Fakija, kako nosi težka drva. To, da sem jih tudi jaz, pa ni bilo pomembno. Pač ne pokažejo, ker verjetno ni pomembno, da delo opravljajo tudi drugi. Zanje ni pomembno, da delamo. Pomembno je, kako se prepiramo, verjetno je to gledalcem bolj zanimivo."

Družina

Šov in oddajo so seveda spremljali tudi njeni domači. Predvsem sinova Miku in Jani. "Miku je izpeljanka iz Mikujan, ruskega imena, ki mu ga je dal Jani. Z bratom se zelo dobro razumeta. Ves čas sta skupaj in redko se prepirata. Tudi ko sta bila mlajša, sta se dobro razumela. Že od nekdaj. Prav zanimivo. Moram reči, da sem si vedno prizadevala, da bi se dobro razumela. Zakaj? Ker imam sama tri leta starejšega brata, ki ga pa v bistvu nimam." Jacqueline ima še starejšega brata Harryja, s katerim pa se žal ne razumeta dobro.

"Ne pozna me. Zanj nisem pomembna. In prav zaradi tega sem si sama želela svoje otroke vzgajati drugače. Sama sem oboževala svojega brata in ga kovala v zvezde. Bil je odličen fant, šolar, a starši so med nama delali razlike. Danes se tega zavedajo, a kaj, ko odnosa med nama ne morejo več popraviti," doda. "Moja mama je to ugotovila, priznala in se mi opravičila. To mi je v življenju veliko pomenilo. Sinova sem zato nenehno učila, naj delata, kar hočeta, le drug drugega naj obdržita. Nikoli ne veš, kaj se ti zgodi. Jaz nimam nikogar. Ostala sem sama." Danes ena izmed najstarejših tekmovalk v šovu ne obžaluje svoje odločitve za izkušnjo, ki si jo je v šovu pridobila. "Mama je vedela, da sem se prijavila v šov. Očetu pa nisva povedali, saj je to do mojega odhoda ostajala velika skrivnost. Dan, preden sem šla, je izvedel in ni bil ravno navdušen. (smeh) Čeprav je potem dobro sprejel tako šov kot mojo vlogo v njem," doda. "Moja družina in sinova so redno spremljali dogajanje, čeprav je bil mlajši nekoliko žalosten, ker sem odšla prav v času, ko je za nekaj mesecev na izmenjavo odšlo tudi njegovo dekle. Tako je ostal sam. Ampak so se doma organizirali in vse je kljub temu nekako steklo," pojasni.

Premamil jo je alkohol

V šovu je Jacqueline doživela še eno preizkušnjo. V preteklosti je namreč imela kar nekaj težav z alkoholom, kar je tudi javno povedala. "Včasih sem težko govorila o tem, a življenjska izkušnja me je pripravila do tega, da sem se postavila na noge in se ozdravila. Pogoj mi je postavil starejši sin in danes sem mu zelo hvaležna," prizna. A Jacqueline je v oddaji, kot je sama priznala, naredila velik kiks. "Bil je spodrsljaj, napaka, za katero sem se mu javno upravičila. Z Marušo sva bili na dvoboju in moji sotekmovalci so dobili pet litrov žganja. Seveda so želeli nazdraviti temu dvoboju. Daj, spij, spij kozarček, so padale besede. Ob adrenalinu mi je vse spustilo in rekla sem si, no, pa dajmo. Ta šnops je bil sam špirit, in ker sem bila ves dan brez hrane, me je hitro vrglo. Nisem delala bedarij, nič takega, da bi bila popolnoma opita in da bi razgrajala. Takoj drug dan sem se opravičila vsem prisotnim in tudi svoji družini. To je bilo preveč in od tistega dneva nisem spila niti kapljice alkohola. Sin mi tega ni zameril, ker sem se mu javno opravičila. Ko sem prišla domov, me je objel. To mi je veliko pomenilo." Starejši Jan je tako mami pokazal, kaj si želi.

Vojska

Jacqueline je že kot majhna deklica sanjala, da bi si nadela vojaško opremo. In med študijem se ji je ta želja tudi uresničila. "Po prvem letniku so v jugoslovansko vojsko sprejeli generacijo vojakinj. Prijavila sem se na nabor. Sledil je vojaški pregled in po treh tednih sem dobila poziv za v Kraljevo. Šele takrat sem novico povedala doma in oče ni bil najbolj navdušen. (smeh) Pravzaprav je bil proti, a ko sem se poslovila, mi je rekel, da je ponosen name." Jacqueline je Kraljevo zapustila kot najboljša v prvi in edini generaciji žensk v šoli za rezervne oficirje. "Nikoli mi ni bilo žal za to izkušnjo, saj mi je dala veliko reda in discipline." Po vrnitvi iz vojske je Jacqueline končala študij in sodelovala v TO (teritorialni obrambi) kot rezervistka, pristojna za usposabljanje prostovoljcev in rezervistov. Ob osamosvojitvi Slovenije je bila celo poveljnica drugega jurišnega voda. "Stala sem na čelu 24 rezervistov in jih vodila v prvih dnevih vojne." A večje kariere Jacqueline v vojski ni dočakala.

"Takrat so bile ženske dobre le za opravljanje pisarniških del, kar pa mi ni dišalo. Po vojski sem končala študij in odprla cvetličarno in prišla sta otroka. Pri tridesetih sem imela prvega, čez pet let drugega in priznam, imela bi jih še več. Danes mi je žal." Iz tega urjenja pa ji je ostalo spoštovanje do discipline, reda in ukazov. "Če si nadenem uniformo, sem druga jaz. Popolnoma drugače nastopam in se zavedam drugačne odgovornosti. Zato tudi veliko bolj spoštujem neki določen red, ki se zastavi. To me je zmotilo, da se tega reda, pravil niso držali pri ustvarjanju šova. Če so neka pravila, naj veljajo, ne da se sproti prilagajajo določenim interesom," razočarano doda.

"Ampak kljub vsemu. Ni mi žal, da sem doživela to izkušnjo. Morda bi naredila kakšne stvari drugače, ampak v celoti stojim za svojimi dejanji." Jacqueline se je obregnila tudi ob današnjo mladino, s katero je na kmetiji imela opravka. "Res opažam zelo velike razlike med mladimi danes in nekoč. Današnji mladi sploh ne spoštujejo starejših oseb. Kljub večjim izkušnjam in znanju starejših tega ne cenijo in se enačijo. Čeprav so še zelo naivni. Ne vem, kaj bo z današnjo mladino, če se bo vzgoja nadaljevala po tej poti," še zaskrbljeno doda.

Priporočamo